Neith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Neith i hieroglyfer
Ideogram
R24

R25
kort
N35
X1
R24

eller
med determinativ
N35
X1
R24
B1
gresk Neit
Neith.svg
Neith
Neith with Red Crown.svg
Neith med rød krone

Neith (også kalt Neit eller Neeth av grekerne) er en egyptisk gud. Hun ble likestilt med deres Athene, krigs- og visdomsgudinne, og var beskytter av Sais som var en by i det vestre Nildeltaet.

Neits navn kan ha sin opprinnelse fra et sverd, det betyr enten «det som er» eller kanskje mest sannsynlig «den skremmende». Det første viser til hennes rolle som skaper, og det siste til hennes posisjon som krigsgudinne.

Hun representeres visuelt som en kvinne bærende på en krone fra nedre Egypt, som var kjent som «net», noe som foreslår at hun opprinnelig var en personifisering av kronen selv. Symbolet hennes var bien, som gjennom alle tidsaldre har blitt assosiert med kongelighet og har vært symbol på kongeskap.[1]

I tidligere tider var hun jaktgudinne (som Athene). Dette representeres i hennes personlige emblem, som var to kryssede piler over et skjold og et par buer i en enkelt buekasse. I tidligere begravelsesritualer ble våpen og kniver plassert rundt kisten, og dette kan ha hatt sammenheng med hennes kult.

Solguden Ras tilhengere trodde at Neit var dennes mor. Ifølge tidligere myter var hun den første av alle guder og at etter hun hadde skapt hele verden alene, ble hun jomfrumoderen av solen. Hun var egypterenes store modergudinne. Myter beskriver hvordan hun sto opp fra de kaotiske havene og skapte den første jorden til å hvile på. Deretter hevet hun stemmen og skapte de første gudene. Til slutt fødte hun solen, som reiste seg som et barn på den vestre horisonten. Ettersom hun var den første på jorden som fødte liv var det hun som fant opp denne akten, og hun regjerte over fødsler av de dødelige.

Som visdomsgudinne var det til henne gudene kom for å få råd. Som mange andre egyptiske guder var katten hennes hellige dyr.

Neit var en av de fire gudinnene som voktet de dødes kropp og de kanopiske krukkene, som ble voktet av Horus’ fire sønner. Hun var kjent som veverenes beskytter, mumiebandasjer og bandasjer ble kalt Neits gave.

Den greske historikeren Plutark skrev ned en inskripsjon fra Neits tempel i Sais, som sa:

«Jeg er alt som har vært, som er, og alt som vil bli. Ingen dødelig har ennå klart å løfte det sløret som dekker meg.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ New Larousse Encyclopedia of Mythology side 37 skildrer henne som en tidlig gudinne som ble tolket av grekerne som deres Athene. ISBN 0 600 02350 8