The Amazing Race

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

The Amazing Race er et amerikansk reality-game show der lag med to personer som er søsken, kjærester, foreldre eller venner reiser om kapp rundt i verden (i «Family Edition» (sesong 8) i den amerikanske originalversjonen av programmet besto lagene av fire personer). Deltakerne prøver å komme først til «pit stops» på slutten av hver etappe i løpet for å vinne premier og for å unngå å komme sist, som innebærer muligheten for eliminasjon eller en betydelig ulempe i den neste etappen. I ca. 3 til 4 av etappene er det ingen som blir slått ut. Deltakerne reiser til, og rundt i, flere forskjellige land ved hjelp av flere forskjellige transportmidler, blant annet fly, drosjer, leiebil, tog, busser, båter og løp til fots. Ledetrådene i hver etappe leder lagene til den neste destinasjonen eller leder dem til å utføre en oppgave, som utføres enten sammen eller bare av en av persone. Disse utfordringene er på en eller annen måte relatert til landet eller kulturen der de befinner seg. Lagene elimineres etter hvert inntil det gjenstår tre lag. Det laget som ankommer først i sluttetappen blir tildelt premien på 1 million dollar.

En del av oppgavene parene må utføre er såkalte veisperringer, hvor det kun er en fra hvert lag som kan utføre oppgaven. Andre oppgaver er såkalte veivalg, der deltakerne må velge mellom to steder å dra for å fullføre en oppgave. Den ene kan være kort, men vanskelig og hard, mens den andre kan være lang, men lettere.

The Amazing Race er et av verdens mest populære reality-konkurranse show og sesong 23 er for tiden under innspillingen. I tillegg har det blitt laget flere internasjonale versjoner av serien.

USA[rediger | rediger kilde]

Programmet hadde premiere i USA i 2001. Programleder for den amerikanske originalversjonen av programmet er Phil Keoghan. The Amazing Race har blitt tildelt totalt 12 Emmy-priser, og har blitt nominert totalt 47 ganger. Sesong 26 av programmet har premiere 25. februar 2015.

Straffen "Hazard" ble introdusert i sesong 19. Den gikk ut på at det laget som fullførte første utfordring sist, måtte gjøre en ekstra oppgave før de kunne sjekke inn på pitstoppet.

Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: The Amazing Race Norge

TV 2 produserte og sendte i 2012 første sesong av en norsk versjon av realityprogrammet kalt The Amazing Race Norge. Første episode hadde 435 000 seere.[1] VG Netts anmelder skrev at «Det er definitivt verdt å følge med på «Amazing race Norge». Bare husk å puste.», og ga første program terningkast fem.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: The Amazing Race – bilder, video eller lyd