Dubai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Dubai (by)
Dubai
دبيّ

Flagg

Våpen

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
StatusEmirat
HovedstadDubai
Største byDubai
Retningsnummer+971
Areal4 114 km²
Befolkning3 355 900[1] (2019)
Bef.tetthet815,73 innb./km²
Høyde o.h.11 meter
Nettsidewww.digitaldubai.ae/
Politikk
EmirMohammed bin Rashid Al Maktoum (2006–)
Kart
Emiratet Dubai
25°15′52″N 55°18′42″Ø

Dubai (arabisk دبي) er et emirat i den føderale republikken De forente arabiske emirater. Storbyen Dubai er den største byen i emiratet. Dubai har størst befolkning av alle emiratene, men er etter areal det nest største etter Abu Dhabi som omfatter republikkens hovedstad og hovedsete for dens oljeindustri. Dubai har et areal på 4 114 km² og har 2 698 600 innbyggere (per 2016),[2] hvorav mer enn 55% er indere og pakistanere, mens bare 15-17% er emiratarabere.

Dubai er et innholdsrikt emirat som ligger ved Persiabukta, med både sandørken, halvørken, landbruksareal, oaser. I tillegg til landområdet ved Persiabukta, tilhører også området Hatta i Hajarfjellene emiratet.

Dubai har store hoteller (blant annet Burj al Arab, verdens største kunstige slalåmbakke (Ski Dubai), verdens største samling kunstige øyer (The World), en av verdens største fornøyelsesparker (Dubailand) og verdens høyeste skyskraper (Burj Khalifa). Det finnes en norsk sjømannskirke i Dubai.[3]

Dubai ligger ved Persiabukta, og ble etablert i middelalderen først i bydelen Jumeirah, deretter som Zana – et sted for perledykking og handel rundt munningen av Dubai Creek, en 10 km lang, periodisk elv.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Jebel Ali har økonomisk frisone og stor havn (Port Jebel Ali) med container- og oljeterminaler, aluminiumsverk og oljekraftverk.
Dubai Metro bygger monorail over mer enn 40 km, fra Deira i nord til Port Jebel Ali i sør. Bildet viser prøvedrift på sidelinjen som går ut på Palm Jumeirah, her ved endestasjonen i fornøyelsesparken Atlantis.

I motsetning til de fleste andre Gulf-stater er ikke økonomien til Dubai drevet på olje. Kun 3 % av økonomien er knyttet opp til oljeutvinning og naturgass. Dubai har kun 2 % av De forente arabiske emiratenes gassreserver og emiratets oljeutvinning, som i dag utgjør ca. 240 000 fat per dag, er forventet å være tømt innen 20 år. Mange oljerelaterte selskaper har sine Midtøsten-kontorer her, deriblant Seadrill notert på Oslo Børs Dubais økonomi er drevet av handel, finansielle tjenester og turisme. Handelen har lang tradisjon i Dubai som viktig havn for vestlige produsenter. I dag er den kunstige havnen, Jebel Ali, som ble bygget på 1970-tallet den største menneskeskapte havnen i verden. Dubai er i ferd med å bli et regionalt senter for IT og finans gjennom såkalte spesialiserte "free zones" som Dubai Financial Centre, Dubai Media City og Dubai Internet City. Storsatsingen på turisme gjennom gigantprosjekter som Atlantis og Dubailand fører til at turisme blir en stadig viktigere inntektskilde.

Dubai Internet City sammen med Dubai Media City som utgjør TECOM (Dubai Technology, Electronic commerce and Media Free Zone Authority) har vært en av emiratets store suksesser i stegene mot å bli en moderne, service-basert økonomi. TECOM har tiltrukket seg internasjonale selskaper som EMC Corporation, Oracle, Microsoft og IBM.

Dubai Financial Market (DFM) ble etablert i mars 2000 som et annenhåndsmarked for handel i derivater og obligasjoner, både lokale og internasjonale. I fjerde kvartal 2006 stod handelsvolumet på omtrent 400 milliarder aksjer verdt omtrent 95 milliarder amerikanske dollar.

Myndighetenes beslutning om å omgjøre økonomien til en handels-basert fremfor en olje-avhengig økonomi har gjort eiendom mer verdifullt, en nesten dramatisk vekst sådan fra 2004 til 2006. Dubai har sett en tilnærmet eksplosjon i byggebransjen. Gigantprosjekter igangsatt av private selskaper som Emaar Properties og offentlige selskaper som Nakheel har ledet til byggingen av flere av verdens høyeste skyskrapere som Emirates Towers, Burj Khalifa og Pentominium og verdens eneste 7-stjerners hotell Burj Al Arab. Burj Khalifa (opprinnelig kjent som Burj Dubai) er verdens høyeste skyskraper med sine 828 meter ved åpningen i 2010. En økonomisk krise rammet Dubai (spesielt eiendomsmarkedet) i 2009.[4]

Økonomisk kriminalitet[rediger | rediger kilde]

I 2022 ble det publisert store mengder lekkede dokumenter som omhandlet eiendomshandel Dubai.[5] Lekkasjen dokumenterte hvordan internasjonale hvitsnippforbrytere har brukt eiendom i Dubai for å plassere og hvitvaske sorte formuer. I 2023 ble Dubai svartelistet av EU for ikke å gjøre nok for å demme opp for hvitvasking og terrorfinansiering.[6] Det er svært få land som har utleveringsavtale med Dubai, hvilket har gjort emiratet til et populært bosted for etterlyste vinningskriminelle, men siden 2020 har myndighetene signalisert at dette er i ferd med å strammes inn.[7]

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimadata for Dubai
Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des År
Normal maks. temp. °C 23 24 27 31 36 38 39 39 38 34 30 25 32,0
Normal min. temp. °C 19 20 22 25 29 31 32 32 30 28 24 21 26,1
Nedbør (mm) 10 3 10 3 1 0 0 1 0 1 7 4

Transport og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Tradisjonell souk i Deira, helt nord i emiratet Dubai.

Som et resultat av den sterke veksten de siste 5 årene[når?] er de tidligere overdimensjonerte veiene blitt en begrensning. Treg trafikk er blitt et stort problem, og de mange pendlerne bruker nå opp til 2 timer på strekninger de før brukte 30 minutter på (Sharjah – Dubai). Hovedveien, som knytter den ene enden av Dubai med den andre, er den kjente Sheikh Zayed Road (SZR) og er sammen med Al Garhoud-broen de verst rammede trafikkelementene. For å løse dette problemet opprettet myndighetene RTA (Road and Transportation Authority) som fikk en blanko sjekk og stor myndighet for å løse byens transportproblemer. En lang rekke tiltak og prosjekter er blitt igangsatt; blant annet veiskatten Salik som ble innført i juli 2007 på nettopp SZR og Al Garhoud-broen.[trenger referanse]

Dubai har et utbredt, men også for lite, nettverk av busser. Nettverket har 69 ruter og fraktet 90 millioner passasjerer i 2006. RTA annonserte i 2006 at ytterligere 620 busser vil bli kjøpt inn for å supplere den eksisterende flåten av 170 toetasjes busser. Selv om det mest utbredte transportalternativet i Dubai er privatbil, har også byen en utbredt taxivirksomhet med svært lave priser.

Andre tiltak er introduksjonen av båtbusser som ble igangsatt i august 2007, utvidelsen av eksisterende veier, bygging av en rekke nye broer og ikke minst storstilt utbygging av kryss for å hindre flaskehalser og sikre fri flyt av trafikk på og av hovedveiene.

Dubai Metro åpnet høsten 2009 og har foreløpig 2 linjer og 47 stasjoner. Den røde linjen strekker seg fra Jebel Ali til Rashidiya, mens den grønne linjen går fra Depot Etisalat til Creek. Dubai internasjonale lufthavn er tilknyttet rød linje. større ekspansjonsplaner for Dubai Metro eksisterer, blant annet flere linjer og utvidelse av de eksisterende, men fremdrift og utforming er usikkert.

I november 2014 åpnet Dubai sin nye Al Sufouh-trikk. Trikken vil kjøres mellom Dubai Marina og Mall of Emirates.

Dubai har to internasjonale lufthavner. Dubai internasjonale lufthavn(DXB) befinner seg sentralt i Dubai og er blant verdens mest trafikkerte lufthavner. Dette kan tilskrives Dubais betydning, samt Emirates omfattende globale rutenett. Denne flyplassen utvides stadig, både trafikalt og kapasitetsmessig. Dubai World Central - Al Maktoum internasjonale lufthavn åpnet for frakttrafikk i 2010 og for passasjerflyvninger i 2013. Mens frakttrafikk er begynt å bli flyttet til Dubai World Central, er fasilitetene for passasjertrafikk foreløpig begrensede. Omfattende ekspansjonsplaner foreligger her for denne lufthavn som befinner seg i Jebel Ali området, men fremdriften er usikker, det er også uklart hvordan de to lufthavnene i et langtidsperspektiv vil fordele trafikken mellom seg. Flyplassene i Dubai ble mye brukt i forbindelse med krigene i Afghanistan og Irak, og [US Army] er ofte innom havnen i Jebel Ali med sine hangarskip, og man kan iblant treffe soldater på kafeer og restauranter på kveldstid. Dubai er også veldig mye brukt for skifting av crew til fartøyer i [Den arabiske gulf].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]