Mnevis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mnevis i hieroglyfer
Mnevis
mr
r
G36
O4
E1

mr-wr (mer-uar)

Mnevis var en egyptisk guddom.

Mnevis som kanopiktisk krukke
Fra Museo Arqueológico Nacional de España i Madrid

I egyptisk mytologi var Mnevis, også stavet Mnewer, en manifestasjon av Ka (livet-kraften-evne) av den øverste gud Atum-Ra i regionen Heliopolis. Som så mange andre egyptiske guder ble Mnevis dyrket i form av et rituelt dyr, her som en okse, og uttrykt i kunsten som en mann med oksehode.

Opprinnelsen og meningen av navnet er fortsatt ukjent. Ettersom ordet Ka også ble brukt for å bety okse har Mnevis blitt identifisert som å være en levende okse. Således, som et symbol for solguden Ra ble Mnevis ofte avbildet med solskive mellom hornene.

En utvalg okse ble utvalgt fra området og sagt å være den levende Mnevis ved at den ble tatt med til et spesielt tempel hvor den ble æret og oksens bevegelser ble tolket som i et orakel. Ettersom den fruktbare jorden ved Nilen var svart ble ordet for svart (Khem) ble dette også egyptiske ordet for Egypt. Oksene i denne regionen hadde samtidig en tendens til å ha svart skinn og den oksen som ble utvalgt for symbolisere Mnevis var tradisjonelt fullstendig svart, således referert til som Kemwer, det vil si «den store svarte». Om man ikke fant en tilfredsstillende svart okse valgte man isteden en komplett hvit som kontrast.

Til slutt ble Mnevis med tiden identifisert med en annen form som den økende populære Apis som hadde blitt sett på som en inkarnasjon av Osiris.