Calgary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calgary
LandCanadas flagg Canada
ProvinsAlbertas flagg Alberta
Grunnlagt7. november 1884
Oppkalt etterCalgary[1]
TidssoneMST (UTC−7)
PostnummerT1
Retningsnummer403
Areal825,29 km²
Befolkning1 096 833 (2011)
Bef.tetthet1 329,03 innb./km²
Antall husholdninger466 725
Høyde o.h.1 045 meter
Nettsidecalgary.ca
Politikk
BorgermesterNaheed Nenshi
Posisjonskart
Calgary ligger i Alberta
Calgary
Calgary
Calgary (Alberta)
Kart
Calgary
51°03′00″N 114°04′00″V

Calgary er den største byen i provinsen Alberta, Canada. Det ligger i den sørlige delen av provinsen, i et område med fjell og høye sletter, omtrent 80 km øst for Canadian Rockies. Byen ligger i Parkland-regionen i Alberta, og er den tredje største bykommunen, etter folketall, i Canada.

Per 2011 er Calgary Canadas fjerde største byområde.[2] Calgary er kjent som en destinasjon for vintersport og økoturisme med en rekke store fjell-destinasjoner som nasjonalparken Banff i Rocky Mountains i nærheten av byen. Økonomisk aktivitet i Calgary er for det meste sentrert rundt oljeindustrien og Canadas største oljeselskap, Suncor Energy har sitt hovedkontor i byen. Jordbruk, turisme, og høyteknologiske næringer bidrar også til byens raske økonomiske vekst.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Calgary avholder mange store årlige festivaler, som blant annet: Calgary Stampede, The Folk Music Festival, The Syrin Festival, One Yellow Rabbit High Performance Rodeo, Calgarys internasjonale festival for kunst, Banff-Calgary International Writers Festival, Calgary International Tale Festival One World Festival, og den fjerde største karibiske festival i landet (Carifest).

En innbygger i Calgary kalles for en Calgarian.

Sport[rediger | rediger kilde]

I 1988 arrangerte Calgary, som første kanadiske by, de olympiske vinterleker. Calgary ble rangert som verdens reneste by av Mercer Quality of Living i en undersøkelse publisert i 2007 av Forbes Magazine.

Byens NHL-lag heter Calgary Flames.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Calgarys gamle og nye rådhus.

Innbyggerne i Calgary velger 14 bystyremedlemmer og en borgermester til bystyret i Calgary hvert fjerde år. Den nåværende borgermesteren, Naheed Nenshi, ble først valgt i 2010 og senere gjenvalgt i 2013. Han er den første muslimske borgermesteren i en av de nordamerikanske storbyene.[3]

Calgary er representert av 25 representanter i provinsparlamentet i Alberta. 20 av representantene kommer fra det progressive konservative partiet, tre kommer fra det liberale partiet og to kommer fra det konservative Wildrose Party.

Calgary har åtte representanter i det føderale Underhuset. Alle åtte representerer Canadas konservative parti.[4] Tidligere statsminister Stephen Harper var valgt fra valgdistriktet Calgary Southwest.[5] Harper, som var statsminister fra 2006, er den andre statsministeren som er valgt inn fra Calgary. Richard Bedford Bennett, statsminister fra 1930 til 1935, var valgt inn fra Calgary West.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]