Amazing Race (Frankrike)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amazing Race, også kjent som Amazing Race : la plus grande course autour du monde ! (norsk: Amazing Race: det største kappløpet i verden!), er den franske versjonen av den amerikanske realityserien The Amazing Race. Amazing Race fulgte ni lag med to personer, med et pre-eksisterende forhold, i et kappløp rundt i verden.

Cybervennene Anthony Martinage og Sonja Sacha vant kappløpet.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

23. mars 2012 ble det annonsert at den franske fjernsynsselskapet Canal+ hadde fått rettigheter til å lage en fransk versjon av den amerikanske realityserien The Amazing Race. Serien ble produsert av Shine Frankrike i samarbeid med ABC Studios, distribuert av The Walt Disney Company Frankrike og sendt på kanalen D8. Programleder for den franske versjonen var sportsjournalisten og radio- og TV-programlederen Alexandre Delpérier. Premien for å vinne Amazing Race, var 50 000.

Amazing Race strakk seg 50 000 km gjennom syv land på fem kontinenter i løpet av 24 dager. Innspillingen av sesongen startet 30. juni og ble avsluttet 23. juli 2012. De forente arabiske emirater, USA, Brasil og Sør-Afrika var noen av landene som ble besøkt. Dette var første gangen at en av de internasjonale versjonene av The Amazing Race besøkte USA.

I motsetning til den originale, amerikanske versjonen, er den franske versjonen mer fortellende og informativ i innhold hvor de flere ganger i hver episode stopper kappløpet for å gi seerne informasjon om kulturen og livet ved de ulike destinasjonene de besøkte. Også forskjellig fra den amerikanske versjonen er at lagene mottar sin første ledetråd for neste etappe ved pit-stop ved den forrige etappen. Lagene får også vite sin neste destinasjon før de selv åpner deres neste ledetråd. Lagene begynner normalt ikke etappene ved pit-stop, men blir heller sluppet løs, hver for seg, ved lufthavner eller startet etapper ved hotellet de overnattet på.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Følgende lag deltok i kappløpet, med deres relasjon på det tidspunktet innspillingen foregikk.

Lag Relasjon Plassering (Etappevis) Veisperringer
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Anthony & Sonja Cybervenner 2 5 7 2 1 2 3 4 2 1 Anthony 7, Sonja 2
Hadj & Yacim Barndomsvenner 3 3 6 6 4 5 1 3 1 2 Hadj 6, Yacim 3
Stéphanie & Alice Surfere 5 2 4 3 5 3 4 1 3 3 Stéphanie 4, Alice 5
Heïdi & Michel Bikere 1 6 3 1 3 4 2 2 4 Heïdi 2, Michel 6
Francis & Benjamin Far/Sønn 7 4 2 5 2 1 5 Francis 3, Benjamin 4
Oucéni & Lassana Tvillinger 8 1 1 4 6 Oucéni 2, Lassana 3
Mathilde & Séverine Parisere 4 7 5 7 Mathilde 2, Séverine 2
Fabien & Aurélien Politibetjenter 6 8 Fabien 1, Aurélien 1
Antoine & Héléna Belgisk Par 9 Antoine 1, Héléna 0
  • En rød lagplassering indikerer at laget ble eliminert.
  • En blå understreket lagplassering indikerer at laget kom sist i en ikke-elimineringsetappe.
  • En brun ⊃ indikerer at laget brukte U-sving. En brun ⊂ indikerer at laget ble U-svingt.
  • Et understreket etappenummer indikerer at det ikke var obligatorisk hvile mellom etappene og ble beordret videre.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etappe 1 (Frankrike → De forente arabiske emirater)[rediger | rediger kilde]

Reisekartet for Amazing Race Frankrike.
Dubai var lagenes første destinasjon i Amazing Race Frankrike.

I sesongens første Veivalg måtte lagene velge mellom Perles (Perler) eller Chameaux (Kameler). I Perles, måtte lagene, ved hjelp av sil, finne og telle nøyaktig antall perler i en leirkrukke fylt med sand. Når de hadde funnet og oppgitt nøyaktig antall med perler, ville de motta neste ledetråd. I Chameaux, måtte et lagmedlem ri en kamel, mens den andre ledsaget dem. De måtte ri den gjennom en merket løype i ørkenen og hente to poser med høy, som de måtte feste til sadelen. Når høyet var levert, ville de motta neste ledetråd. I sesongens første Veisperring, måtte et lagmedlem skrive seg på et av tre fly. De ville deretter gjennomføre et tandem fallskjermhopp med instruktør fra 13 000 fots høyde. Hvis de ikke hoppet fra flyet i løpet av ti minutter, ville de få Veisperringen underkjent og motta en tidsstraff på fire timer. Når de var trygt på bakken igjen, ville de motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

  • Ved Pont des Arts måtte lagene lete blant tusenvis av hengelåser etter en av hundre hengelåser merket med Amazing Race-fargene som nøkkelen de mottok i deres første ledetråd ville åpne. Når de hadde låst opp en hengelås, kunne de bytte hengelåsen mot deres neste ledetråd.
  • Ved Ski Dubai måtte lagene hente snø fra innendørs skianlegget og bære den ut i den varme ørkensolen, med temperatur opp mot 50 °C, hvor de måtte lage en snømann. Hvis de klarte å lage en snømann som var 1,40 m høy, før solen smeltet den, ville de motta neste ledetråd.

Tilleggsopplysninger:

  • Ved reisebyrået, måtte lagene booke plass på et av to fly til Dubai.
  • Ved lufthavnen i Dubai, måtte lagene finne en tildelt taxi, som hadde et lagbilde av dem, ved en av lufthavnens parkeringsplasser. Når de hadde funnet den, ville taxisjåføren kjøre dem til neste destinasjon.
  • De siste tre lagene fikk ikke vite sin plassering ved Pit-Stop. I stedet, fikk de sammen vite sine respektive plasseringer etter at alle lagene hadde sjekket inn til Pit-Stop.

Etappe 2 (De forente arabiske emirater → Thailand)[rediger | rediger kilde]

I Bangkok besøkte lagene tempelet Wat Arun for å gjennomføre etappens Veisperring.

I denne etappens Veivalg måtte lagene velge mellom Degustation (Smak) eller Provisions (Forsyninger). I Degustation, måtte lagene spise to skåler med thailandske delikatesser. Den ene skålen inneholdt to skorpioner og den andre tre kakerlakker. Når måltidet var spist opp, ville kokken gi dem neste ledetråd. I Provisions, ville lagene motta en handleliste, skrevet på thai og måtte deretter, med sine egne penger, handle inn alle ingrediensene som stod på listen. Når de kom tilbake fra handleturen med alle ingrediensene, ville de motta neste ledetråd. I denne etappens Veisperring måtte et lagmedlem gå opp trappene til den øverste delen av Wat Arun. Der måtte de telle antall Buddha-statuer som finnes der. Når de hadde kommet fram til riktig antall statuer (100), ville de motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

  • Ved Davis Bangkok Hotel måtte lagene skrive seg på en av to avreisetider for neste morgen; 07:30 og 08:00.
  • Ved Wat Pho måtte lagene finne en student i nærheten av Phra Chedi Moo Ha for å motta neste ledetråd.
  • Ved reservatet til Elephantstay måtte lagene ri en elefant ut i elven, hvor de så måtte vaske av tradisjonelle tegninger malt på den for å motta neste ledetråd.

Etappe 3 (Thailand → Japan)[rediger | rediger kilde]

I Tokyo, måtte lagene finne en beskjed på storskjerm ved vrimlekrysset i Shibuya.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem ta sin neste ledetråd fra en ung sumotori, mens de brøt mot han. Hvis de gikk utenfor den rød streken eller falt før de tok sin ledetråd, måtte de vente fem minutter, eller mer hvis det var andre lag til stede, før de kunne starte en ny kamp. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Nouilles (Nudler) eller Poissons (Fisker). I Nouilles, måtte lagene ikle seg tradisjonelle drakter og tresko, kjent som geta, og deretter levere seks boller med nudler, alle med en gang, til en restaurant som lå 150 m unna startpunktet. Hvis innholdet i noen av bollene var under en rød strek, måtte de starte oppgaven på nytt. Når bollene var riktig levert, ville de motta neste ledetråd. I Poissons, måtte lagene, ved hjelp av årer laget med rispapir, øse opp 15 gullfisker for å motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

  • Ved vrimlekrysset i Shibuya, måtte lagene finne en beskjed på en storskjerm som ville vise dem Race-fargene og deretter en melding på japansk («ハチ公 (Hachikō)»). Lagene måtte finne ut at de måtte dra til statuen av Hachikō. Ved statuen, måtte de finne en ung person og si Hachikō for å motta neste ledetråd.
  • Ved Capsule Land Hotel, måtte lagene skrive seg på en av syv avreisetider for neste morgen og tilbringe natten ved hotellet. Første laget ville dra 08:00 og deretter ville de resterende lagene dra med 10-minutters intervaller.
  • Ved Jingu Bashi-broen, måtte lagene, ved hjelp av en tegning gitt i ledetråden, finne en person utkledd som hovedpersonen i manga-serien Dragon Ball; Son Gokū. Lagene måtte gi dem en gave med rosa farger for å motta neste ledetråd.

Etappe 4 (Japan → USA)[rediger | rediger kilde]

Hawaii, besøkte lagene slagskipet USS «Missouri» ved Pearl Harbor for å gjennomføre etappens Veisperring.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem dechiffere deres neste destinasjon som ble gitt av en marineoffiser gjennom flaggsemafor. Ved hjelp av en plansje på nedre dekk, måtte lagene tyde meldingen. Når de hadde klart tyde deres neste destinasjon (Kawela Bay), ville de få neste ledetråd. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Glace Pilée (Knust Is) eller Pierre Cassée (Brutt Stein). I Glace Pilée, måtte lagene fylle en bøtte med ved hjelp av en tradisjonell sag på en isblokk. Når bøtten var full, fikk de neste ledetråd. I Pierre Cassée, måtte lagene brettpadle ut til en bøye og hente en 2 kg stein fra havbunnen under bøyen. Deretter måtte de padle tilbake til land, der de måtte meisle ut deres neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

  • Ved Kawela Bay, måtte lagene skrive seg på en av to avreisetider neste morgen. De fire første lagene fikk avreisetid 08:45, mens de tre siste lagene fikk avreisetid 09:00. Under hvileperioden, fikk lagene nyte en privat strand og en Lū‘au.

Etappe 5 (USA)[rediger | rediger kilde]

I Los Angeles, besøkte lagene Walt Disney Concert Hall for å finne en saksofonist som spilte en Disneysang.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Pic à Glace (Plukke is) eller Picasso. I Pic à Glace, måtte lagene ta over en iskrembod og selge iskrem i kjeks til lokale. De måtte tjene minst US$30, og selge hver iskrem til minst US$2. Når de hadde tjent US$ 30, fikk de neste ledetråd. I Picasso, måtte lagene overbevise lokale til å la dem tegne karikaturtegninger av dem. De måtte så selge tegningene og tjene minst US$30 for å motta neste ledetråd. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem klare en burnout med en bil i en kulisse for å få neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

Etappe 6 (USA → Brasil)[rediger | rediger kilde]

I Iguaçu nasjonalpark, gjennomførte lagene den sjette etappen i Amazing Race.
  • Los Angeles (Los Angeles internasjonale lufthavn) til Foz do Iguaçu, Brasil Brasils flagg (Foz do Iguaçu internasjonale lufthavn)
  • Iguaçu nasjonalpark (Jungelcamp) (Overnatting)
  • Iguaçu nasjonalpark (Mirante Garganta do Diabo) >Veivalg< Kunnskap eller Tålmodighet
  • Iguaçu nasjonalpark (Sykkelparkeringsplass)
  • Iguaçu nasjonalpark (Iguaçu-elven)
  • Iguaçu nasjonalpark (Cânion Iguaçu) >Veisperring< Hvem vil nyte den vakre utsikten over Iguaçufallene?
  • Iguaçu nasjonalpark (Puerto Macuco) >Pit-Stop (Etappe 6)<

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Connaissance (Kunnskap) eller Patience (Tålmodighet). I Connaissance, måtte lagene finne, ut ifra et utvalg på et bord, gjenstander som representerte Brasil, Argentina og Paraguay og deretter levere dem til representanter fra hvert av landene. Når de hadde gitt riktig gjenstand til riktig representant, ville de motta neste ledetråd. I Patience, måtte lagene knyte opp en stor knute med tau for å få ut deres neste ledetråd. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem rappellere 55 meter ned Cânion Iguaçu for å få neste ledetråd.

Tilleggsopplysning:

  • Gjennom hele etappen, fulgte lagene fargede flagg som ledet dem til de ulike postene i nasjonalparken.

Tilleggsoppgave:

  • Ved jungelcampen, måtte lagene skrive seg opp på avreisetider for neste morgen. Under hvileperioden, mottok lagene videomelding fra sine kjære hjemme.
  • Etter Veivalgsoppgaven, måtte lagene lappe og fylle luft i sykkeldekk og deretter sykle til deres neste destinasjon.
  • Ved Iguaçu-elven, måtte lagene padle i kajakk 5 kilometer ned elven for å få neste ledetråd.
  • Etter Veisperringsoppgaven, måtte lagene rafte 4 kilometer ned elven til Pit-Stop.

Etappe 7 (Brasil)[rediger | rediger kilde]

I Rio de Janeiro, besøkte lagene Kristusstatuen for å finne en ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem sparke en fotball inn i en liten metallramme, som representerte et mål. De måtte sparke den gjennom luften, slik at den ikke traff et trestykke i bunnen av rammen. De hadde fem forsøk på å treffe målet to ganger. Hvis de mislyktes, måtte de bakerst i køen. Når de hadde klart det, ville de motta neste ledetråd. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Jeu de Jambes (Fotlek) eller Jeu de Plage (Strandlek). I Jeu de Jambes, måtte lagene lære seg en Sambadans og framføre den for en dommer. Når dommeren var fornøyd med framføringen, fikk de neste ledetråd. I Jeu de Plage, måtte lagene lage en sandskulptur av ordet «RACE» på toppen av eksisterende skulptur av Corcovado med ordet «AMAZING» skrevet på den. Deretter måtte de dekke en liten statue av Kristusstatuen med våt sand og plassere den på toppen av skulpturen av fjellet for å motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

  • I Cantagalo-slummen, måtte lagene følge en merket rute og lete etter en ung gutt som het João. Han hadde deres neste ledetråd.
  • Ved Largo da Carioca, måtte lagene gjennomføre en spørreundersøkelse blant folk i Rio de Janeiro. De måtte finne åtte personer fra åtte forskjellige delstater i Brasil. Når de hadde funnet dem, måtte de levere undersøkelsen til en dommer for å få godkjent oppgaven og deres neste ledetråd.

Etappe 8 (Brasil → Sør-Afrika)[rediger | rediger kilde]

I Cape Town, fant lagene en ledetråd ved Victoria & Alfred Waterfront.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Radio eller Disco. I Radio, måtte lagene lage to ståltrådradioer, ved hjelp av ståltråd og utdelt utstyr. Når de hadde satt sammen to velfungerende radioer, fikk de neste ledetråd. I Disco, måtte lagene lære en lokal dans kalt «Gumboot Dance». Når instruktøren var fornøyd med fremføringen, ville de få neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

  • Ved District Six Museum, måtte lagene sette sammen et puslespill av treklosser, som ville avsløre to gatenavn. Lagene måtte så bruke et kart over District 6 til å finne gatene. Ved deres kryss, ville de finne navnet på de personene som en gang bodde der før de ble fjernet under Apartheid. Lagene måtte så lete på museet etter en av personene, som ville gi dem neste ledetråd.
  • Etter oppgaven ved District Six Museum, måtte lagene skaffe et eksemplar av Cape Times og måtte lete etter deres neste ledetråd, som var trykket i avisen. Ledetråden informerte dem hvor de ville finne bilene deres og deres neste ledetråd.
  • Ved Intyatyambo Barnehjem, måtte lagene hjelpe til på barnehjemmet i feiringen av Mandela-dagen. De måtte levere gaver som lå i bilene deres og gjøre husarbeid rundt på barnehjemmet. Lagene måtte, som referanse til slagordet til Mandela-dagen, jobbe ved barnehjemmet i 67 minutter før de fikk neste ledetråd.

Etappe 9 (Sør-Afrika)[rediger | rediger kilde]

  • Cape Town (Protea Hotel Fire and Ice)
  • Touws River (Aquila Private Game Reserve)
  • Aquila Private Game Reserve (Steinhytte)
  • Aquila Private Game Reserve (Boma-område) >Veivalg< Lek på jordet eller Lek i vannet >U-Sving< Hadj & Yacim u-svingte Heïdi & Michel
  • Paarl (Nelson Creek Vingård) >Veisperring<
  • Franschhoek (Huguenotmonument) >Pit-Stop (Etappe 9)<

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Jeu de la Terre (Lek på jordet) and Jeu de l'eau (Lek i vannet). I Jeu de la Terre, måtte lagene stå bak en merket linje og kaste en tradisjonell våpen på hengende krukker. Krukken i midten var malt svart og måtte unngås. Når lagene hadde knust de andre krukkene, ville de motta neste ledetråd I Jeu de l'eau, måtte lagene åpne og tømme et strutseegg. De måtte så bruke eggeskallet til å transportere vann fra et nærliggende vannhull og fylle en glasskrukke. Når glasskrukken var fylt opp, ville de motta neste ledetråd. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem hente en 120 kg vintønne fylt med vin med et hull i den. De måtte frakte den langs en vei, så fort som mulig mens det lekket vin fra tønnen, til et vinfat. Når de hadde nådd vinfatet, måtte de fylle på vintønnen før de fikk neste ledetråd.

Tilleggsopplysning:

  • I løpet av Pit-Stop, ble lagene flyttet til Protea Hotel Fire and Ice for å starte denne etappen.

Tilleggsoppgave:

  • Ved Aquila Private Game Reserve, fikk lagene være med safari i parken. Under turen, måtte lagene bruke kikkert til å lete etter skilt med tall på som var spredt rundt i parken. Tallene ville bli brukt i neste oppgave. Etter safarituren, måtte lagene svare på åtte spørsmål om dyrelivet:
  1. Maksimal hastighet for løver (50 km/t)
  2. Dager flodhester kan gå uten å drikke (5 dager)
  3. Drektighetstid for elefanter (22 måneder)
  4. Antall halsvirvler hos sjiraffer (7)
  5. Gjennomsnittsvekt for geparder (60 kg)
  6. Hvor lenge en løve kan sove i løpet av en dag (20 timer)
  7. Hvor lenge en flodhest kan være under vann (6 minutter)
  8. Levetid for et stumpneshorn (45 år)

Når de hadde svart riktig på spørsmålene, ville de motta neste ledetråd.

Etappe 10 (Sør-Afrika → Frankrike)[rediger | rediger kilde]

I Chantilly, gjennomførte lagene sesongens siste Veivalg ved Château de Chantilly.

I sesongens siste etappens Veisperring, måtte et lagmedlem ta på seg dykkerutstyr og stige ned i et haibur. Under vann, måtte de bruke et kamera til å ta et bilde av en hai, slik at hele haiens kropp var med på bildet. De kunne så ta deres neste ledetråd, som hang i buret, og stige opp fra vannet. Hvis de hadde tatt et godt bilde, ville de bli belønnet med 15-minutters forsprang ved lufthavnen i Paris. I sesongens siste Veivalg, måtte lagene velge mellom Crème Fouettée (Pisket Krem) eller Cible Visée (Mål I Siktet). I Crème Fouettée, måtte lagene bruke tildelte ingredienser til å lage en porsjon med Crème Chantilly. Når kokken var fornøyd med kremen, ville de motta neste ledetråd. I Cible Visée, måtte lagene skyte med pil og bue for å treffe blink seks ganger. Når de hadde truffet den ytre blå, midtre rød delen og blinkens gule senter to ganger hver, ville de motta neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

  • Ved La Mer de Sable, måtte lagene grave i sanden etter neste ledetråd. De fleste av hullene ville ha en ledetråd med «Prøv igjen!».
  • Ved klosteret i Chaalis, måtte lagene plassere markører, som inneholdt distanser i kilometer, ved siden av hver destinasjon de besøkte i løpet av kappløpet. Markørene indikerte hvor langt unna destinasjonene var fra Paris. Når de hadde fått godkjent oppgaven, ville de motta neste ledetråd.
  • Ved ankomst ved Stade de France, måtte lagene finne jubileumsstjernen til Zinedine Zidane, hvor de ville finne en ledetrådboks med billetter som gav dem adgang til stadion og målstreken for Amazing Race.

Tilleggsopplysninger:

  • Ved Pit-Stop i den forrige etappen, mottok lagene ledetråden for denne etappens Veisperring, hvor de måtte bestemme seg for hvem som skulle gjennomføre oppgaven.
  • Som i den første etappen, fikk ikke lagene vite sin plassering ved målstreken. I stedet, fikk de sammen vite sine respektive plasseringer etter at alle lagene hadde krysset målstreken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]