Aton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aton som solskiven
Akhnaton med familie som tilber Aton

Aton (eller Aten) er en egyptisk gud. Han var opprinnelig en tidlig solgud, men ble opphøyet til den høyeste og altomfattende guden, opphavet til alt levende, av kong Akhnaton. Akhnaton gikk bort fra de tradisjoner som hadde eksistert i over tusen år før ham, og opphøyde Aton til hele Egypts gud. Dette ble formulert i Den store Atonhymnen.

Det samme året bygget han og hans dronning Nefertiti en ny hovedstad (Akhetaten) hvorfra de styrte sitt imperium.

Før denne tiden var Aton en gud som sto i skyggen av andre solguder, særlig Amon (Amun), men under Akhnaton ble Amon og andre guder fjernet fra monumenter. Den eneste tillatte guden var Aton. Det er altså snakk om verdenshistoriens første kjente forsøk på å innføre monoteisme.

For å fremme dyrkelsen av Aton, stengte Akhnaton de rivaliserende gudenes templer. Han opphøyde seg selv til selveste faren og den fysiske kroppen til Ra og Aton.

Det å bytte ut guder på denne måten var ikke noe nytt i seg selv, men han fjernet også Osiris og de andre gudene fra den offisielle statsreligionen, og uten å erstatte dem med noen andre. Folk ble da tvunget til å tilbe Aton, uten å ha sine personlige religioner. Ikke overraskende ble Akhnaton ganske upopulær, og ved slutten av hans herskerperiode hadde dyrkelsen av Aton allerede begynt å falme. Da Akhnaton døde var tilbakevendingen til de gamle gudetradisjonene rask.

Ikonografi[rediger | rediger kilde]

Ikonografisk avbildes guden Aton som solskiven. Atons livgivende krefter er ofte representert ved at solskivens stråler ender i hender som f.eks. gir livgivende symboler til Akhnaton og kongefamilien. (Andre egyptiske guder ble tradisjonelt framstilt i form av dyre- eller menneskeskikkelser.) I hymner fra Akhnatons tid skildres Aton som skaperen av universet, som den som hver dag gir liv og form til verden.

Det ble tenkt at Aton gjennom solens vandring over himmelen, hver dag fikk med seg alt som skjedde. Aton brydde seg om alt, ingenting var for smått for ham.

Ordet «aten» kunne opprinnelig bli brukt for å beskrive et hvilket som helst rundt objekt, det være seg månen eller speil.

Aton i hieroglyfer
flest ganger
M17 X1
N35
N5

Aton
(jtn)
kartusj laget av Akhnaton
Hiero Ca1.png
S34 G9 N27
N27
V28 D36
Z4
Y1
Aa15
N27
Hiero Ca2.png
det lever […] horisontens Horus (Rê-Harachte),
som i lyslandet [ved horisonten] jubler
eller
Hiero Ca1.png
Aa15
D21
N35
I9
Aa15
H6 G43 N5 N35
X1 Z4
Aa15
M17 X1
N35
N5
Hiero Ca2.png
i hans navn som Schu
som er i solskinnet (Aton)
og i en senere form
Hiero Ca1.png
S34 N5 S38 N27
N27
V28 D36
Z4
Y1
Aa15
N27
Hiero Ca2.png
det lever […] Re, horisontens hersker,
som i lyslandet [ved horisonten] jubler
eller
Hiero Ca1.png
Aa15
D21
N35
I9
Aa15
N5
X1
M17 M18 Aa15 M17 X1
N35
N5
Hiero Ca2.png
i hans navn som Re,
Faderen,
som kommer som solskinnet (Aton)