Ganges

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ganges med sideelver

Ganges er Indias største elv og er også kjent som Gangesfloden og Gangeselven i Norge, men andre steder i verden kan den også betegnes som Ganga. Padma og Meghna er andre navn på denne floden.

Gangeselven begynner i det mektige Himalaya og er 2510 km lang, men en høydeforskjell på 3.140 m. Kilden til elven er Gangotribreen, og i dette området er Ganges også kjent som Bhagirati. Elvene Jahnavi og Alakananda flyter dessuten sammen med Ganges i Himalaya. Den enorme elva har et elvedelta som starter omkring 400 km fra Bengalbukten (Bangladesh), hvor den til slutt ender opp.

For hinduene er Ganges hellig og blir derfor ofte omtalt som Moder Ganges og «Den hellige elv». Selv om vannet er nokså skittent er det mange som drar dit for å vaske seg i det hellige vannet for å bli renset for synd. Vann fra elven blir også gitt bort i bryllup, og til mennesker som er syke. Noen strør også en avdød hindus aske fra kremasjonen i elva Ganges eller en annen elv. Håret til et hindu-barn blir også ofte strødd i elven.

2510 km lang. En rekke målinger oppgir lengden 2700 km. Nedbørfeltet er 1 125 000 km². Elven er en særdeles hellig elv for alle hinduer, en rekke av stedene langs elven er også sentrale pilegrimssteder.