Set

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For Adam og Evas tredje sønn, se Set (bibelsk person)
For behandlingsmetoden S-E-T, se Sling exercise therapy
Seth i hieroglyfer
Ideogram
C7

E20
eller
s t
S

Seth
(Stš)
eller
z
t
X

Seth
(St)
eller
med determinativ
z
t
X
A40
eller
sw t
y
C7

(Swtj)
eller
sw t
x
E20 C7

(Swt)
Transkripsjon St / Stš
gresk Seth
Koptisk Sêt
ⲥⲏⲧ
Overlevert i kileskrift som šuta

Set er en egyptisk gud.

I egyptisk mytologi er Set bror til Osiris, Nefthys og Isis, og sønn av Geb.

Set er den opprinnelige herskeren av Nedre Egypt mens hans bror Osiris hersket over Øvre Egypt. Set sto i motsetningsforhold til sin bror. Set hadde den tørre ørkenen mens Osiris satt med den fruktbare Nildalen. Rivaliseringen mellom brødrene oppsto da deres far delte Egypt mellom dem. I sin sjalusi slo Set til slutt Osiris i hjel.

I fortellingen om konflikten beskrives det hvordan Set lurte sin bror inn i en kiste av bly som han stengte, kastet i Nilen og hvordan han lot Isis ble jagd av Set. Myten forteller også at han lot Osiris ble skåret i småbiter og spredte delene av ham over hele Egypt. Isis leter ham opp, setter delene sammen igjen og gifter seg med ham da han ble konge av underverden. Når Horus, sønn av Osiris og Isis, vokser opp hevner han mordet på sin far ved å slå Set i hjel og deretter overtar han selv tronen. Set blir fordrevet til ørkenen Sahara vest for Egypt.

I konflikten kan med lese inn motsetningsforholdene mellom ulike makt- og kultsentre i Det gamle Egypt. Set var opprinnelig en gud som ble tilbedt over hele landet, men ble etter hvert trengt unna av andre kulter til et begrenset område i Øvre Egypt. I fortellinger som har kommet til senere fortelles det om hvordan Set hadde strid med Horus og om den egyptiske tronefølgen.

Man hadde også en positiv forestilling om Set som den som forsvarte Ra mot slangen Apep.

Set framstilles ofte som guden for kaos og uroden. Fra det 19. dynasti blir Set tatt til nåde igjen og man ser ham heretter som den gode gud som han hadde vært tidligere og hans posisjon blir endret til å være guden som beskytter mot fremmede.

Den gammelegyptiske guden Set ble framstilt som et mytisk «Set-dyr» med lang snute og hundekropp, men også med menneskekropp i lendeklede (schenti) som her, gjerne med was-septer som verdighetstegn og ankh-kors som livssymbol. Moderne tegning basert på gamle forbilder.
Stilisert framstilling av Set i gravkammeret til farao Thutmosis III (KV34).