Nefthys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nephthys i hieroglyfer
Ideogram
nb
Hwt

O9
eller
nb
t
Hwt t
pr
B1

Nephthys
(Nb.t-w.t)
Transkripsjon Nb.t-w.t
Gammelkoptisk Ⲛⲉⲃⲑⲱ
(Nebthō)
Nepthys.svg
Gudinnen Nephthys som ung kvinne med hieroglyftegn for «hus» og «kurv» på hodet, rød kalasiris, ankh-kors og was-septer (moderne tegning basert på gamle veggmalerier)

Nefthys var en gudinne i egyptisk mytologi.

Hun var datter av Geb og Nut, og søster og hustru til Set, og også søster til Osiris og Isis. Lojaliteten hennes var derimot rettet mot Osiris og Isis, sin bror og søster, fremfor ektemannen. Hun hjalp nemlig Isis med å samle de spredte delene av Osiris som hadde blitt kastet i Nilen av Set og sammen balsamerte de kroppen hans. Sammen med Isis sørget hun over Osiris’ død og ble seinere beskytter av de døde sammen med Isis, Neit og Selket. Ifølge en annen myte oppmuntret hun Osiris til å drikke en stor mengde vin, og forførte ham, hvorpå hun fødte guden Anubis.

Nefthys er den greske formen for det egyptiske navnet Nebethoot eller Nebthet. Gudinnen blir framstilt med hieroglyfen for navnet sitt på hodet. Som sin søster Isis blir hun av og til også vist med bevingede armer. Hun kan dessuten ta form av en drage.

«Veiing av sjeler» framstilt i Anis papyrus, det vil si skriveren Anis «personlige utgave» av Den egyptiske dødeboken, et manuskript fra ca. 1250 f. Kr. Fra venstre ses menneskene Ani og hans hustru Tutu som trer inn i en forsamling av guddommer. I midten er Anubis som veier Anis hjerte mot Maats fjær, under oppsyn av gudinnene Renenet (Renenutet) og Meskhenet, guden Shai og Anis egen Ba-sjel. Til høyre er uhyret Ammit, som vil sluke Anis sjel om han blir funnet uverdig, mens guden Thot forbereder seg på å nedtegne dette. Øverst er gudene som opptrer som dommere: Hu og Sia, Hathor, Horus, Isis og Nefthys (på den fjerde stolen fra venstre), Nut, Geb, Tefnut, Shu, Atum og Re-Harachte (Re-Horachti).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]