Nordreisa kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nordreisa kirke
Nordreisa kirke (ant. 1938).Foto: Alf Schrøder (Sverresborg Trøndelag Folkemuseum / Digitalt Museum)
Nordreisa kirke (ant. 1938).
Foto: Alf Schrøder (Sverresborg Trøndelag Folkemuseum / Digitalt Museum)
Byggeår 1856
Endringer Restaurert 1866/1900
Kirkegård Det er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Christian Heinrich Grosch
Teknikk Laftet
Materiale Tømmer
Kirkerommet
Alter «Nedtagelsen» av Mons Breidvik
Plasser 350

Koordinater: 69°46′10″N 21°2′0″Ø Nordreisa kirke er en langkirke med 350 plasser fra 1856 i Nordreisa kommune, Troms fylke. Adkomst til stedet er via E6 og Rv865. Ved siden av kirken står et servicebygg som tidligere ble brukt til bårehus.

Byggverket er i tømmer som ble hentet fra Reisadalen, et område som kalles «Kirkestilla» og ligger om lag 40 km fra Storslett. Det ble fløtet nedover Reisaelva til byggestedet. Tømmeret er synlig inne i kirken, som ikke har panel, og man kan se lafteteknikken som er blitt brukt. Innvielsen skjedde 8. oktober 1856 og ble foretatt av biskop Knud Gislesen.

Interiøret[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er fra 1923. Den har tittelen «Nedtagelsen» og er laget av Mons Breidvik. Under maleriet står et sitat fra Johannes evangelium 1, 29: Se det Guds Lam som bærer Verdens Synd. Fra kirken ble bygget til altertavlen kom på plass stod det et enkelt hvitmalt kors på alteret.

Under andre verdenskrig ble kirken brukt som bolig for tyske soldater og likhuset ble brukt som hestestall. Mye av inventaret ble borte på denne tiden. For eksempel ble dåpsfatet funnet i en haug med hestemøkk noen år etter krigen, det ble restaurert og henger nå til pynt på veggen ved dåpssakristiet. Men kirken ble spart under brenningen av Nord-Troms og Finnmark.

Under klokkeringing på en av høytidene vinteren i 1975 sprakk kirkeklokken på grunn av ekstrem kulde. Ny klokke ble kjøpt inn i 1976, den er litt mindre enn den gamle, som nå står på taket av dåpssakristiet inne i kirken.

Allerede i 1908 fikk kirken et harmonium i koret. I 1968 fikk kirken sitt første pipeorgel, et orgel bygget av Vestre orgelfabrikk. I 2005 fikk man så et nytt pipeorgel bygget av Robert Gustavsson orgelbyggeri på 19 stemmer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Turistbrosjyren Nordreisa kirke utgitt av Den norske kirke, Nordreisa sokn og utlagt i kirken. Udatert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]