Kortvoksthet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
ICD-9-kode 253.3, 259.4
Kortvokste artister har gjennom historien opptrådt i ulike typer forestillinger, blant annet framvisninger i «freak show». Bildet viser filmprodusenten Carl Laemmle og The Doll Family, en «lilliputaner-trupp» fra USA, i 1929.

Kortvokst er betegnelse på en person med lav kroppshøyde. I Norge betegnes menn under 160 centimeter og kvinner under 150 centimeter som kortvokst.[1] Andre steder betegnes personer under en høyde på ca. 147 centimeter som kortvokst. I dagligtale omtales ofte en person med denne tilstanden for dverg, men de foretrekker oftest begrepet kortvokst.[2]

Kortvoksthet hos mennesker skyldes oftest genetiske disposisjoner, og de fleste innbefatter enkle genvariasjoner som påvirker strukturen eller utviklingen av ben-, brusk- eller bindevev.

Denne typen av avvik kalles skeletal dysplasi. Også kondrodystropi, kondrodysplasi og osteokondrodystropi anvendes i medisinsk litteratur med omtrent samme betydning.

I mange av disse tilfellene er i hovedsak bein og knokler de påvirkede kroppsdelene, og personen er frisk ellers. I andre tilfeller påvirker de genetiske forandringene også andre deler av kroppen.

Akondroplasi er en av de vanligste og kanskje mest lettgjenkjennelige skeletale dysplasier. Dette rammer ca. 1 av 40 000 barn, og begge kjønn i samme utstrekning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kortvoksthet». www.sunnaas.no. Besøkt 19. august 2016. 
  2. ^ «– Ikke kall meg dverg». Besøkt 19. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]