Mnevis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mnevis i hieroglyfer
Mnevis
mr
r
G36
O4
E1

mr-wr (mer-uar)
Mnevis i form av en okse med soskiven mellom hornene

Mnevis (også transkribert som Mnewer, Meruur, Mer-wer) er i henhold til oldtidens egyptiske religion og mytologi et aspekt av Atum-Ra og en manifestasjon av hans Ka (livet-kraften-evne) i regionen ved Heliopolis. Som så mange andre egyptiske guder ble Mnevis dyrket i form av et rituelt dyr, her som en svart okse, og uttrykt i kunsten som en mann med oksehode. Opprinnelsen og betydningen av hans navn er ikke blitt tolket.

Oksegud[rediger | rediger kilde]

Mnevis som En kanopiske krukker> fra Mnevis-grav. Museo Arqueológico Nacional de España i Madrid.

Oksekulter var populære fra minst det første dynasti. Den kraftfulle og virile oksen ble assosiert med farao, som tidvis tok tittelen «sin mors sterke okse». Så tidlig som rundt 3100 f.Kr. ble kongen avbildet i formen av en okse. En hellig okse ble identifisert ved særskilte hellige markeringer. Straks oksen hadde blitt bekreftet som inkarnasjonen av en gud ble den huset i luksuriøse omgivelser, gitt den beste maten, og gitt et harem med de beste kuene. Oksen ville leve slik til den døde hvor den ble mumifisert og gravlagt med fulle æresbevisninger.[1] Foruten Mnevis, var det også tilsvarende oksekulter for Buchis og Apis.

Ettersom begrepet Ka også ble brukt for å bety okse har Mnevis blitt identifisert som å være en levende okse. Således, som et symbol for solguden Ra ble Mnevis ofte avbildet med solskive mellom hornene. Det kan være et spor etter ofringen av kongene etter periode med styre, som ble sett på sønn av Bat eller Hathor, kugudinnen av den jordiske solkulten.

Oksekult[rediger | rediger kilde]

En utvalg okse ble utvalgt fra området og sagt å være den levende Mnevis ved at den ble tatt med til et spesielt tempel hvor den ble æret og oksens bevegelser ble tolket som i et orakel. Ettersom den fruktbare jorden ved Nilen var svart ble ordet for svart (Khem) ble dette også egyptiske ordet for Egypt. Oksene i denne regionen hadde samtidig en tendens til å ha svart skinn og den oksen som ble utvalgt for symbolisere Mnevis var tradisjonelt fullstendig svart, således referert til som Kemwer, det vil si «den store svarte». Om man ikke fant en tilfredsstillende svart okse valgte man isteden en komplett hvit som kontrast.

Det er liten informasjon om Mnevis-kulten. Kun to Mnevis-graver har blitt avdekket, datert til styrene til Ramses II og Ramses IV under Det nye rike, gravlagt i individuelle graver hogd ut av grunnen og toppet av en store steinplate av granitt. Gravene hadde et komplett sett av kanopiske krukker, som antagelig var rent rituelt da de var tomme.[1]

Claudius Aelianus[2] skrev at Mnevis-oksen, som han kjente under navnet Onuphis, var enorm størrelse, at dens hår vokste på motsatt måte av vanlige okser, og at den levde på erteblomsten blålusern.[3]

Til slutt ble Mnevis med tiden identifisert med en annen form som den økende populære okseguden Apis som hadde blitt sett på som en inkarnasjon av Osiris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bull Cults in Ancient Egypt, Ancient Egypt Online
  2. ^ Aelianus: De Natura Animalium, XII, 11
  3. ^ «Mnevis», Henadology

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Mnevis – kategori av bilder, video eller lyd på Commons