Nordreisa kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordreisa kirke
Nordreisa kirke 49501.jpeg
Nordreisa kirke (ant. 1938).
Foto: Alf Schrøder (Sverresborg Trøndelag Folkemuseum / Digitalt Museum)
Område Nordreisa kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Nord-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1856
EndringerRestaurert 1866/1900
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Christian Heinrich Grosch
TeknikkLaftet
ByggematerialeTømmer
Kirkerommet
Alter«Nedtagelsen» av Mons Breidvik
Plasser350
Beliggenhet
Map
Nordreisa kirke
69°46′11″N 21°01′59″Ø

Nordreisa kirke er en langkirke med 350 plasser fra 1856 i Nordreisa kommune, Troms og Finnmark fylke. Adkomst til stedet er via Europavei 6 og fylkesvei 865. Ved siden av kirken står et servicebygg som tidligere ble brukt til bårehus.

Byggverket er i tømmer som ble hentet fra Kirkestilla eller Kirkkosuanto[1] i Reisadalen, om lag 40 km fra Storslett. Tømmeret ble fløtet nedover Reisaelva til byggestedet. Tømmeret er fremdeles synlig inne i kirken, og man kan se en lafteteknikk utført i en tid med bare hånddrevne verktøyer.

Arkitekt og stadskonduktør Christian Henrik Grosch skrev 9. august 1852 til Kirkedepartementet at han sender ”de af det høie Departement forlangte Tegninger til en Kvænkirke for Reisen Dalen, tilhørende Skjervøe Præstegjeld, paa 5 Blade med tilhørende Beskrivelse og Overslag”[2]

Innvielsen skjedde 8. oktober 1856 og ble foretatt av biskop Knud Gislesen.

Interiøret[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er fra 1923. Den har tittelen «Nedtagelsen» og er laget av Mons Breidvik. Under maleriet står et sitat fra Johannes evangelium 1, 29: Se det Guds Lam som bærer Verdens Synd. Fra kirken ble bygget til altertavlen kom på plass stod det et enkelt hvitmalt kors på alteret.

Under andre verdenskrig ble kirken brukt som bolig for tyske soldater og likhuset ble brukt som hestestall. Mye av inventaret ble borte på denne tiden. For eksempel ble dåpsfatet funnet i en haug med hestemøkk noen år etter krigen, det ble restaurert og henger nå til pynt på veggen ved dåpssakristiet. Men kirken ble spart under brenningen av Nord-Troms og Finnmark.

Under klokkeringing på en av høytidene vinteren i 1975 sprakk kirkeklokken på grunn av ekstrem kulde. Ny klokke ble kjøpt inn i 1976, den er litt mindre enn den gamle, som nå står på taket av dåpssakristiet inne i kirken.

Allerede i 1908 fikk kirken et harmonium i koret. I 1968 fikk kirken sitt første pipeorgel, et orgel bygget av Vestre orgelfabrikk. I 2005 fikk man så et nytt pipeorgel bygget av Robert Gustavsson orgelbyggeri på 19 stemmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kirkkosuanto». Kvensk stedsnavndatabase. Besøkt 2. august 2017. 
  2. ^ «Nordreisa sokn > Kirkene > Nordreisa kirke». nordreisasokn.no. Besøkt 20. juli 2017. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Turistbrosjyren Nordreisa kirke utgitt av Den norske kirke, Nordreisa sokn og utlagt i kirken. Udatert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]