Hole kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hole kirke
Hole kirke vest.JPG
Område HoleRediger på Wikidata
Bispedømme Tunsberg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1200-tallet / 1954
Endringer1624, 1660, 1731, 17361737, 18261829, 19511954
KirkegårdJa, med leggplass
Arkitektur
Arkitekt Finn Bryn (gjenreisningen)
TeknikkMur
ByggematerialeSandstein
TakrytterJa, med høyt spir
PortalSør- og nord-portal i skipet
KorJa, smalere enn skipet
SkipLangkirke
Kirkerommet
Prekestolmed himling, skipets nordøstre hjørne (Kåre Sand, 1954)
DøpefontPå sydsiden i koret (1736)
AlterAltertavlen er fra ca. 1736
DiverseSitteplass for ca. 350 personer
Beliggenhet

Hole kirke
60°05′51″N 10°12′56″Ø
Hole kirke på Commons

Hole kirke er en langkirke i stein som opprinnelig trolig stammer fra ca. år 1200 og ligger på Røyse i Hole kommune, Viken fylke. Bare skipet er bevart fra middelalderkirken. Kirken er i dag sognekirke i Hole prestegjeld som ligger i Ringerike prosti.

Byggverket er i stein og har 350 plasser.

Altertavle i rokokko-stil.

Ved kirken står det bauta til minne om Det Lærdalske lette infanterikompani.

Adkomst til stedet er via Kv10 og Fv158.

Kirkehistorie[rediger | rediger kilde]

Hole kirke har hatt egen prest siden middelalderen. Det er imidlertid mye som tyder på at kirken etter svartedauden (13491350) ble anneks til Norderhov kirke. Samtidig var Stein kirke (siden 1700-tallet kirkeruin på Stein gård) og Bønsnes kirke (gavekirke) annekser under Hole. Også Lunder kirke i Soknedalen og Viker kirke i Vestre Ådal ble annekser under Hole på denne tiden, trolig av rent organisatoriske årsaker. Helt på slutten av 1590-tallet ble imidlertid Hole prestegjeld (gjen)opprettet (det eksisterte trolig også tidligere), med Hole kirke som sognekirke. Viker og Lunder kirker ble tillagt Norderhov fra ca. 1600.

Denne kompliserte måten å organisere kirkene på geografisk hadde trolig med antallet prester å gjøre. Etter reformasjonen forsvant de katolske prestene fra de mindre bygdekirkene. På Ringerike var det trolig kun tilsatt prest i Norderhov og Hole, der befolkningstettheten var størst. Siden det alt fantes en rekke kirker under Norderhov, ble trolig Lunder og Viker tillagt Hole fordi presten der var den eneste som hadde kapasitet nok til å holde gudstjenester i disse noe fjerntliggende bygdekirkene ute i distriktet. Inndelingen skjedde altså av rent praktiske årsaker og må sees i lys av de hendelser om fant sted på den tiden.

Bygningshistorie[rediger | rediger kilde]

Slik så kirken ut før brannen i 1943.
Øst- og sørfasaden

Hole kirke ble trolig oppført på 1200-tallet eller kanskje noe tidligere, men den gamle kirken, som etter hvert var betydelig ombygget, brant til grunnen etter et lynnedslag den 24. mai 1943. Tilbyggene var således av tre, trolig laft. Bare middelalderskipets steinmurer i sør, vest og nord sto derfor tilbake etter brannen. Planer for gjenreisningen ble utarbeidet av arkitekt Finn Bryn og vedtatt ved kongelig resolusjon 13. januar 1950. Byggearbeidene tok til året etter, og den 5. september 1954 ble nye Hole kirke innviet.

Den gjenreiste kirken er oppført av sandstein fra distriktet og består av et langt, rektangulært skip og et smalere, nærmest kvadratisk kor i øst. Sakristiet står på korets nordside. Skipet har sadeltak og takrytter med høyt spir. Skipet har portaler mot nord og sør, og foran hver av portalene står et våpenhus med sadeltak. Middelalderens steinmurte skip står inntil nybyggets vestgavl og utgjør et kapell med dør til den nye kirken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]