The Amazing Race 5

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Amazing Race 5 er den femte sesongen av den amerikanske realityserien The Amazing Race. Den femte sesongen av The Amazing Race fulgte elleve lag med to personer, med et pre-eksisterende forhold, i et kappløp rundt i verden.

De gifte foreldrene Chip og Kim McAllister vant denne sesongen av The Amazing Race, og ble de første afroamerikanske deltagerne til å vinne The Amazing Race. De ble også det eldste laget til å vinne konkurransen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Santa Monica Pier i Santa Monica var startstreken for den femte sesongen av The Amazing Race.

Etter dårlige seertall for The Amazing Race 4, tvilte CBS styreformann og administrerende direktør Les Moonves om de ville fornye The Amazing Race med en ny sesong. Etter mye overveielse, ble det i september 2003 bekreftet at CBS hadde beestilt en femte sesong av The Amazing Race. Enkelte observatører mente at seriens siste Emmy-seier var en viktig faktor bak fornyelsen. Mens CBS flørtet med tanken om en høstpremiere, gav de til slutt den femte sesongen premierer om sommeren for å skape moment til The Amazing Race 6, som hadde premiere på høsten.

Denne sesongen introduserte to nye elementer; Vikeplikt (Yield) og ikke-elimineringsstraff. I Vikeplikt, kan et lag tvinge et annet lag til å stoppe å race i en forhåndsbestemt antall tid. Vikeplikt var tilgjengelig på hver etappe, selv om det ikke ble presentert i hver episode. Lagene kan kun benytte seg av muligheten en gang. Ikke-elimineringsstraff var en straff som ble gitt til laget som kom på sisteplass i en ikke-elimineringsetappe. Straffen var at laget ble fratatt alle pengene de hadde spart opp i løpet av kappløpet. I tillegg fikk de ikke penger i starten av neste etappe. Denne sesongen var også den første sesongen der antall Snarveier (Fast Forward) ble redusert; bare to Snarveier var tilgjengelig i løpet av kappløpet.

Den femte sesongen av The Amazing Race strakk seg 116 000 km gjennom tolv land på seks kontinenter i løpet av 32 dager. Det er den lengste reste reiseruten i The Amazing Race. Innspillingen begynte 30. januar 2004 og var ferdig 27. februar 2004. Kappløpet besøkte ni land som tidligere ikke var besøkt: Uruguay, Argentina, Russland, Egypt, Kenya, Tanzania, De forente arabiske emirater, Filippinene og Canada. Dette var første gangen at et land fra den tidligere Sovjetunionen og land i Midtøsten ble besøkt i The Amazing Race. Det var også første gangen at finaletappen hadde en mellomliggende destinasjon i et annet land enn USA.

Under pre-produksjonen, valgte produsentene å flytte den åttende etappen fra Istanbul, Tyrkia til Dubai i De forente arabiske emirater. Bakgrunnen for denne avgjørelsen ble ikke offentliggjort. Istanbul ble til slutt besøkt av The Amazing Race to sesonger senere.

Marshall & Lance blé det første laget i The Amazing Race sin historie til å slutte, da de valgte å slutte under den sjette etappen i Luxor, Egypt pga Marshall sin kneskade. Da laget ankom Veisperringsoppgaven etter at de andre lagene hadde fullført oppgaven, besluttet de å gi opp enn å gjennomføre Veisperringsoppgaven.

Tre oppgaver ble redigert ut av programmet, siden de ikke påvirket lagenes plassering i løpet av de respektive etappene. Den første oppgaven, var en Veisperringsoppgave i Dubai, der et lagmedlem måtte finne en nøtt på et marked. Den andre oppgaven var en shoppingoppgave i Banff, Alberta, der lagene måtte få med seg utstyr som de måtte ha med seg i resten av etappen. Den tredje oppgaven, var en Veisperringsoppgave utenfor Banff Springs Hotel i Banff, der et lagmedlem måtte sette sammen en tipi.

Casting[rediger | rediger kilde]

Søknadsfristen for denne sesongen, gikk ut 8. oktober 2003.

Etter to sesonger der tolv lag deltok i The Amazing Race, ble antall lag for denne sesongen redusert til elleve lag. Lagene inkluderte en militærfar, et datende enkepar, tvillingsøstre, en tidligere deltager som har deltatt i Big Brother, et lagmedlem med kortvoksthet og noen skjønnhetsdronninger.

Charla & Mirna deltok igjen i den første All-Stars-sesongen, der lag fra den første sesongen til den tiende sesongen deltok for andre gang.

Colin & Christie forlovet seg under et intervju på CBS sitt morgenprogram The Early Show. De ble invitert til å delta i den første All-Stars-sesongen, men avslo tilbudet på grunn av Christies graviditet.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Følgende lag deltok i kappløpet, med deres relasjon på det tidspunktet innspillingen foregikk.

Lag Relasjon Plassering (Etappevis) Veisperringer
<1> <2> <3> <4> <5> <6> <7> <8> <9ƒ> <10> 11 12 13
Chip & Kim Gifte Foreldre 8 8 7 1 4 2 1 3 2 4 1> 2 1 Chip 10, Kim 1
Colin & Christie Kjærester 7 6 1 2 1ƒ 1 2 1 1 1 4< 3 2 Colin 9, Christie 1
Brandon & Nicole Modellkjærester 6 1 3 5 3 4 4 2 5 3 3 1 3 Brandon 10, Nicole 1
Linda & Karen Bowlingmødre 3 4 6 6 7 6 3 4 3 2 2 4 Linda 4, Karen 6
Kami & Karli Tvillinger 9 9 5 7 6 3 5 5 4 5 Kami 5, Karli 3
Charla & Mirna Kusiner 5 2 2 4 2 5 6 Charla 4, Mirna 2
Marshall & Lance Brødre 2 7 8 3 5 7 Marshall 1, Lance 4
Bob & Joyce Internettkjærester 4 5 4 8 Bob 1, Joyce 2
Jim & Marsha Militærfar og Datter 10 3 9 Jim 1, Marsha 1
Alison & Donny Kjærester 1 10 Alison 0, Donny 1
Dennis & Erika Tidligere Forlovet 11 Dennis 0, Erika 0
 • En rød lagplassering indikerer at laget ble eliminert.
 • En blå understreket lagplassering indikerer at laget kom sist i en ikke-elimineringsetappe, og ble fratatt alle pengene de hadde spart opp i løpet av løpet. I tillegg, fikk de heller ikke startpenger i neste etappe.
 • En grønn ƒ ved lagplassering indikerer at laget vant en Snarvei.
 • En gul > ved lagplassering, indikerer at laget valgte å bruke Vikeplikten. En gul < indikerer at laget måtte vike. En gul <> ved etappenunner, indikerer at det var en Vikeplikt i etappen, men at den ikke ble benyttet.

Premier[rediger | rediger kilde]

Premiene ble gitt til laget som kom på førsteplass i de respektive etappene. Reisepremiene ble gitt og sponset av American Airlines sin nettside AA.com.

 • Etappe 1 – En ferie for to til Hawaii
 • Etappe 6 – En ferie for to til Mexico
 • Etappe 7 – En ferie for to til Latin-Amerika
 • Etappe 8 – En ferie for to til Karibia
 • Etappe 9 – En ferie for to til Mexico
 • Etappe 10 – En ferie for to til Europa
 • Etappe 11 – En ferie for to til Hawaii
 • Etappe 12 – En ferie for to til Karibia
 • Etappe 13$1 000 000

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etappe 1 (USA → Uruguay)[rediger | rediger kilde]

Reisekartet for The Amazing Race 5.
I Punta del Este, fant lagene en ledetråd ved skulpturen "La Mano".

I sesongens første Veivalg, måtte lagene velge mellom Zips eller Chips. I Zips, måtte lagene krysse hotellets to tårn med løypestreng, 64 meter over bakken. Så måtte de skli ned en annen løypestreng atten etasjer ned i hotellets basseng for å motta neste ledetråd. I Chips, måtte lagene spille roulette i hotellets kasino med 20 sjetonger. Lagene kunne ikke legge ut mer en fem sjetonger hver runde. Når lagene hadde vunnet en runde, ville croupieren gi dem neste ledetråd. Hvis de hadde brukt opp alle 20 sjetongene, måtte de gjøre Zips-oppgaven.

Tilleggsoppgaver:

 • På øyen Gorriti, måtte lagene lete etter tre forskjellige avreisetidspunkter for neste dag som var gjemt blant elleve trær.
 • Ved José Francisco González Kjøttlager, måtte lagene bære et kjøttstykke på 25 kg 800 meter og levere den til slakteriet La Rosada Carniceria. Når kjøttstykket var levert, ville slakteren gi dem neste ledetråd.

Etappe 2 (Uruguay → Argentina)[rediger | rediger kilde]

I Buenos Aires, måtte lagene dra til Recoleta og finne graven til Evita Peron for å finne et ledetråd.

I sesongens første Veivalg, måtte lagene velge mellom Perro eller Tango. I Perro, måtte lagene ta på seg jobben som hundeluftere. De måtte lufte åtte hunder langs en løype på 1,6 km, mens de brukte et kart til å navigere seg fram til tre forskjellige kontrollposter og til deres neste destinasjon. Når jobben var gjennomført, fikk de neste ledetråd. I Tango, måtte lagene dra til en teater som var fylt med tangodansere med lik utseende. Lagene fikk et bilde av en tangodanser, og oppgaven deres var å finne danseren som var avbildet. Når de hadde funnet den riktige danseren, ville han gi dem neste ledetråd. Hvis de gav bilde til en feil danser, ville han ta bildet deres og lagene fikk et nytt bilde og prøve igjen.

I sesongens første Veisperring, måtte et lagmedlem ta del i en lek som tradisjonelt blir lekt av barn på ranch; ta tørklet. Lagmedlemmet måtte gå inn i en innhegning og forsøke å fjerne et halstørkle fra en av kalvene i innhegningen. Når de hadde fått tak i et halstørkle, ville gauchokvinnen gi dem neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Shake Mega Disco, måtte lagene finne en badeball på dansegulvet fylt med skum og åpne ballen for å få ut neste ledetråd.
 • Ved Cementerio de la Recoleta, måtte lagene finne graven til Argentinas førstedame Evita Perón for å finne neste ledetråd.

Etappe 3 (Argentina)[rediger | rediger kilde]

I San Carlos de Bariloche, besøkte lagene rådhuset for å motta en ledetråd fra byens ordfører.
 • Airplane silhouette.png Buenos Aires (Jorge Newbery lufthavn) til San Carlos de Bariloche (Teniente Luis Candelaria lufthavn)
 • San Carlos de Bariloche (Rådhuset)
 • San Carlos de Bariloche (Del Turista Sjokoladefabrikk) >Vikeplikt< Ikke vist eller brukt >Veisperring< Hvem har en søt tann?
 • San Carlos de Bariloche (Villa Catedral) >Veivalg< Jevn Seiling eller Røff tur
 • Bahia Lopez >Pit-Stop (Etappe 3)<

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem lete gjennom 11 000 sjokoladebiter etter en med hvit fyll ved å bite i dem. Av disse 11 000 sjokoladebitene, hadde bare 20 av dem hvit fyll. Når de hadde funnet en sjokolade med hvit fyll, fikk de neste ledetråd.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Smooth Sailing (Jevn Seiling) eller Rough Riding (Røff Tur). I Smooth Sailing, måtte hvert lagmedlem tandem-paraglide sammen med en instruktør ned et fjell på 1 500 m. Når begge på laget var trygt nede, fikk de neste ledetråd. I Rough Riding, måtte hvert lagmedlem sykle en terrengsykkel langs en 10 km merket sti ned fjellet. Når de hadde fullført turen, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

Etappe 4 (Argentina → Russland)[rediger | rediger kilde]

I St. Petersburg, besøkte lagene krysserskipet «Aurora» for å finne en ledetråd.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Block 5 Shots (Blokker fem skudd) eller Drink 1 Shot (Drikk en shot). I Block 5 Shots, måtte lagene dra til en ishockeyhall. Der måtte de ta på seg verneutstyr og stille seg i mål. Så måtte de redde fem skudd fra profesjonelle ishockeyspillere. Når de hadde reddet fem skudd, ville treneren gi dem neste nedetråd. I Drink 1 Shot, måtte lagene dra til Anitsjkovpalasset. Der måtte lagene gjennomføre en kossak-rituale: Balansere et shotglass på bladet av en sabel og vippe sabelen for å drikke vodka, uten å miste glasset. Når de hadde klart det, fikk de neste ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem spise 1 kg med kaviar. Når kaviaren var spist opp, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

 • Etter Veisperringen, måtte lagene dra med hest og slede til Pit-Stop ved Katarinapalasset.

Etappe 5 (Russland → Egypt)[rediger | rediger kilde]

I Giza, fant lagene etappens Pit-Stop ved Sfinksen.
 • BSicon lDAMPF.svg Pusjkin (Tsarskoje Selo jernbanestasjon) til St. Petersburg (Vitebskij jernbanestasjon)
 • St. Petersburg (Eremitasjen)
 • Airplane silhouette.png St. Petersburg (Pulkovo internasjonale lufthavn) til Kairo, Egypt Egypt (Kairo internasjonale lufthavn)
 • Kairo (Kairo-tårnet)
  • Kairo (Pharaonic Village) >Snarvei<
 • Giza (Giza Nekropolis – Osirissjakten) >Vikeplikt< Ikke vist eller brukt >Veisperring< Hvem stiller opp for å gå ned?
 • Giza (Basen av Khafrepyramiden) >Veivalg< Rock & Roll eller Hump & Ride
 • Giza (Sfinksen) >Pit-Stop (Etappe 5)<

I sesongens første Snarvei, måtte lagene dra til Pharaonic Village. Der måtte de bære en sarkofag og transportere den via ferge til et tempel og levere den til en prest. Første laget som leverte sarkofagen, vant Snarveiledetråden.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem klatre ned en rekke stiger ned i Osirissjakten, 43 meter under bakken. Der måtte de hente en veske som inneholdt puslespillbiter og presentere den til en egyptolog for å få neste ledetråd.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Rock & Roll eller Hump & Ride. I Rock & Roll, måtte lagene bruke tradisjonelle teknikker for å transportere to steiner som veier ca. 270 kg over et område på en størrelse med en fotballbane. Når steinen var flyttet, fikk de neste ledetråd. I Hump & Ride, måtte lagene velge hester og to kameler. Så måtte de laste tepper på kamelene og deretter ri på hestene mens de ledet kamelene gjennom ørkenen til en kjøpmann. Når teppene var levert, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Eremitasjen, måtte lagene finne maleriet «Den fortapte sønns hjemkomst» av Rembrandt for å få neste ledetråd.
 • Lagene måtte bruke puslespillbitene som lå i vesken og et kart til å finne deres neste destinasjon. Hvis lagene la puslespillet oppå kartet, ville et hull i puslespillet vise dem deres neste destinasjon.

Etappe 6 (Egypt)[rediger | rediger kilde]

I Luxor, besøkte lagene tempelkomplekset Karnak.
 • Giza (Kheopspyramiden)
 • Airplane silhouette.png Kairo (Kairo internasjonale lufthavn) til Luxor (Luxor internasjonale lufthavn)
 • Luxor (Karnak) >Vikeplikt< Ikke vist eller brukt >Veivalg< Hyrde eller Helle
 • Luxor (Medinet Habu) >Veisperring< Denne oppgaven krever godt syn og en god del tålmodighet.
 • BSicon BOOT.svg Luxor (Vest-Nilen Fergeterminal) til Krokodilleøyen
 • Luxor (Krokodilleøyen) >Pit-Stop (Etappe 6)<

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Herd It (Hyrde) eller Haul It (Helle). I begge Veivalgsoppgavene, måtte lagene reise med kalaish, en tradisjonell transportmiddel med hest og kjerre. I Herd It, måtte lagene dra til Gezira el-Mozh (Bananøyen). Der måtte lagene laste ti geiter ombord i en seilbåt og frakte dem over til den andre siden av Nilen og levere dem til en gjeter. Når geitene var levert, ville gjeteren gi dem neste ledetråd. I Haul It, måtte lagene dra 5 km til en duefarm. Der måtte lagene bruke en tradisjonell anordning til å hente vann opp fra Nilen og helle det opp i en urne. Så måtte urnen transporteres med et esel til en sisterne. Når de hadde fylt vann opp til et merket felt i sisternen, ville de få neste ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem velge et merket utgravningsområde. Ved hjelp av arkeologiske verktøy, måtte de grave i et felt med sand etter en skarabé, en billestein som er en del av egyptisk mytologi. Når de hadde funnet skarabeen, ville arkeologen gi dem neste ledetråd.

Etappe 7 (Egypt → Kenya → Tanzania)[rediger | rediger kilde]

I Tanzania, fant lagene etappens Pit-Stop ved Manyarasjøen.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Buzzing (Summing) eller Busy (Opptatt). I Buzzing, måtte lagene sykle til en lokal honningfarm. Der måtte lagene ta på seg birøkterutstyr og samle 2 kilo med honning fra tradisjonelle, afrikanske bier for å motta neste ledetråd. I Busy, måtte lagene dra til en møbelforretning og levere to stoler til en spesifisert adresse. Når stolene ble levert til riktig adresse, ville huseieren gi dem en kvittering. Lagene måtte deretter dra tilbake til kjøpmannen med kvitteringen for å motta neste ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem steke og spise et strutseegg, som tilsvarer to dusin med hønseegg. Når maten var spist opp, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Z. Boskovic Air Charters, måtte lagene skrive seg på en av tre charterfly til en ukjent destinasjon. Avreisetidene var 08:00, 08:45 og 09:30.
 • Etter Veisperringen, måtte lagene krysse et juv med løypestreng 70 meter nedenfor for å komme seg til etappens Pit-Stop ved Manyarasjøen.

Etappe 8 (Tanzania → Kenya → De forente arabiske emirater)[rediger | rediger kilde]

I Dubai, besøkte lagene Burj al Arab for å finne en ledetråd.

I den usendte Veisperringen, måtte et lagmedlem kjøpe nøtter ved det lokale markedet og levere det til et skip for å motta neste ledetråd.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Off Plane (Av flyet) eller Off Road (Av veien). I Off Plane, måtte lagene dra til Al Quwain Aero Club. Der måtte begge lagmedlemmene gjennomføre et tandem fallskjermhopp sammen med instruktør over sanddynene i Margham. Når begge var trygt nede på bakken, fikk de neste ledetråd. I Off Road, måtte lagene dra til sanddynene i Margham. Der måtte lagene kjøre en merket firehjulstrekk gjennom en merket rute i ørkenen. Når kjøreturen var gjennomført, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Kilimanjaro internasjonale lufthavn, måtte lagene skrive seg på et av tre charterfly til Nairobi med avreisetid med 30 minutters mellomrom.
 • Etter Veivalget, måtte lagene velge en kamel og, ved hjelp av GPS, lede den gjennom ørkenen til etappens Pit-Stop.

Etappe 9 (De forente arabiske emirater → India)[rediger | rediger kilde]

I Kolkata, fant lagene etappens Pit-Stop ved Victoria Memorial.

I denne etappens Snarvei, måtte lagene dra til det hinduistiske tempelet Dakshineswar Kali. Der måtte lagene gjennomføre et hinduistisk rituale: De måtte barbere hodet. Når begge på laget var skallet, vant de snarveisoppgaven.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem bruke en tradisjonell, indisk form til å lage tjue murstein av gjørme. Hvis de ikke ble fylt opp på riktig måte, ville de falle sammen. Når fabrikkarbeideren godkjente alle mursteinene, ville de få neste ledetråd.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Heavy But Short (Tungt, men kort) eller Light But Long (Lett, men langt). I Heavy But Short, måtte lagene reise 16 km til Landsdowne Street. Der måtte lagene transportere en taxi til en lokal verksted. Taxiene hadde ikke motor, så lagene måtte dytte taxien en kort avstand til verkstedet. Når de var framme, ville eieren gi dem neste ledetråd. I Light But Long, måtte lagene dra til det største blomstermarkedet i Kolkata, Howrah Blomstermarked. Der måtte lagene finne en merket bod og motta en blomsterkrans, som de deretter måtte slippe i Ganges som en lykkerituale for å motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

 • Ved Wild Wadi Water Park, måtte lagene rutsje ned en vannsklie for å motta neste ledetråd.

Etappe 10 (India → New Zealand)[rediger | rediger kilde]

I Rotorua, fant lagene etappens Vikeplikt og en ledetråd ved Rotorua museum.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Clean (Rent) eller Dirty (Skittent). I Clean, måtte lagene dra 21 km til Okere Falls. Der måtte lagene gjennomføre en ekstremsport kalt elvebrettrafting. Med hjelp av to guider, måtte lagene gjennomføre en tur på 1,6 km med bare et brett, kalt elvebrett, som beskyttelse. Når turen var gjennomført, fikk lagene neste ledetråd. I Dirty, måtte lagene dra 16 km til Hell's Gate. Der måtte de lete etter neste ledetråd, som lå begravd i en varm gjørmegrop.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem blåse opp en zorb og deretter sette seg inn i den og rulle den ned en bakke. Så måtte de rulle zorben en liten stykke til en målstrek før de kunne gå ut av den og løpe til Pit-Stop sammen med partneren sin.

Etappe 11 (New Zealand → Filippinene)[rediger | rediger kilde]

I Victoria, fant lagene et ledetråd ved statuen av en stor and.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem dra til Auckland Harbour Bridge. Der måtte de klatre opp en 23 meter lang stige til dragere under veibanen. Derfra måtte de gå langs bjelkene helt til de nådde ledetrådene på den andre siden. De ble deretter senket ned til en ventende båt nedenfor.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Plow (Plog) eller Fowl (Fugl). I Plow, måtte lagene velge en merket jorde og bruke en oksedrevet plog til å pløye jorden helt til plogen fanget et tau med deres neste ledetråd på. I Fowl, måtte lagene innta rollen som gjetere og lede 1000 ender fra en innhegning til en annen, 46 meter unna. Når alle endene var trygt framme, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Westhaven Marina, måtte lagene finne en yacht kalt Hydroflow og bruke merkede håndtak til å sveive ned deres neste ledetråd.
 • Ved Malagueña Motors, måtte lagene dekorere en jeepney med utdelt materiale. Når jeepneyen var skikkelig dekorert, fikk de neste ledetråd.

Etappe 12 (Filippinene)[rediger | rediger kilde]

Filippinene, dro lagene til El Nido for å gjennomføre mesteparten av den tolvte etappen.
 • Manila (Rizal Park)
 • Manila (A. Soriano Aviation)
 • Airplane silhouette.png Manila (Ninoy Aquino internasjonale lufthavn) til El Nido (El Nido lufthavn)
 • El Nido (El Nido Havn)
 • El Nido (Øy med Filippinenes flagg)
 • El Nido (Øy med ledetråd) >Veivalg< Ikke vist. Oppgave vist, men ble ikke presentert som et Veivalg
 • El Nido (Lagen-veggen) >Veisperring< Har du vertigo? Ikke gå!
 • El Nido (Lagen Island) >Pit-Stop (Etappe 12)<

I den ene viste oppgaven av Veivalget, måtte lagene ta på seg snorkleutstyr og lete under vann etter en av fire store muslinger som inneholdt deres neste ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem klatre opp en fjellvegg på 46 meter ved hjelp av jumar. Etter å ha klatret opp veggen, ville de få neste ledetråd før de måtte rappellere ned igjen til lagkameraten.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved A. Soriano Aviation, måtte lagene skrive seg på ett av to charterfly til El Nido, med avreisetid 10:45 og 11:30.
 • Ved ankomst til øyene i området rundt El Nido, måtte lagene bruke kikkert til å lete langs strandsonen på tre øyer etter en øy med det filippinske flagget på. Hvis lagene valgte feil øy, måtte de prøve igjen. Når de hadde funnet øyen med det riktige flagget, ville de finne neste ledetråd.
 • Etter Veisperringen, måtte lagene padle i kajakk til etappens Pit-Stop på Lagen Island.

Etappe 13 (Filippinene → Canada → USA)[rediger | rediger kilde]

I Calgary, besøkte lagene Canada Olympic Park for å gjennomføre etappens Veivalg.
Dallas var lagenes siste destinasjon i den femte sesongen av The Amazing Race.

I sesongens siste Veisperring, som ikke ble vist, måtte et lagmedlem sette sammen en tipi utenfor Banff Springs Hotel for å få neste ledetråd.

I sesongens siste Veivalg, måtte lagene velge mellom Slide (Gli) eller Ride (Ri). I Slide, måtte lagene sette seg i en toerbob og gjennomføre den olympiske bobbanen på 34 sekunder eller mindre. Hvis de ikke klarte å gjennomføre banen innenfor tidsfristen, måtte de forsøke igjen til de klarte tiden for å motta neste ledetråd. I Ride, måtte lagene bruke terrengsykkel til å gjennomføre en olympisk slalåmbakke på under tre minutter. Hvis de ikke klarte det innenfor tidsfristen, måtte de fortsette å prøve til de klarte tiden for å motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Lagene dro med charterfly fra El Nido til Manila, med avreisetid 06:30.
 • Ved Lookout Mountain, måtte lagene gå opp en 300 meter snøskrent til Continental Divide for å finne deres neste ledetråd, som var plassert på toppen.
 • Ved Fort Worth Stockyards, måtte lagene gå inn i en stor labyrint og finne fire trekasser med navnet deres på. Hver av kassene inneholdt et bilde av et sted som de besøkte i løpet av kappløpet. Kassene måtte låses opp ved hjelp av nøkler som hang på deres respektive tavler. Så måtte de ta bildene, finne veien ut av labyrinten og henge dem på tavlene deres. De måtte gjenta prosessen for de to andre bildene, et bilde om gangen, i numerisk rekkefølge. Den fjerde og siste nøkkelen fra tavlen ville låse opp en trekasse som inneholdt en annen nøkkel som ville låse opp en glassboks på tavlen deres, som inneholdt deres siste ledetråd.

Oppgave som ikke ble vist:

 • Under shopping-oppgaven som ikke ble vist, måtte lagene plukke med seg vinterutstyr (enten jakke eller hansker) som de måtte bruke i resten av etappen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]