The Amazing Race 4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

The Amazing Race 4 er den fjerde sesongen av den amerikanske realityserien The Amazing Race. The Amazing Race 4 fulgte tolv lag med to, med et pre-eksisterende forhold, i et kappløp rundt i verden.

Ekteparet Reichen Lehmkuhl og Chip Arndt vant kappløpet, og ble dermed de første, åpne homofile paret til å vinne The Amazing Race.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Den fjerde sesongen av The Amazing Race strakk seg 71 000 km gjennom ni land på fire kontinenter i løpet av 27 dager. Innspillingen foregikk i perioden 18. januar til 14. februar 2003. Nederland og Sør-Korea ble besøkt for første gang.

På det tidspunktet serien ble filmet og kringkastet, var homofile ekteskap ikke juridisk anerkjent overalt i USA. Reichen og Chip ble aldri lovlig gift selv om de giftet seg under et religiøst seremoni. CBS besluttet å hedre dem ved å beskrive dem som "ektepar" i forbindelse med serien.

Kelly & Jon ble det første laget som kom til finalen uten å benytte seg av Snarvei.

Under finaleetappen, ble David & Jeff sittende fast i Sydney så lenge at de aldri nådde den siste delen av etappen i Phoenix, Arizona. I likhet med Joe & Bill i den første sesongen, ble de informert om at kappløpet var over og at Reichen & Chip hadde vunnet. De er, sammen med Joe & Bill, de eneste lagene til å nå finaleetappen uten å krysse målstreken.

Denne sesongen var den siste der uavgjort ble tillatt ved Pit-Stop (og den påfølgende fordelingen av etappepremier dersom det var uavgjort om førsteplassen). I de påfølgende sesongene, selv om lag kom likt til Pit-Stop, ville en ordre bli bestemt og den offisielle innsjekkingstiden for lag som ankommer samtidig bli skilt ved ett minutt fra hverandre for å unngå uavgjortsituasjoner. Unntaket var Oswald & Danny og Uchenna & Joyce i The Amazing Race: All-Stars, som gjennomførte en Snarveisoppgave sammen i forbindelse med Veikryss (Intersection). Dette var også den siste sesongen der Snarvei dukket opp i hver etappe.

Casting[rediger | rediger kilde]

Listen over deltagere inkluderte et homofilt ektepar, NFL-koner, kvinnelige modeller, klovner og flygeledere. "NFL-konene" Monica & Sheree er gifte med, respektive, Ashley Ambrose og Ray Buchanan. Begge spilte på Atlanta Falcons før innspillingen begynte.

Tian & Jaree ble opprinnelig valgt ut til å delta i The Amazing Race 3, men på grunn av at produksjonen hadde rotet vekk papirene deres, ble de holdt over til denne sesongen.

Reichen & Chip separerte seg etter The Amazing Race, men forble venner. Reichen startet senere en karriere innen modellbransjen der han solgte sin egen årlig semi-nakenkalender. Reichen var programleder for "The Reichen Show" på den nå nedlagte kanalen Q Television, og har deltatt på Reality Stars Fear Factor. Chip ble aktiv i homofilirelaterte veldedighets- og interesseorgansisasjoner. I en periode, var Reichen i et forhold med Lance Bass.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Følgende lag deltok i kappløpet, med deres relasjon på det tidspunktet innspillingen foregikk.

Lag Relasjon Plassering (Etappevis) Veisperring
1 2 3 4 5 6ƒ 7ƒ 8ƒ 9 10ƒ 11 12 13
Reichen & Chip Gift 9 2 3 5 4 2 5 2 1ƒ 2 3 2 1 Reichen 4, Chip 7
Kelly & Jon Forlovet 6 3 8 7 3 3 3 5 4 1 2 3 2 Kelly 2, Jon 10
David & Jeff Bestevenner 10 5 7 6 6 1 1 4 3 4 1ƒ 1 3 David 5, Jeff 6
Jon & Al Bestevenner/Klovner 7 6 6 2 2 6 2 1 2 3 4 Jon 5, Al 5
Millie & Chuck Kjærester i 12 år/Jomfruer 1 8 5 2 1ƒ 4 4 3 5 Millie 2, Chuck 5
Tian & Jaree Venninner/Modeller 11 4 4 1ƒ 7 5 6 Tian 6, Jaree 0
Monica & Sheree NFL-koner/Mødre 4ƒ 10 2 4 5 7 Monica 3, Sheree 2
Steve & Dave Flygeledere 5 1ƒ 9 8 8 Steve 2, Dave 1
Steve & Josh Far/Sønn 1 9 1ƒ 9 Steve 0, Josh 2
Russell & Cindy Venner 8 7 10 Russell 2, Cindy 0
Amanda & Chris Kjærester 1 11 Amanda 0, Chris 1
Debra & Steve Gifte Foreldre 12 Debra 0, Steve 0
 • En rød lagplassering indikerer at laget ble eliminert.
 • En blå understreket lagplassering indikerer at laget kom sist i en ikke-elimineringsetappe.
 • En grønn ƒ ved lagplassering indikerer at laget vant en Snarvei. Ved etappenummer, indikerer det at det var en Snarvei i etappen, men at den ikke ble brukt.

Premier[rediger | rediger kilde]

Premiene ble gitt til laget som kom på førsteplass i de respektive etappene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Etappe 1 (USA → Italia)[rediger | rediger kilde]

Reisekartet for The Amazing Race 4.
I Milano, besøkte lagene Galleria Vittorio Emanuele II for å lete etter skjulte bussbilletter til deres neste destinasjon.

I sesongens første Snarvei, måtte lagene finne et jorde i nærheten av Passo Giau. Der måtte de ta på seg truger og ta seg til toppen av fjellet. Det første laget som kom seg til toppen, vant snarveien. I sesongens første Veivalg, måtte lagene velge mellom Search (Lete) eller Rescue (Redde). I Search, måtte lagene lete med en radiosender i et område på etter et signal som kom fra under snøen. Etter de har funnet signalet, måtte de grave i snøen og finne en nøkkel til en snøscooter som førte dem til neste ledetråd. I Rescue, måtte lagene ta seg opp på fjelltoppene og krysse en redningsbro som bestod av fire stålkabler. Deretter måtte de bruke en glideline for å ta seg over en ravine på 76 meter.

Tilleggsoppgave:

 • Inne i Galleria Vittorio Emanuele II, måtte lagene lete etter skjulte bussbilletter med forskjellige avgangstider neste dag til en ukjent destinasjon. Når lagene hadde tatt en billett, kunne de ikke bytte.

Etappe 2 (Italia)[rediger | rediger kilde]

I Venezia, besøkte et lag Rialtobroen for å delta i et gateteater kalt commedia dell’arte.
 • Cortina d’Ampezzo (Trampolino Italia) >Snarvei<
 • BSicon lDAMPF.svg Cortina d’Ampezzo (Calalzo Jernbanestasjon eller Alpi Jernbanestasjon) til Venezia (Stazione di Venezia Santa Lucia)
 • Venezia (Ponte delle Guglie) >Veivalg< Via Vannveiene eller På Fot
 • Venezia (Campo Querini Stampalia)
 • Venezia (Palazzo da Mosto) >Veisperring< Finn den samme masken
 • Venezia (Båten «Citta di Padova» ved Palazzo Ducale) >Pit-Stop (Etappe 2)<

I denne etappens Snarvei, kunne et lag dra til Rialtobroen i Venezia, og møte en teatertropp. Der måtte de delta i et tradisjonelt gateteater, kalt commedia dell’arte. I løpet av forestillingen ville snarveiledetråden dukke opp, og når laget fant den, vant de snarveien. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Waterway (Via vannveiene) eller Pathway (På fot). I Waterway, måtte lagene navigere en gondol til Campo Querini Stampalia. De kunne navigere med hjelp av kart, men kunne ikke spørre folk om veien. I Pathway, måtte lagene gå til den samme piazzaen. De kunne imidletid spørre folk om veien. I sesongens første Veisperring, måtte et lagmedlem få et bilde av dørvakten, som hadde bilder av fire forskjellige venetianske masker. De måtte da entre en maskeradefest, der de måtte finne personen med samme maske som på bildet. Personen ville da gi dem neste ledetråd. Valgte de feil, tok personen bildet og forsvant. De måtte da gå ut og stille seg bakerst i køen. Kun fire kunne være på festen samtidig.

Tilleggsoppgave:

 • Ved Trampolino Italia, måtte lagene snørafte ned bakken i en stor gummiflåte til neste ledetråd.

Etappe 3 (Italia → Østerrike)[rediger | rediger kilde]

I Wien, besøkte lagene Schönbrunn-palasset for å finne neste ledetråd.
 • BSicon lDAMPF.svg Venezia (Stazione di Venezia Santa Lucia) til Wien, Østerrike Østerrike (Wien Südbahnhof)
 • Wien (Wiens gamle kloakk – Krysset mellom Friedrichstraße og Operngasse)
 • Wien (Johann Strauss II-monumentet ved Stadtpark)
 • Wien (Schönbrunn) >Snarvei< >Veivalg< Mozart eller Beethoven
 • Wien (Donauturm) >Veisperring< Hvem tør å henge etter anklene?
 • BSicon lDAMPF.svg Wien (Wien Westbahnhof/Wien Praterstern) til Gmunden (Bahnhof Gmunden)
 • Gmunden (Scholss Ort) >Pit-Stop (Etappe 3)<

I denne etappens Snarvei, kunne lagene lete etter et ballrom inne i Schönbrunn-palasset, ikled formelle klær. Deretter måtte de bære hvert sitt brett med glass fylt med champagne gjennom et dansegulv med valsdansere. Første lag som kom seg gjennom dette uten å velte et glass, vant snarveien. I denne etappens Veivalg måtte lagene velge mellom Mozart og Beethoven. I Mozart, måtte lagene bære en kontrabass 10 kilometer til huset der Mozart skrev «Figaros bryllup». I Beethoven, måtte lagene bære et notehefte 18 kilometer til huset der Beethoven skrev «Heiligenstadtestamentet». I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem gjennomføre et 140 meter høyt strikkhopp ut av Donauturm for å få neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

 • Ved Johann Strauss II-monumentet ved Stadtpark, måtte lagene velge en merket hesteslede kjent som Fiacre, ved å ta en billett som hang ved vogndøren. Så måtte de dirigere sjåføren til Schönbrunn-palasset til neste ledetråd.

Etappe 4 (Østerrike → Frankrike)[rediger | rediger kilde]

I Aix-en-Provence, måtte lagene dra til Museé de Tapisseries og sette opp et stort 20-biters puslespill av etappens Pit-Stop for å få neste ledetråd.

I denne etappens Veisperring, måtte en på laget skifte dekk på en racerbil, for deretter kjøre en runde med en profesjonell sjåfør bak rattet. Når de var ferdig med runden, kunne de ta med seg neste ledetråd fra podiet. I denne etappens snarvei, kunne lagene dra til Musée de Tapisseries og sette sammen et 20-biters puslespill, som formet et bilde av pit-stop, Chateau Des Alpilles. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Ropes (Rep) eller Slopes (Nedoverbakker). I Ropes, måtte lagene rappellere 70 m til en markør på bunnen av klippen. I Slopes, måtte lagene gå langs en sti til samme markør på bunnen.

Tilleggsopplysning:

Etappe 5 (Frankrike → Nederland)[rediger | rediger kilde]

I Amsterdam, besøkte lagene Magere Brug for å finne neste ledetråd.

I denne etappens snarvei, kunne lagene dra til Vest-Amsterdam og finne Molen Van Sloten. Der måtte begge lagmedlemmene bli bundet fast til akselen, og møllen ble satt i gang. Når laget hadde tatt ti omdreininger, ville de få ledetråden. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom 500 kilograms (500 kilo) eller 1,5 feet (4,5 meter). I 500 kilograms, måtte lagene kjøre 48 km til Alkmaar til et utendørsmarked. Der måtte de ta på seg tresko og bruke berrier for å frakte ost fra en palle med ost til en vekt. Når lagene hadde fraktet nøyaktig 500 kg ost, verken mer eller mindre, ville de få neste ledetråd. I 1,5 feet, måtte lagene kjøre 19 km til en gård, der kumøkk omdannes til gjødsel. Der måtte lagene lete etter ledetråder i en 4,5 meter høy haug av kumøkk. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem gå om bord i en merket båt, og med bare hendene fange 25 levende ål og ligge dem oppi en tønne. Når de hadde klart det, ville fiskemannen gi dem neste ledetråd.

Etappe 6 (Nederland → India)[rediger | rediger kilde]

I Mumbai, fant lagene etappens Pit-Stop ved Gateway of India.

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Suds (Såpe) eller Duds (Pynt). I Suds, måtte lagene finne et utendørs vaskeri i Dhobi Ghat, og vaske en sekk med klær for hånd. En ledetråd var trykket på ett av klesplaggene. I Duds, måtte lagene finne P. Amarlal klesbutikk nær Kalbadevi Road og lete blant hundrevis av sarier etter plagget med ledetråden. I begge veivalgsoppgavene måtte lagene reise med offentlig transport til veivalgstedene. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem finne en selger og finne 20 palai-fisker i en hurv av forskjellige fisker. De måtte levere fiskene til markedssjefen som ville gi dem neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

 • Ved porten til Sanjay Gandhi nasjonalpark, måtte lagene velge sykler og sykle gjennom studiolandskapet til studio 10. På Bollywood-lydscenen ville lagene finne neste ledetråd.

Etappe 7 (India)[rediger | rediger kilde]

Ved Alleppey, fant lagene etappens Pit-Stop på en husbåt på Punnamada Lake.
 • BSicon lDAMPF.svg Panvel til Ernakulam, Kochi (Ernakulam Junction)
 • Ernakulam (National Highway 47)
 • Alleppey (Idrettsbane nær Pallathuruthy Bridge ved Alappuzha-Changanassery Highway) >Veisperring< Hvem holder seg lengst?
 • Alleppey (Beach Road) >Veivalg< Kurver eller Snabel
 • Alleppey (Punnamada Lake – The Finishing Pont) >Pit-Stop (Etappe 7)<

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem ta del i den lokale idretten okseløp. Lagmedlemmet måtte holde seg fast på en sele som var festet til et par med okser som løp i full fart over en gjørmebane på en størrelse med en fotballbane. Hvis de hang etter helt til enden av banen, fikk de neste ledetråd. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Baskets (Kurver) eller Trunks (Snabel). I Baskets, måtte lagene laste ti levende kyllinger i kurver på en sykkeldreven vogn. Deretter måtte de navigere seg til en gård som var avmerket på et kart. Når kyllingene var levert, fikk de neste ledetråd. I Trunks, måtte lagene laste to bunter med kokosfiber på en elefant. Deretter måtte de levere dem til en butikk som var avmerket på et kart. Når buntene med kokosfibrene var levert, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved National Highway 47, måtte lagene lete blant tusenvis av reklameskilt etter en som var merket med gult og rødt flagg. Der ville de finne neste ledetråd.

Etappe 8 (India → Malaysia)[rediger | rediger kilde]

Kota Kinabalu i Malaysia var lagenes destinasjon for den åttende etappen i The Amazing Race 4.

I denne etappens Veivalg måtte lagene velge mellom Net (Nett) eller Trap (Felle). I Net, måtte lagene dra med båt ut til en fiskebrygge. Der måtte lagene fange 15 fisker med håv ut av merkede båser for å få neste ledetråd. I Trap, måtte lagene dra med båt ut til en hummerlekter. Der måtte lagene dra opp en hummerfelle for å få neste ledetråd. I denne etappens Veisperring, måtte et lag medlem treffe tre blinker med tradisjonalle malay-våpen; en pil og bue, et blåserør og et spyd. Når alle blinkene var truffet kunne lagene løpe til neste pit-stop.

Tilleggsoppgave:

 • I Monsopiad kulturlandsby, fikk lagene en malaysisk lykkevelsignelse og sin neste ledetråd.

Etappe 9 (Malaysia)[rediger | rediger kilde]

I Sepilok, kunne lagene mate orangutanger med durian for å vinne Snarveisledetråden.

I denne etappens Snarvei, måtte lagene kjøre til Sepilok orangutangreservat i Sepilok. Der måtte de gå til en matstasjon og mate orangutangene med fire durian for å vinne snarveien. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Chop (Hugg) eller Haul (Sjau). I Chop, måtte lagene hugge ned en bunt med palmenøtter med ledetråd på fra et tre. Men for hver bunt som har en ledetråd, var det tre som var tomme. I Haul, måtte lagene frakte trillebårlass med 25 palmenøtter til samsvarende lastebil som nummeret på trillebåret de valgte. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem klatre opp en rottingstige til et punkt 15 meter over hulenes gulv. På toppen, måtte de ta en kurv med neste ledetråd oppi.

Etappe 10 (Malaysia → Sør-Korea)[rediger | rediger kilde]

I Seoul, fant lagene etappens Pit-Stop ved Gyeongbokgungpalasset.

I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem hoppe ut i det isbelagte elven og svømme under vann til et slutthull. Når kroppen var varmet opp, ville legen gi dem lov til å dra og gi dem neste ledetråd. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Strong Hands (Sterke hender) eller Strong Stomach (Sterk mage). I Strong Hands, måtte lagene bruke kart til å finne en dojo. Der måtte hvert lagmedlem knuse tre par planker ved hjelp av taekwondo-teknikker for å få neste ledetråd. I Strong Stomach, måtte lagene bruke kart for å finne en restaurant der hvert lagmedlem måtte spise en koreansk delikatesse; en rett laget av levende blekksprut kalt sannakij. Når maten var spist opp, fikk de neste ledetråd.

Tilleggsoppgave:

 • I Puu Jih Sih-tempelet, måtte lagene lete gjennom tusenvis av mini-Buddha-statuer etter en med navnet deres på. Bak statuen var det en nøkkel til en rattan-sekk med neste ledetråd.

Etappe 11 (Sør-Korea → Australia)[rediger | rediger kilde]

Brisbane i Australia var lagenes destinasjon for den ellevte etappen i The Amazing Race 4.
 • Seoul (Hangang-parken på Yeouido-øya) >Snarvei<
 • Airplane silhouette.png Incheon (Incheon internasjonale lufthavn) til Brisbane, Queensland Queensland, Australia Australia (Brisbane lufthavn)
 • Brisbane (Holiday Inn - Toppsuite) >Veivalg< Ansiktet først eller Beina først
 • Mooloolaba (UnderWater World) >Veisperring< Akkurat da du trodde det var trygt i vannet.
 • Mooloolaba (Yachtklubb) TAR-pitstop-icon.png

I denne etappens Snarvei, måtte lagene dra til en strand i Sunshine Coast, og bestå en livredderprøve. De måtte padle gjennom bølgene med en surfebrett og hente en person ut av vannet. Personen måtte dras i land for å bestå oppgaven og vinne snarveien. I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Face First (Ansiktet først) eller Foot First (Beina først). I Face First, måtte lagene ta på seg sikkerhetsutsyr og stille seg på kanten av bygningen og rappellere med ansiktet først nedover bygningen, som er 61 meter høyt. I Foot First, måtte lagene finne en Sheraton-bygning med et flagg på toppen. Deretter måtte de løpe ned trappen og bort til bygningen og løpe opp 30 etasjer til markøren på taket. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem ta på seg dykkerutstyr, gå gjennom en akvarietank med 100 haier og andre sjødyr for å hente neste ledetråd, som lå på bunnen av tanken i en liten kiste.

Tilleggsoppgave:

 • I Hangang-parken, måtte lagene fly koreanske drager som ville slippe ned neste ledetråd.

Etappe 12 (Australia)[rediger | rediger kilde]

I Cairns, fant lagene etappens Pit-Stop ved Ellis Beach.
 • Ferny Hills (Ulldepot)
 • Airplane silhouette.png Brisbane (Brisbane lufthavn) til Cairns (Cairns internasjonale lufthavn)
 • Palm Cove (Wild World)
 • Wangetti (Wangetti Beach) >Veivalg< Sal eller Åre
 • Julatten (Off Road Rush) >Veisperring< Hvem er klar for en heisatur?
 • Cairns Region (Ellis Beach) >Pit-Stop (Etappe 12)<

I denne etappens Veivalg, måtte lagene velge mellom Saddle (Sal) eller Paddle (Åre). I Saddle, måtte lagene ri på hest langsmed stranden, på jakt etter ett av fire flagg og lete i en radius av 25 meter av flagget etter en bunt av kovolutter. Bare en av buntene inneholdt neste ledetråd, og valgte de feil, ble de instruert til å prøve igjen. I Paddle, måtte lagene blåse opp en kajakk og ro den til en bøye for å få neste ledetråd. I denne etappens Veisperring, måtte et lagmedlem velg en buggybil og kjøre en 11 km lang, møkkete løype i lag med en instruktør. Når de var tilbake til utgangspunktet, ville de få neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved ulldepoet i Ferny Hills, måtte lagene lete gjennom en av tre digre ullbunter etter neste ledetråd.
 • I Wild World, måtte lagene følge en merket sti til en krokodilleinngjerding. Der måtte et lagmedlem fôre en krokodille som het Sultan, mens den andre tok et bilde med en Kodak EasyShare digitalkamera. Etter de var ferdig med oppgaven, måtte de finne en suvenirbutikk og fremkalle bildet med en Kodak Printer Dock. På baksiden av bildet var neste ledetråd.

Etappe 13 (Australia → USA)[rediger | rediger kilde]

I Phoenix, fant lagene en ledetråd ved minnesmerket til USS Arizona.

I sesongens siste Veivalg, måtte lagene velge mellom Wing It (Vinge) eller Wander It (Vandre). I Wing It, måtte lagene gjennomføre tandem fallskjermhopp med instruktør fra 10 000 fots høyde til neste ledetråd. I Wander It, måtte lagene kjøre til en mangroveskog. Der måtte lagene velge en båt og kjøre den ut av skogen til stedet der fallskjermhopperne landet. I sesongens siste Veisperring, måtte et lagmedlem svømme ut til et flytende tiki-hode og dykke under statuen og hente en stein, som måtte tas med til stranden. Tilbake på stranda måtte steinen knuses for å få ut neste ledetråd.

Tilleggsoppgaver:

 • Ved Tjapukai Aboriginske Kulturpark, måtte lagene delta i en seremoni der de måtte lage ild for å motta neste ledetråd.
 • Inne på Sun Devil Stadium, måtte lagene løse denne gåten «Happy Valentines Day + hvit (white) + hvit (white) for å finne en bestemt plass inne på stadionet for å finne den siste ledetråden. Gåten løses ved å omgjøre datoen 14. februar, eller 2/14 i amerikansk datoformat, til tallet 214. Så måtte de finne ut av at hvit + hvit henviser til to spillernavn, White, som står skrevet på tribunene. Den ene White (Wilford «Whizzer» White) hadde draktnummer 33, mens den andre White (Danny White) hadde draktnummer 11. Lagene måtte komme fram til at de skulle til seksjon 214, rad 33, sete nummer 11 for å finne siste ledetråd.
 • Før målstreken, måtte lagene ta hver sin sykkel og sykle gjennom en markert rute til målstreken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]