Satis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Satis i hieroglyfer
Enten
s V13 i S22
t
B1

eller
s F29 i i t B1

Setyt
eller
s F29 t
t
B1

Setet

Satis var i ei egyptisk gudinne.

Gudinnen Satis fra Louvre

I egyptisk mytologi var hun en fruktbarhetsguddom. Hennes kult var konsentrert til øvre Nilen og hun ble sett på som en livgiver. Hun oppsto opprinnelig i regionen rundt Aswan i det sydlige Egypt. Hennes navn Satis, som også staves Satjit, Sates, og Sati, betyr ejakulasjon eller utbrudd, det som støtes ut, ettersom mange egyptere tenkte på Nilens årlige utflomming som et resultat av guden Atums masturbering.

En av hennes titler var «Hun som løper som en pil», noe som er tenkte å referere til elvens strøm og hennes symbol ble en pil og den rennende elv. Satis ble avbildet som en kvinne som bærer den koniske kronen til Øvre Egypt med antilopehorn, eller som en antilope, et raskt løpende dyr som levde nær den sørlige enden av Egypt. Andre fortolkninger av hennes hovedrolle var som vokteren av Egypts sørlige grense (Nubia) og den som drepte faraos fiender med sine piler.

Hun blir også vanligvis avbildet mens hun holder en ankh på grunn av hennes assosiasjon til å være livgiver ved Nilens årlige oversvømming. Således er det riktig at Satis opptrådte som ei fruktbarhetsgudinne og innfridde ønskene til de som søkte kjærlighet. Satis er også avbildet som tilbyr krukker med rent vann.

Hun ble sett på som hustruen til Khnum, en guddommeliggjøringen av Nilens kilde, og hun ble dyrket sammen med Khnum på øya Elefantine, og senteret for hennes kult var rett ved, på Sahal, en annen øy i Nilen. Hennes barn var Anuket, Nilens egen gudinne og som dannet den tredje delen av Elefantines treenighet av guder. Etter at Khnum ble betraktet som en annen form for Ra ble Satis kjent som «Ras øyne».