Kek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kek i hieroglyfer
Mellomriket
k
k
G43F28

Det nye rike
N3

Gresk-romersk tid
k
k
A40

Kek
Kkw
Mørket
Kuk and Kuket.jpg
Kek og Keket i senket relieff

Kek (også transkribert som Keku, Kekui, Kekuit) er i henhold til oldtidens egyptiske religion og mytologi en gud, forstått som en guddommeliggjørelsen av det opphavelige mørket og selve navnet betyr også mørke (kkw smꜣw, keku-semau).[1] Ved å være en sammenheng eller et abstrakt konsept ble Kek sett på som tvekjønnet, androgyn, og hans kvinnelige navn var således Kauket eller Keket.[2][3][4] Som andre av de fire opprinnelige konsepter av Ogdoaden var hennes hankjønnsform avbildet som en frosk eller en mann med froskehode, og hennes kvinnelige form ble avbildet som en slange eller en kvinne med slangehode.

Mørket[rediger | rediger kilde]

I en del aspekter representerte Kek og Keket også natten og dagen, og ble påkalt for å henholdsvis «løfte opp lyset» og «løfte opp natten».[5] Som symbol på mørket representerte Kek også ubemerkethet og det ukjente, og derfor også kaos. Kek ble oppfattet som det som opptrådte før lyset, og derfor kjent som den som brakte med seg lyset.

Navnet ble skrevet som kk eller kkwy (kkt, kkwyt) med en variant med hieroglyfen for himmelen som binding med en stav eller septer (N2) assosiert med ordet for «mørke», kkw.[6]

Historie[rediger | rediger kilde]

I de eldste representasjoner er Kek gitt framtoningen av en slange, og som Keket hodet av en frosk eller en katt. I en scene er de identifisert med Ka og Kait; i denne scenen har Kait-Keket hodet til en frosk med en bille på toppen av hodet, og Ka-Kek har hodet av en slange med en solskive på toppen.[7] I den gresk-romerske epoken ble Keks mannlige form avbildet som en mann med froskehode, og den kvinnelige formen som en kvinne med slangehode, slik de var med alle fire dualistiske konsepter i Ogdoaden.

Moderne bruk i høyreekstrem populærkultur[rediger | rediger kilde]

Ordet «KEK» er fra 2010-tallet blitt et motto og symbol i høyreekstreme miljøer.[8] Bokstavkombinasjonen er hentet fra dataspillet World of Warcraft der språket til fienden i spillet blir kodet, og den populære forkortelsen LOL (laughing out loud) i fiendens tale blir gjengitt som «KEK». Ordet har blitt brukt i humoristiske memer på det anonyme bildedelingsforumet 4chan og utviklet seg til delvis ironisk kjennemerke for høyreekstremisme og nynazisme, særlig blant unge mennesker. Som en mer eller mindre spøkefull henvisning til nazismen i Tyskland på 1930-tallet, er «KEK» blitt utformet som et hakekors- eller jernkors-liknende symbol og plassert i en grønn variant av Hitler-Tysklands «krigsflagg» (Reichskriegsflagge), men også i parodiske varianter av blant annet Sørstatenes rasistiske «rebellfane» («sørstatskorset»). Videre er forkortelsen blitt knyttet til den gammelegyptiske kaos-guddommen Kek med froskehode som en konstruert forbindelse til Pepe the Frog, et annet populærkulturelt symbol fra ungdommelig, høyreradikal motkultur og den amerikanske altright-bevegelsen.[8] Både «KEK»-flagget og flagg med Pepe the Frog ble brukt av Trumptilhengere som stormet kongressbygningen i Washington, D.C. 6. januar 2021.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hornung, E. (1965): «Licht und Finsternis in der Vorstellungswelt Altägyptens» i: Studium Generale 8, s. 72-83.
  2. ^ Budge, E. A. Wallis (1904): The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 1. Methuen & Co. s. 241, 283–286.
  3. ^ Budge, E. A. Wallis (1904): The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 2. Methuen & Co. s. 2, 378.
  4. ^ Steindorff, Georg (1905): The Religion of the Ancient Egyptians. G. P. Putnam's Sons. s. 50.
  5. ^ Budge (1904): The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 1, s. 285f
  6. ^ Budge (1904): The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 1, s. 283
  7. ^ Budge (1904): The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology. 1, s. 286
  8. '^ a b David Neiwert, Southern Poverty Law Center 2017: What the Kek: Explaining the Alt-Right 'Deity' Behind Their 'Meme Magic
  9. ^ Forstå symbolene: Fra revolusjon og borgerkrig til 4chan-memer og «hvit nasjonalisme». Filter nyheter. Besøkt 15. januar 2021.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]