Vodka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Absolut Vodka fra Sverige

Vodka, slik vi kjenner den i dag, er et brennevin som er helt klar på farge og har ofte lite smak. Brennevinet har ofte en høy alkoholprosent, vanligvis på mellom 37 og 60 %.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ingen vet akkurat når man begynte å produsere vodka, men det russiske ordet vodka, som betyr «lite vann»,[1] dukket for første gang opp i skrifter på 1300-tallet. Vi vet også at vodka har vært destillert over hele Øst-Europa i over 800 år.

Vodkaen vi drikker i dag ble først laget i St. Petersburg tidlig på 1800-tallet. Den opprinnelige polske Peter Smirnoff grunnla sitt destilleri i Moskva i 1818, hvor han begynte å filtrere kornsprit gjennom et kullfilter og fikk et nesten helt rent brennevin. I 1947 fikk Heublein Inc. og Rudolph Kunett kontroll over verdensrettighetene til Smirnoff, og i 1948 fikk en restauratør i Los Angeles, ved å blande ingefærøl med vodka og limejuice (og fikk da drinken Moscow Mule), introdusert både vodka og ingefærøl til det amerikanske markedet.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Vodka har blitt laget av de råstoffene som har vært enklest og billigst å få tak i; hvete, bygg, rug, poteter, mais og til og med melasse. Potetvarianten dukket opp etter at polakkene fikk poteter i gave fra Østerrike1500-tallet. 99 % av all vodka i dag er laget av korn, ettersom dette er billigst. I Norge produseres vodka med en basis i poteter. Potetene blir most, og stivelsen i potetene blir omgjort til sukker. Dette blir så tilsatt gjær, og blandingen blir lagt på fermenteringstanker. Når fermenteringsprosessen (gjæringsprosessen) er ferdig, har de det som kalles for sats. Satsen blir så destillert i apparater som kalles Coffey Stills, og brennevinet som tappes fra apparatet, som har en alkoholstyrke på 96%, blir filtrert og tilsatt rent vann for å redusere alkoholstyrken til ca. 40-60 %. Deretter blir den tappet rett på flasker.

I 1780 hyret tsarina Katarina den store av Russland en kjemiker for å gjøre drikken mer hygienisk. Russerne fant opp metoden med filtrering gjennom kull, en metode som brukes av de fleste vodkaprodusenter den dag i dag. Svenske Absolut Vodka gjør ikke dette siden vodkaen lages av så rent vann at filtreringen er unødvendig. Foruten Russland og Polen, er USA, Sverige, Finland, Nederland, Frankrike og New Zealand kjent som de beste vodkaprodusentene.

Kjente vodkamerker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sverre Klouman, Moro med ord, side 17 (under akevitt)
drikkestubbDenne drikkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.