Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn
Jomo Kenyatta International Airport
IATA: NBO – ICAO: HKJK
Basisdata
FlyplasstypeSivil - militær
OperatørKenya Airports Authority
BetjenerNairobi, Kenya
Høyde1624 m / 5327 ft
1°19′9″S 36°55′39″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
06/24 4 117 13 507 Asfalt
Statistikk (2007)
Passasjerer 5 104 791
Nettside
www.kenyaairports.co.ke
Kart
Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn
1°19′07″S 36°55′39″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn (IATA: NBO, ICAO: HKJK) er Nairobis hovedflyplass. Det er den største flyplassen i Øst- og Sentral-Afrika, og den 6. største flyplassen i Afrika. Flyplassen har fått sitt nåværende navn etter Kenyas første statsminister og president Jomo Kenyatta.

Flyplassen er lokalisert i forstaden Embakasi sydøst for Nairobi, ca. 20 kilometer fra Nairobi sentrum. Hovedveien mellom Mombasa og Kampala i Uganda passerer like syd for flyplassen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nairobi Embakasi lufthavn ble åpnet i mai 1958. Etter planen skulle flyplassen vært åpnet av Dronningmoren. Hun var imidlertid forsinket etter reise i Australia, og seremonien ble derfor avholdt av Evelyn Baring, Kenyas siste koloniguvernør.[1] Flyplassen ble senere omdøpt til Jomo Kenyatta internasjonale lufthavn.

Opprinnelig lå flyplassens terminalbygning nordvest for rullebanen. Denne ble erstattet av en ny terminalbygning på motsatt side av rullebanen på 70-tallet, og brukes i dag av det kenyanske luftforsvaret. Den gamle terminalen omtales fortsatt som Gamle Embakasi lufthavn.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]