Tarhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fortellingen om stormguden Tarhunds kamp med slangen Illujanga finnes i antologien Hettittiske skrifter. Nyhettittisk relieff fra ca 800 f.Kr. i Muséet for anatoliske sivilisasjoner, Ankara.

Tarhund er en gud i hettittisk mytologi og i hurrittisk mytologi; han er også kjent som Tarhunt, Tarhuwant og Tarhunta, som Taruhattisk, og som Teshub/Tessubhurrittisk.

Han er stormgud og gud for vær og naturkrefter, og sørget derved også for jordens fruktbarhet. Han ble ofte avbildet som en okse, et svært gammelt symbol på virilitet.[1] Tarhund er far til fruktbarhetsguden Telibinu. Hans hustru er ifølge hettittene Arinnas solgudinne og i henhold til hurrittene modergudinnen Hebat.

Den hurrittiske fortellingen om Teshubs opprinnelse, at han ble unnfanget da Kumarbi bet av og svelget sin far Anus genitalier, er trolig en inspirasjonskilde (jfr Interpretatio graeca) til fortellingen i gresk mytologi om Uranos, Kronos og Zeus, kjent fra Hesiods Theogonien. Tarhund/Teshub er bror til Tigris (personifiseringen av elva), Ullikummi (en steinkjempe) og Tashmishu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde for sitat og vurderinger er Bjarte Kaldhols innledning til Hettittiske skrifter, 2009