Anhur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anhor i hieroglyfer
eller
ini&n Hr
r
t
N31 G7

Anhor
(jnj-r.t)
eller kortere
W25 N31
N1
G7

Transkripsjon Jnj-r.t
gresk ονουρις
Onuris
Gammelkoptisk ⲁⲛϩⲟⲩⲣⲉ
(Anhure)

Anhur er en egyptisk gud.

I tidlig egyptisk mytologi var Anhur (også stavet Onuris, Onouris, An-Her, Anhuret, Han-Her, Inhert) opprinnelig en utenlandsk krigsgud som begynte å bli dyrket i det egyptiske området Abydos, og spesielt i Thinis, i det 11. dynasti. Myter forteller at han hadde tatt med sin hustru, Menhit, sine kvinnelige motpart, fra Nubia, og hans navn reflekterer dette – det betyr (den som) leder tilbake den fjerne.

En av hans titler var «Fiendens slakter», og Anthr ble avbildet som en mann med skjegg ikledd en kappe og en hodebekledning av fire fjær, og som holdt et spyd eller en lanse, og stundom også vist som en gud med løvehode (representasjon av styrke og makt). I noen avbildninger var kappen mer som en slags kilt.

Ettersom hans posisjon var en krigsgud var han beskytter av oldtidens egyptiske hær og en personifisering av de kongelige krigere. På festivaler for hans ære ble det spilt liksomkriger. I løpet av den romerske perioden ble keiser Tiberius avbildet på veggene av egyptiske templer med den karakteristiske fire-blomstrete kronen til Anhur.

Anthurs navn også kunne bety «Himmelbæreren» ved at Anhur hadde en forbindelse med solen, men var mer han var mer populær som krigsgud. På grunn av den delte hodekledningen ble Anhur senere identifisert som Shu, og ble således Anhur-Shu. Ettersom Anhur var mer populær og betydelig gud, og ettersom Shu var mer et vesen og et konsept enn en gud ble Shu etter hvert absorbert fullstendig inn i Anhur.

I det nye rike økte Anhurs popularitet og han fikk også tittelen «Frelseren» og ble for folket den som lempet på menneskelige plager ved at krig var deres kilde til frihet og seier. Dette aspektet av krig og frelse, delt med Horus, bidro til at Anhur etter hvert ble identifisert med den langt større og mer betydningsfulle Horus. I løpet av den perioden hvor landet dominerte Nubia, døpte folket i kongedømmet Kusj (et oldtidsrike i nordlige Sudan) Horus-Anhur til Arensnuphis (også Arsnuphis eller Harensnuphis), tilsvarende Ari-hes-nefer på egyptisk, hvilket betydde noe tilsvarende som «Horus av det vakre hus». Følgelig da Osiris ble identifisert som et aspekt av Horus (og omvendt) ble Isis sett på som Arensnuphis’ hustru.

Grekerene identifiserte ham med Ares.