Banff Springs Hotel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fairmont Banff Springs Hotel
Beliggenhet
Adresse405 Spray Avenue
LandCanada
OmrådeBanff nasjonalpark
StedBanff
Historiske fakta
FormålHotell
Eier(e)OMERS
ArkitektBruce Price (opprinnelig hotell)
Walter S. Painter (hoveddelen av dagens hotell)
StilretningSkotsk baroniarkitektur
Påbegynt1887
Ferdigstilt1888
Restaurert1928-
Bygningsdata
Rom768 hotellrom
Kart
Kart
Banff Springs Hotel
51°09′52″N 115°33′43″V
Posisjonskart
Banff Springs Hotel ligger i Alberta
Banff Springs Hotel
 
Banff Springs Hotel (Alberta)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Banff Springs Hotel er et luksushotell opprinnelig bygd på slutten av 1800-tallet som et av Canadas store jernbanehoteller. Det er tegnet i såkalt Scottish Baronial style og ligger i Banff nasjonalpark, Alberta, Canada. Hotellet ble åpnet for gjester 1. juni 1888.[1] I dag er The Fairmont Banff Springs resort hotel eid av OMERS og drevet av Fairmont Hotels and Resorts, Toronto. Banff Springs Hotel ligger 1414 moh.[2]

Den opprinnelige bygningen var tegnet av den amerikanske arkitekten Bruce Price.[3] Det ble bygd i perioden fra våren 1887 til våren 1888 av Canadian Pacific Railway på oppfordring fra selskapets direktør William Cornelius Van Horne.

Hotellet har en spektakulær beliggenhet i Rocky Mountains, like ovenfor Bow Falls, nær de varme kildene. Hovedutsikten fra hotellet er over dalen mot Mount Rundle. Hotellet ligger i gangavstand fra turiststedet Banff.

Med byggestart i 1911, ble en helt ny bygning reist i etapper for å erstatte hotellet fra 1888. Prices Shingle style-influerte trekonstruksjon ble erstattet med en ny bygning i betong, forblendet med stein.[4] Den nye bygningen var tegnet av en annen amerikansk arkitekt ved navn Walter S. Painter.

Halvveis opp i trappa nærmest Bow Falls finnes et kjent maleri av tømmerhuggeren William Davidson som feller trær ved Miramichi River i kolonitiden. Davidson, som hadde vokst opp i Moray, nær Banff i Skottland, var den første europeiske nybyggeren i denne delen av Canada. Navnet på byen og nasjonalparken kommer fra hans opprinnelige hjemland. Bildet er malt av kunstneren Cyrus Cunoe (1879–1916), som utførte en serie malerier for Canadian Pacific Railway.

Ombygninger[rediger | rediger kilde]

Banff Springs Hotel, oktober 1929 - merk de treløse skråningene rundt hotellet på den tiden, nye trær har senere vokst opp her

Den opprinnelige bygningen var ganske forskjellig fra dagens Banff Springs-bygning. Noen ganger kalt «Tudor hall» eller «Swiss chalet», var Price sin bygning spondekket med detaljer i stein, og hadde et overdåig antall takvinduer, tårn og takvinkler. Bygningen fra 1888 kostet $250 000 og en feil gjort av byggmesteren gjorde at den tiltenkte retningen på bygningen ble endret slik at baksiden vendte mot den storslagne utsikten mot fjellene. Denne bygningen hadde mer enn 100 hotellrom, og var bygd omkring en fem-etasjes åttekantet rotunde. Et påbygg i 1902 utvidet og renoverte bygningen, slik at det ble mer enn 200 gjesterom ekstra. Flere påbygninger fulgte etter dette.[4]

I 1906 ble det lagt fram planer om en fullstendig ombygning av Banff Springs Hotel, med forslag om å erstatte mye av den opprinnelige bygningen. Walter Painter, som var sjefsarkitekt for Canadian Pacific Railway, tegnet et elleve-etasjes sentraltårn i betong og stein, flankert av to fløybygninger. Denne gangen ble retningen riktig i forhold til den dramatiske utsikten, og det såkalte Painter Tower stod ferdig i 1914 til en kostnad på $2 millioner med 300 gjesteværelser og var en periode den høyeste bygningen i Canada. Byggingen av nye fløyer ble forsinket på grunn av første verdenskrig, og de gjenværende fløyene som Price hadde tegnet var fortsatt i bruk.

Senere renoveringer ble tegnet av arkitekt J. W. Orrock, som fortsatte i samme stil som Painter, med en større utvidelse av Painter Tower, hvor han endret taklinjen og la til sine egne massive utvidelser. I 1926, mens arbeidet pågikk på de nye fløyene, ødela en brann den gjenværende delen av den opprinnelige bygningen tegnet av Price.[4] De to nye fløyeene åpnet i 1928.

I 1968, ble bygningen omgjort slik at den også kunne brukes på vinterstid, og har vært åpen året rundt etter det.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fairmont Hotels and Resorts (februar 2007). «History of the Fairmont Banff Springs». Arkivert fra /HotelHistory.htm originalen 14. mai 2007. Besøkt 11. mai 2007. 
  2. ^ «Banff Springs Hotel Altitude and Location». Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 11. februar 2015. 
  3. ^ a b «History of The Fairmont Banff Springs». Arkivert fra originalen 11. februar 2015. Besøkt 11. februar 2015. 
  4. ^ a b c Barnes, Christine (1999). Great Lodges of the Canadian Rockies. Bend, Oregon: W.W. West. s. 21–26. ISBN 0-9653924-2-2. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]