Isis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For kvinnenavnet, se Isis (navn), for forkortelsen se ISIS
Isis i hieroglyfer
oftest bare
st t
H8

Ast
(aset)
eller
med determinativ
st t
H8
C10
Statue av Isis og Horus, Berlin Museum

Isis var en viktig gudinne i egyptisk mytologi, datter av Geb og Nut, søster til Set, søster og hustru til Osiris og mor til Horus. Hun var en kjærlighetsgudinne, en gudinne for kvinnelig sjarm, og en morsgudinne med magiske krefter.

Isis fremstilles ofte med en hodebekledning som ser ut som to store horn med en solskive i mellom, eller med en liten tronestol på hodet. Hun avbildes også ofte med barnet Horus på fanget.

Egyptisk veggmaleri av Isis, ca. 1360 f.Kr.

Isis er det greske navnet for gudinnen. Egypterne kjente henne som Aset eller Eset. Grekerne assosierte henne med deres egen Demeter, Hera og Selene. Hun var en av de mest populære egyptiske guddommene, og med tiden tok hun opp i seg trekk og funksjoner av praktisk talt alle de andre gudinnene.

Isis begynte som en lokal gudinne i Nordre Egypt, hvor et tempel senere ble bygget til hennes ære. Mens hun vokste i berømmelse ble hun kjent som Osiris’ hustru, og mor til Horus. Som familie ble de mest elskede og respekterte gudene i Egypt.

Fortellingene sier at da hun assisterte sin mann Osiris i å sivilisere Nilens folk, lærte Isis kvinnene måter å male korn på, og viste dem hvordan de kunne spinne ull og veve klær. Hun var dyktig i legekunsten og lærte sine kunnskaper videre til folket.

Etter at Set, Osiris’ bror, hadde kuttet Osiris’ kropp opp i 14 deler, og kastet dem i Nilen, lette Isis frem til alle, bortsett fra en eneste del som hun ikke fant. Det var hans penis som hadde blitt svelget av en fisk. Ved hjelp av hennes magiske evner satte hun sammen alle delene og gjenskapte kroppen hans. Deretter, med hjelp fra Anubis, ble kroppen balsamert og gitt evig liv.

Isis’ magiske kunnskaper var store, men hun ønsket hele tiden at de var større. Hun var misunnelig på sin bestefar Ra, den viseste og mest kunnskapsrik innen magi av alle gudene. Så hun la en plan. Hun studerte Ras daglige vaner, vurderte hvordan hun kunne lære hemmeligheten ved hans krefter. Da hun så Ra sikle, formet hun av sikkelet hans og av jord en slange, og fikk ham til å trå på den. Da han lå for døden samlet alle de andre gudene seg rundt ham. De kunne intet gjøre, men Isis fortalte hva hun hadde gjort, og for å kunne redde ham, måtte han fortelle henne sitt virkelige navn, slik at hun da fikk kjennskap til hemmeligheten av hans krefter. Og slik ble det. Hun reddet Ra med sine nyvunne krefter, og siden den gang har hun vært den mest kraftfulle av gudene, hun hadde kunnskap om alt.

Hieroglyfen som representerer hennes navn er et bilde av en trone. I egyptiske avbildninger er hun ikledd dette symbolet på hodeplagg. I senere versjoner blir hun vist bærende på solskiven støttet av to kuhorn, og noen ganger omringet av to fjær som hun har lånt fra gudinnen Hathor. Andre ganger blir hun avbildet med dragens beskyttende vinger.

Isis var en universell gudinne og ble identifisert med Sothis (det egyptiske navnet på stjernen Sirius), som ligger nær Orion-konstellasjonen. Egypterene identifiserte seinere Orion med Osiris. Isis ble også dyrket under navnet Isothis.

Isis avbildes ofte som mor mens hun ammer Horus, et bilde som ligner mye på den kristne versjonen med jomfru Maria og Jesusbarnet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

I litteraturen[rediger | rediger kilde]