The Amazing Race 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

The Amazing Race 1 var den første sesongen av den amerikanske serien The Amazing Race. Den første sesongen fulgte elleve lag, alle bestående av to personer med en eksisterende relasjon, i et kappløp rundt om i verden. Hovedpremien i konkurransen er 100 000 USD.

Sesongen hadde premiere 5. september 2001.

Advokatene og bestevennene Rob Frisbee og Brennan Swain ble de aller første vinnerne av The Amazing Race.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Bethesda-fontenen i Central Park, New York, var startstreken for den første sesongen av The Amazing Race.

Den første sesongen av The Amazing Race strakk seg 56 000 km gjennom ni land på fire kontinenter i løpet av 39 dager. Zambia, Frankrike, Tunisia og Kina var noen av landene som ble besøkt. I tillegg, kunne ytterligere to land til ha blitt besøkt i løpet av sesongen; Botswana og Vatikanstaten. I den andre etappen, kunne lagene dra til Botswana i forbindelese med en veivalgsoppgave, men ingen av lagene valgte å gjennomføre den oppgave. Botswana ble senere besøkt i sesong 7. I den sjette etappen, kunne lagene besøke Vatikanstaten i forbindelse med en snarveisoppgave, men ingen av lagene valgte å gå etter snarveisledetråden. Innspillingen av sesongen ble rammet av flere forsinkelser, deriblant en flystreik i Roma og en sandstorm i Tunisia. Sistnevnte tvang lagene til å starte den sjette etappen i byen Gabès, istedenfor i Saharaørkenen som var den opprinnelige planen.

Andre aspekter av filmingen var unik for den første sesongen av serien. I begynnelsen av enkelte etapper, delte programleder Phil Keoghan ut ledetråden til lagene. I tillegg, tok han bare i mot det siste laget til hvert pitstopp, mens de andre lagene ble tatt i mot av lokale representanter. Pitstopp-matten i hver etappe hadde en lokal design; påfølgende sesonger har hatt en type mattedesign gjennom hele løpet. Rutemarkørene i denne sesongen var merket med et gult og hvitt flagg, mens de påfølgende sesongene var merket med gult og rødt flagg.

Reiseruten for denne sesongen var planlagt slik at de tre siste lagene ville nå målstreken. Men Joe og Bill var så langt bak de andre lagene, at de ikke hadde mulighet til å ta de igjen og fikk ikke fullført kappløpet. I den trettende og siste episoden, holdt Joe og Bill fortsatt på med etappe 12 mens de andre lagene var i New York. Etter at Joe og Bill hadde gjennomført teppekastoppgaven i Alaska, ble de informert om at kappløpet var over og at Rob og Brennan hadde vunnet.

Casting[rediger | rediger kilde]

Elleve lag deltok i den første sesongen av The Amazing Race, alt fra bestevenner til par, og et mor- og datterlag. Kevin & Drew gjorde en opptreden i sesong 8, der de delte ut ledetråd ved en pølsebod i New York. De deltok igjen, sammen med Joe & Bill, i den første All-Star-sesongen, der lag fra den første til den tiende sesongen deltok for andre gang.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Følgende lag deltok i kappløpet, med deres relasjon på det tidspunktet innspillingen foregikk.

Lag Relasjon Plassering (Etappevis) Veisperringer
1 2 3 4ƒ 5ƒ 6ƒ 7 8ƒ 9 10ƒ 11 12 13
Rob & Brennan Advokater/bestevenner 1ƒ 3 3 6 4 3 3 3 1 1 2 1 1 Rob 5, Brennan 7
Frank & Margarita Separerte foreldre 3 4 2 5 5 1 1ƒ 2 2 2 1 2 2 Frank 9, Margarita 3
Joe & Bill Livspartnere 2 2 4 1 2 2 2 4 4ƒ 4 3 3 3 Joe 7, Bill 4
Kevin & Drew Foreningsbrødre 9 5 1ƒ 2 1 4 4 1 3 3 4 Kevin 5, Drew 5
Nancy & Emily Mor/datter 10 7 8 3 3 5 5 5 5 Nancy 2, Emily 7
Lenny & Karyn Kjærester 4 9 7 7 6 6 6 Lenny 2, Karyn 5
Paul & Amie Forlovet 7 6 6 4 7 Paul 3, Amie 1
Dave & Margaretta Besteforeldre 8 8 5 8 Dave 2, Margaretta 1
Pat & Brenda Arbeidermødre 5 1ƒ 9 Pat 1, Brenda 0
Kim & Leslie Lærerinner/romvenninner 6 10 Kim 2, Leslie 0
Matt & Ana Gift 11 Matt 0, Ana 0
 • En rød lagplassering indikerer at laget ble eliminert.
 • En blå understreket lagplassering indikerer at laget kom sist i en ikke-elimineringsetappe.
 • En grønn ƒ ved lagplassering indikerer at laget vant en snarvei. Ved etappenummer, indikerer det at det var en Snarvei i etappen, men at den ikke ble brukt.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etappe 1 (USA → Sør-Afrika → Zambia)[rediger | rediger kilde]

Reisekartet for den første sesongen av The Amazing Race.
Victoriafallene var lagenes aller første destinasjon i The Amazing Race.

I den første aller første snarveisoppgaven i The Amazing Race, måtte lagene gå ned en bratt sti til The Boiling Pot ved Zambezielven.

I den første aller første veivalgoppgaven i The Amazing Race, måtte lagene velge mellom air (luft) eller land. I luft, måtte lagene krysse Batoka Gorge ved hjelp av zipline, og deretter oppleve en 54-meters juv-sving. I land, måtte lagene ta en lang gåtur ned juvet.

Etappe 2 (Zambia → Sør-Afrika → Frankrike)[rediger | rediger kilde]

Triumfbuen i Paris var lagenes andre pitstopp i The Amazing Race.

I denne etappens snarvei måtte lagene rafte ned strykene i Zambezielven med Bundu Adventures, og lokalisere snarveisporet.

I etappens veivalg, måtte lagene velge mellom near (nært) eller far (fjernt). Begge oppgavene innebar å ta bilder av ville dyr. I near, måtte lagene dra til Mosi-oa-Tunya nasjonalpark for å ta bilder av tre «vanskelig-å-finne» dyr fra en liste. I far, måtte lagene dra til Chobe nasjonalpark i Botswana Botswana, for å ta et bilde av en elefant.

I den første sendte veisperringen, måtte et lagmedlem gå opp trappene til andre nivå av Eiffeltårnet, og bruke en 10-mynt for å bruke en teleskop. Så måtte de bruke teleskopet for å søke Paris skyline for å finne lagenes neste destinasjon, som var merket med race-flagg.

Tilleggsoppgaver:

 • I Mukuni, måtte lagene ta del i en velkomstseremoni for ærede gjester. Seremonien innebar å møte landsbyhøvdingen (som ville spytte vann på dem) og overvære og ta del i en stammedans. Lagene måtte så gi bildene de tok i veivalgsoppgaven til landsbyhøvdingen i bytte mot en miniatyr av Eiffeltårnet som eneste ledetråd til deres neste destinasjon.
 • Ved Livingstone lufthavn, måtte lagene skrive seg på en av fire charterfly til Johannesburg.

Etappe 3 (Frankrike)[rediger | rediger kilde]

I den ene veivalgsoppgaven, måtte lagene gå opp i tårnet av Notre-Dame og ringe med Quasimodos klokke.

I denne etappens Snarvei, måtte lagene finne tebutikken Mariage Frères og spørre etter en spesiell te som inneholdt neste ledetråd.

I denne etappens veivalg måtte lagene velge mellom tough climb (tøff klatring) eller easy walk (lett gange). I tough climb, måtte lagene dra til Notre-Dame og gå opp de 297 trappetrinnene i katedralen og ringe med Quasimodos klokke. I easy walk, måtte lagene finne en statue av en katt sittende ved siden av en Foucaults pendel. Det lagene ikke fikk vite, er at det er to Foucaults pendel i Paris; bare den ved Panthéon har en sånn statue ved siden av seg (den andre er ved Musée des Arts et Métiers).

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem gå gjennom kloakkene i Paris til Place du Châtelet, to kvartaler unna.

Tilleggsoppgave:

 • Ved Hôtel de Ville, måtte lagene finne en mann i blå dress som hadde deres neste ledetråd.

Etappe 4 (Frankrike → Tunisia)[rediger | rediger kilde]

Amfiteateret i El Jem var stedet for veisperringen og pitstopp i etappe 4 av The Amazing Race 1.

I denne etappens veivalg måtte lagene velge mellom full body brew (fyldig kaffe) eller full body massage (full kroppsmassasje). I full body brew, måtte lagene finne en kafé i Bab Bhar med et bilde som referanse. I full body massage, måtte lagene, ved hjelp av kart, finne et tyrkisk bad og få kroppsmassasje i 20 minutter. I den ubrukte snarveien, ble lagene fortalt at de måtte fiske etter den om bord i «Kinsa» ved havnen i Sidi Bou Said.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem navigere gjennom amfiteateret, og få fyr på en fakkel for å finne dødsgropen. Deretter måtte de få fatt i et sverd som hang over gropen, og ta den med seg til pitstopp.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved starten av denne etappen, fikk lagene et lite, uidentifisert tunisisk flagg og instrukser om å ta en ferge fra Marseille til landet flagget representerte. De fikk også et bilde av en mann de måtte finne ved ankomst i Tunis.
 • Etter veivalget, fikk lagene et lighter med et bildet av amfiteateret i El Jem og instrukser om å dra der.

Etappe 5 (Tunisia)[rediger | rediger kilde]

Ksar Ouled Soltane var stedet for Hodebry-veivalgsoppgaven i denne etappen.

I denne etappens veivalg måtte lagene mellom listening (hørsel) eller puzzling (hodebry). I listening, måtte lagene finne Ksar Hadada. Der måtte de, med hjelp av walkietalkie, finne en annen walkietalke, som var gjemt et eller annet sted i en labyrint av huler. I puzzling, måtte lagene dra til Ksar Ouled Soltane. Der måtte lagene løse et tunisisk terningspill. I denne etappens snarveien, måtte lagene bruke et kart som hadde en pil pekende til et sted for å finne en hule og ta bilde av noe som var inne i hulen.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem ri på en kamel, som ble ledet av den andre lagmedlemmet, gjennom Sahara. De måtte bruke kompass for å komme seg gjennom en rekke retninger for å finne rutemarkøren midt i ørkenen.

Tilleggsoppgave:

 • I starten av etappen, fikk lagene et bilde av Globus-monumentet og instrukser om å finne Tataouine.

Etappe 6 (Tunisia → Italia)[rediger | rediger kilde]

I Roma, besøkte lagene Colosseum for å finne neste ledetråd.

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom foot (fot) eller hoof (hov). I foot, måtte lagene finne en stor statue av en fot ved Palazzo dei Conservatori. Foten er velkjent, og bildet lagene fikk, viste hele statuen. I hoof, måtte lagene finne en statue av en hest ved Altare della Patria. Bildet lagene fikk, viste kun hoven. Men de som gjennomførte hoof istedenfor foot, kunne finne taxier som stod og ventet på dem.

I denne etappens usendte snarvei, måtte lagene finne «nøkkelen til armene av St. Peter» i Vatikanstaten.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem kjøre en liten italiensk bil til bytorget i Sant’Agata Bolognese, etappens pitstopp, ved hjelp av kart skrevet kun på italiensk. Det andre lagmedlemmet fikk en gratis kjøretur i en sportsbil til pitstoppet som kunne kjøre opp til 290 km/t.

Tilleggsopplysning:

 • I løpet av pitstopp, ble det sendt ut varsel om sandstorm i Sahara. Dette medførte at lagene ble flyttet til Gabès for å starte etappen.

Tilleggsoppgave:

 • Ved Palace Hotel, fikk lagene et bilde av et merket marked ved Colosseum.

Etappe 7 (Italia → India)[rediger | rediger kilde]

I Delhi, måtte lagene finne en kjøpmann ved Det røde fortet for å få neste ledetråd.

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom glide (gli) eller ride (ri). I glide, måtte lagene dra til Aeroclub Voloveestico Ferrarese i Ferrara. Der måtte lagene ta en tur med seilfly. Et lagmedlem satt i seilflyet, mens den andre satt i slepeflyet og ble brukt til en overraskelsesstup. I ride, måtte lagene finne en sykkelbutikk og sykle, ved hjelp av kart, til neste ledetråd.

I denne etappens snarvei, måtte lagene til Castello Estense i Ferrara og ro etter snarveien som var gjemt langs borgveggene.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem leie en rickshaw og finne en kjøpmann på markedet ved Det røde fort. Der ville han vise lagmedlemmet en blå eske med et kopi av Taj Mahal i. Men ledetråden kjøpmannen gav til lagmedlemmet, stod det at lagene skulle dra til Taj Khema Hotel.

Etappe 8 (India)[rediger | rediger kilde]

I Agra, besøkte lagene Taj Mahal for å finne neste ledetråd.

I denne etappen var det en ubrukt snarvei, der lagene måtte dra til Jantar Mantar for å gå opp 22 eller 33 trinn.

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom elephant (elefant) eller rowboat (robåt). I elephant, måtte lagene finne en hellig mann inne i Fort Amber. For å komme seg til den hellige mannen, måtte lagene ri på en elefant opp en bratt bakke. I rowboat, måtte lagene finne en hellig mann inne i Jal Mahal. For å komme seg til den hellige mannen, måtte lagene ro en båt over til Jal Mahal.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem finne en kanne med ledetråd et sted inne i labyrinten av Karni Mata-tempelet, et tempel til ære for rotter, som er hellige for de lokale og som går fritt rundt i tempelet.

Etappe 9 (India → Thailand)[rediger | rediger kilde]

I Bangkok, fant lagene veivalgsledetråden ved buddhisttempelet Wat Arun.
 • Bus-logo.svg eller BSicon lDAMPF.svg Bikaner til South West Delhi (busstasjon)/New Delhi (New Delhi jernbanestasjon)
 • Airplane silhouette.png New Delhi (Indira Gandhi internasjonale lufthavn) til Bangkok, Thailand Thailand (Don Mueang internasjonale lufthavn)
  • Bangkok (Wat Pho-tempelet) >Snarvei<
 • Bangkok (Wat Arun-tempelet) >Veivalg< Offentlig eller privat
 • Kanchanaburi (Tigertempel) >Veisperring< Personen som utfører oppgaven, bør være glad i katter.
 • Krabi (Wat Tham Suea-tempelet) TAR-pitstop-icon.png

I denne etappens snarvei, måtte lagene dra til Wat Pho-tempelet. Der måtte de spille et tradisjonelt, buddhistisk spill som utnyttet de 108 urnene langs den store, liggende Buddha. De måtte velge en bolle med mynter, og forsøke å legge nøyaktig en mynt i hver urne. Hvis bollen de valgte ikke hadde nøyaktig 108 mynter, måtte de velge en annen bolle og spille igjen. Lager som fant bollen med 108 mynter og fullførte oppgaven, vant snarveien.

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom public (offentlig) eller private (privat). Begge veivalgsoppgavene innebar å finne transportmiddel til Kanchanaburi. I public, måtte lagene gå til en lokal busstasjon og gå ombord i en buss som gikk hver 15. minutt. De måtte betale bussbillettene med egne penger. I private, måtte lagene finne en gratis, privat kjøretøy innenfor et angitt område, med et nummerskilt som eneste referansepunkt.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem kle seg som en munk, og gå gjennom en grop med tigrer for å hente neste ledetråd.

Etappe 10 (Thailand)[rediger | rediger kilde]

I etappe 10, dro lagene til Railay Beach for å finne neste ledetråd.
 • Railay Beach (King's Climbing)
 • Railay Beach (Thaiwand Wall) >Snarvei< >Veivalg< Gå eller klatre
 • Bo Tor, Ao Luk (Sea, Land and Trek) >Veisperring< Styrke i overkroppen er nøkkelen til suksess.
 • Chicken Island
 • Pai Plong Beach TAR-pitstop-icon.png

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom hike (gå) eller climb (klatre). I hike, måtte lagene gå en lang sti for å finne neste ledetråd. I climb, måtte lagene klatre opp den vanskelige Thaiwand Wall for å finne neste ledetråd. Etter begge veivalgsoppgavene, måtte lagene rappellere ned i en båt.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem padle en kajakk med det andre lagmedlemmet og bagasjen deres ned en elv etter en rutemarkør. Når de hadde funnet flagget, måtte lagmedlemmet klatre inn i en nærliggende hule på Tham Hua Kalok for å hente neste ledetråd, sammen med snorkleutstyr.

I den usendte og ubrukte Snarveien, måtte lagene gå 1 200 trappetrinn ved Wat Tum Sua for å vinne snarveien.

Tilleggsoppgave:

 • Etter veisperringen, kunne begge lagmedlemmene padle kajakken tilbake til Sea, Land and Trek. Deretter måtte lagene leie en båt og finne en rutemarkør i vannet, 6,4 km fra fastlandet. Når de hadde funnet rutemarkøren ved Chicken Island, måtte de ta på seg snorkleutstyret som de hadde tatt med seg fra veisperringen, og dykke etter neste ledetråd.

Etappe 11 (Thailand → Kina)[rediger | rediger kilde]

Himmelens tempel i Beijing var det ellevte pitstoppet i The Amazing Race 1.

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom volley eller rally. I volley, måtte lagene spille bordtennis mot en lokal mester i et nærliggende samfunnshus. Når lagene hadde scoret fem poeng, fikk lagene neste ledetråd. I rally, måtte lagene ta tre av de vanligste transportmidlene i Kina. Først måtte lagene reise med buss til Hu Jia Lou. Så måtte de sitte på i en motorsykkeltaxi til Liu Jia Yao. Til slutt måtte lagene reise med kinesisk sykkeltaxi til restauranten Quan Xin Yuan. Når de var framme, fikk de neste ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem spise maten som de hadde kjøpt ved Hongqiao-markedet (se tilleggsoppgave), for å få neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

 • Ved Hongqiao-markedet, måtte finne og oversette en handleliste som var skrevet på mandarin, og deretter kjøpe de kinesiske delikatessene (fem billelarver, en blekksprut og to kyllingføtter) som stod på handlelisten.

Etappe 12 (Kina → USA)[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av etappe 12, besøkte lagene Den kinesiske mur for å gjennomføre Veivalgsoppgaven.

I denne etappens veivalg, måtte lagene velge mellom flat (flatt) eller steep (bratt). I begge veivalgsoppgavene måtte lagene gå på Den kinesiske mur for å finne neste ledetråd. I flat, var veien til ledetråden lengre, men flatt. I steep, måtte lagene gå en bratt og vanskelig vei til ledetråden, men veien var mye kortere i forhold til den andre oppgaven.

I denne etappens veisperring, måtte et lagmedlem klatre opp en isvegg og hente neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Tiantan-parken, måtte lagene bruke et merket kart for å finne folk som fløy drager som hadde neste ledetråd på seg.
 • Etter å ha tilbrakt natten ved North Country Bed and Breakfast i Scotty Lake, måtte et lagmedlem sprette på en Alaskateppe til de fikk øye på neste ledetråd.
 • Ved Mile Marker 131 langs Parks Highway i Denali State Park, måtte lagene parkere bilene sine og kjøre en snøscooter til pitStopp.

Etappe 13 (USA)[rediger | rediger kilde]

Ved The Unisphere i Flushing Meadows Park i New York, fant lagene målstreken for den første sesongen av The Amazing Race.

I sesongens siste veivalg, måtte lagene velge mellom dog power (hundekrefter) eller horse power (hestekrefter). I dog power, måtte lagene kjøre med hundespann 18 km til neste ledetråd. I horse power, måtte lagene dra med snøscooter 48 km (30 miles) til neste ledetråd.

I sesongens siste veisperring, måtte et lagmedlem kle av seg til undertøyet eller badedrakt, og deretter stupe ut i det iskalde vannet i Fish Lake og svømme til neste ledetråd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]