Katarinapalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katarinapalasset
LandRussland
StedPusjkin
Historiske fakta
ArkitektBartolomeo Rastrelli
StilretningBarokkarkitektur, elisabethansk barokk
Etablert1717
Ferdigstilt 30. juli 1756
Kart
Kart
Katarinapalasset
59°42′58″N 30°23′44″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Katarinapalasset, sørfasaden
Ravrommet

Katarinapalasset er et rokokkopalass som var en sommerresidens for de russiske tsarene, i byen Tsarskoje Selo, 25 km sørøst for St. Petersburg i Russland.

Residensen stammer fra 1717 da Katarina I av Russland ga i oppdrag til den tyske arkitekten Johann Friedrich Braunstein å tegne en sommerresidens etter hennes smak og behag.[trenger referanse]

I 1752 bestemte Elisabeth av Russland at hennes mors palass skulle rives og erstattes med en enda staseligere bygning.[trenger referanse] Bartolomeo Rastrelli tegnet den nye bygningen, og den 30. juli 1756 kunne den innvies. Ved palasset ble det også anlagt en vidstrakt park, Katarinaparken.

Selv om navnet mest assosieres med Katarina den store (derav navnet), syntes hun selv at palassets arkitektur var gammelmodig.[trenger referanse] Da hun besteg tronen i 1762 skulle et par av statuene i palasset dekkes av gull i pakt med keiserinne Elisabets siste ønsker.[trenger referanse] Katarina avbrøt alt arbeid da hun ble informert om hva arbeidet ville koste.[trenger referanse]

Palasset ble i større eller mindre grad anvendt av de skiftende herskere, og etter tsarstyrets fall ble store deler av interiøret bevart. Slottet ble systematisk bombet av tyskerne under 2. verdenskrig, så kun skjelettet stod tilbake.

Det er blitt restaurert, og etter Sovjetunionens fall er det ved hjelp av store konsertarrangementer skaffet midler til ytterligere forbedringer. Blant de opptredende i den anledning har vært Elton John, Sting, Tina Turner og Whitney Houston.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]