Calgary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Calgary
Calgary

Flagg

Land Canada Canada
Provins Alberta Alberta
Tidssone MST (UTC−7)
Areal 825,29 km²
Befolkning 1 096 833 (2011)
Bef.tetthet 1 329,03 innb./km²
Politikk
Borgermester Naheed Nenshi

Calgary er den største byen i provinsen Alberta, Canada. Det ligger i den sørlige delen av provinsen, i et område med fjell og høye sletter, omtrent 80 km øst for Canadian Rockies. Byen ligger i Parkland-regionen i Alberta, og er den tredje største by-kommunen, med tanke på befolkningen, i Canada.

Per 2011 er Calgary Canadas fjerde største byområde.[1] Calgary er kjent som en destinasjon for vintersport og økoturisme med en rekke store fjell-destinasjoner som nasjonalparken Banff i Rocky Mountains i nærheten av byen. Økonomisk aktivitet i Calgary er for det meste sentrert rundt oljeindustrien og Canadas største oljeselskap, Suncor Energy har sitt hovedkontor i byen. Jordbruk, turisme, og høyteknologiske næringer bidrar også til byens raske økonomiske vekst.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Calgary avholder mange store årlige festivaler, som blant annet: Calgary Stampede, The Folk Music Festival, The Syrin Festival, One Yellow Rabbit High Performance Rodeo, Calgarys internasjonale festival for kunst, Banff-Calgary International Writers Festival, Calgary International Tale Festival One World Festival, og den fjerde største karibiske festival i landet (Carifest).

En innbygger i Calgary kalles for en Calgarian.

Sport[rediger | rediger kilde]

I 1988 arrangerte Calgary, som første kanadiske by, de olympiske vinterleker. Calgary ble rangert som verdens reneste by av Mercer Quality of Living i en undersøkelse publisert i 2007 av Forbes Magazine.

Byens NHL-lag heter Calgary Flames.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Calgarys gamle og nye rådhus.

Innbyggerne i Calgary velger 14 bystyremedlemmer og en borgermester til bystyret i Calgary hvert fjerde år. Den nåværende borgermesteren, Naheed Nenhi, ble først valgt i 2010 og senere gjenvalgt i 2013. Han er den første muslimske borgermesteren i en av de nord-amerikanske storbyene.[2]

Calgary er representert av 25 representanter i provinsparlamentet i Alberta. 20 av representantene kommer fra det progressive konservative partiet, tre kommer fra det liberale partiet og to kommer fra det konservative Wildrose Party.

Calgary har åtte representanter i det føderale Underhuset. Alle åtte representerer Canadas konservative parti.[3] Canadas statsminister Stephen Harper er valgt inn fra valgdistriktet Calgary Southwest.[4] Harper, som har vært statsminister siden 2006, er den andre statsministeren som er valgt inn fra Calgary; Richard Bedford Bennett, statsminister fra 1930 til 1935, var valgt inn fra Calgary West.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Population and dwelling counts, for census metropolitan areas and census agglomerations, 2011 and 2006 censuses». Statistics Canada. Besøkt 20. august 2012. 
  2. ^ Josh Wingrove (19. oktober 2010): Calgary's Naheed Nenshi becomes Canada's first Muslim mayor. The Globe and Mail.
  3. ^ General election 2011: Voting results by electoral district
  4. ^ Prime Minister Stephen Harper

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

CanadastubbDenne Canadarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.