Nut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nut i hieroglyfer
Ideogram
N1
utskrevet
W24 X1
N1

Nut
(nwt)
eller
med determinativ
W24 X1
N1
A40

Nut var ei egyptisk gudinne.

Nut var i egyptisk mytologi datter av Shu, guden for luft og tørke, og Tefnut, gudinne for fuktighet, og var selv himmelens gudinne, søster og hustru til guden Geb, jorden, som hun hadde barna Osiris, Isis, Set og Nefthys med.

Nut betyr himmelrommet og hun avbildes med blå hud og hennes kropp er dekket av stjerner, stående på alle fire over hennes mann slik himmelen hvelver seg over jorden. Nut er den barriere som skiller kaos i universet fra orden på jorden. Et sagn forteller at solguden Ra går inn i hennes munn om aftenen og han gjenfødes av henne den neste morgen.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Et hellig symbol for Nut var stigen som ble benyttet av Osiris for å klatre opp til hennes guddommelige himler. Stigesymbolet ble kalt for maqet og ble plassert på graver for å beskytte den avdøde, og for å fremme støtte den dødes guddom. Nut ble betraktet som en gåte i den mytologiske verden ettersom hun var i direkte kontrast med de fleste andre mytologier, og som vanligvis utviklet seg til en himmelfar som ble assosiert med jord- eller modergudinne («Moder Jord»).[1]

Hun opptrådte i skapelsesmyten for Heliopolis som involverer flere gudinner som spiller betydningsfulle roller: Tefnut er en personifisering av fukten som giftet seg med Shu (luften) og fødte deretter himmelen som gudinnen Nut, som igjen giftet seg med sin bror Geb (jorden). Fra foreningen av Geb og Nut kom, blant annet, de mest populære egyptiske gudinnene, Isis, mor til Horus, hvis fortelling er sentral til hennes bror-ektemann, gjenoppstandelsesguden Osiris. Denne ble drept av sin bror Set og spredt utover jorden i 14 stykker som Isis med møye samlet sammen og satte sammen igjen. Osiris klatret deretter oppover stigen til sin mor Nut for å komme i trygghet og ble til sist herskeren av de døde. En meget stor kult ble utviklet om Osiris som varte godt i inn romersk tid. Isis var hennes ektefelles dronning i underverden og det teologiske grunnlaget for rollen som dronning av jorden. Det kan bli sagt at hun var en versjon av den store gudinne Hathor. Som Hathor er hun ikke bare knyttet til død og gjenfødsel, men var også beskytter av barn og gudinne for barnefødsler.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hollis, Susan Tower (1987): «Women of Ancient Egypt and the Sky Goddess Nut», i The Journal of American Folklore, American Folklore Society.
  2. ^ Leeming, David (2004): «Egyptian goddesses», i The Oxford Companion to World mythology. Oxford University Press, Oxford Reference Online. Oxford University Press. Southeast Missouri State University.