Rotorua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rotorua
Te Rotorua-nui-a-Kahumatamomoeu (Māori)
Rotorua from gondola.jpg
LandNew Zealand New Zealand
RegionBay of Plenty
DistriktRotorua
Grunnlagt1883
Postnummer3010, 3015
Areal89,28 km²
Befolkning56 200 (juni 2014)
Bef.tetthet629,48 innb./km²
Høyde o.h.280 meter
Nettsidewww.rotoruanz.com/
Posisjonskart
Rotorua ligger i New Zealand
Rotorua
Rotorua
Rotorua (New Zealand)

Rotorua
38°08′16″S 176°15′05″Ø

Rotorua er en by på New Zealand, beliggende ved den sørlige kysten av Lake RotoruaNordøya i regionen Bay of Plenty.

Byen har ca. 56 000 innbyggere. Herav består omtrent en tredjedel av maorier. Byen er velkjent for den geotermiske aktiviteten i området. Her finnes atskillige vulkaner og geysirer, blant annet den tyve meter høye Pohutu-geysiren. Varme mudderpøler ses også rundt omkring i byen og omegn. Rotorua går ofte under kallenavnet «Rotten-rua» på grunn av den sterke lukten av svovel som kan ligge i luften.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Rotorua kommer fra maorienes språk. Det fulle navn er Te Rotorua-nui-a-Kahumatamomoe. Ordet roto betyr «sjø», og rua betyr «to». Med navnet menes det derfor «Den annen sjø». Forklaringen på dette er at en høvding ved navn Ihenga var den første til å oppdage og utforske sjøen som Rotorua er grunnlagt ved siden av. Dette var den andre sjøen Ihenga oppdaget, og han dediserte sjøen til sin onkel, som bar navnet Kahumatamomoe.

Opprinnelig var området befolket av maorier fra Te Arawa-stammen. Mange skjærmysler fant sted i nærheten av sjøen under New Zealand-krigene i perioden 1845-1872. I 1880-årene ble det opprettet et spesielt bydistrikt for å støtte Rotoruas potensial som kursted. I 1894 ble den såkalte Rotorua Branch-jernbane og begynnelsen til Rotorua Express-togene opprettet, og byen var nå forbundet med Auckland. Dette bevirket at befolkningstallet og turismen steg kraftig i løpet av de neste årene. I 1922 ble Rotorua etablert som kjøpstad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «New Zealand». Pinterest. Besøkt 13. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]