Hopp til innhold

Harpokrates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harsiese i hieroglyfer
eller
G6pAXrdH8
Z1

Harpokrates
(r.w-p3-rd)
«barnet Horus»
Transkripsjon r.w-p3-rd
gresk Harpokrates

Harpokrates er en egyptisk guddom og representerer Horus som barn. Navnet er den greske formen for det egyptiske Harpakhrad eller Heru-Pa-Khret som betyr Barnet Horus.

En liten statue av Harpokrates.

Horus ble født av Isis, modergudinnen, med Osiris, den opprinnelige gudekongen i Egypt som hadde blitt myrdet av sin bror Set og som deretter ble guden for underverden.

Han gjengis ofte naken og med en finger ved munnen, noe som blitt sett på som barnets sutting på fingeren, eller en påminnelse om å bevare en hemmelighet (shhhh!). Det er spesielt grekerne som så på ham som stillhetens og hemmelighetens gud.

Kunsten som avbildet Harpokrates er meget rik og mangfoldig. Han er for eksempel gjengitt på de såkalte Horussteler som ble benyttet i forbindelse med magi i Egypt. Stelene var meget utbredt som magisk beskyttelse mot onde ånder i hjemmet. På stelen ser man for eksempel Horusbarnet med to slanger i hver hånd, samt en løve i venstre hånd og en antilope i høyre, stående på to krokodiller og med en beskyttende Bes-maske over sitt hode. Han er også framstilt sittende på Isis skjød som solbarnet i en lotusblomst eller som en vannbærer med en krukke eller et overflødighetshorn som likeledes symboliserte overflod.

Denne formen av Horus ble dyrket i både Hellas og i Egypt i Sentiden (712-332 f.Kr.)[1]

Harpokrates er en viktig skulptur som er å finne i en av salene i frimurerlogens annet skift; Andreasskiftet. Han fremstilles her som i det gamle Egypt og antikkens Hellas med fingeren foran munnen som symbol på å holde den esoteriske kunnskap og visdom hemmelig og ikke åpenbare dette for noen som ikke er innviet i de skjulte hemmeligheter.[trenger referanse]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Larousse Encyclopedia of Mythology ISBN 0 600 02350 8 side 23