Khonsu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Khonsu eller Khons var en egyptisk gud.

Khonsu i hieroglyfer
eller
Aa1
N35
M23 G43

Chonsu
(ḫnsw)
eller
med determinativ
Aa1
N35
M23 G43
A40
eller
Aa1
N35
O34
M23 G43 G7

(ḫnsw)
i Pyramideteksten
x
n
z w

(ḫnzw)
Khonsu fra Theben
Aa1
N35
M23 G43 G40 D4 S29 Aa1
r
Y1
Z3 G17 R19 t
,
O49

Chonsu-pa-ir-secheru-em-„Uas-t“
Khonsu fra Theben, «skaperen» av menneskenes skjebner
Khonsu.

I egyptisk mytologi var han en månegud, sønn eller adoptivsønn av Amon og Nut, og han ble det tredje medlemmet av den thebanske triaden og erstattet Montu. Av ukjente grunner kaller grekerne ham for Herakles.

Khonsu avbildes sammen med sin far og mor i en treenighet som ble tilbedt ved tempelet i Thebe ved dagens Karnak. Under Det nye riket tok Khonsu rollen som lege og livsgud. Han hadde også andre roller under ulike tider og antas å arvet kvaliteter fra blant annet Thot og Shu.

Hans vanlige form i egyptisk kunst er den av en ung mann eller barn, bundet som en mumie, med den voksende eller fulle måne på hodet. I hendene, som ikke er borbundet, holder han en krok og et septer.

Khonsus navn ser ut til å stamme fra ordet som betyr «å krysse» eller «vandreren», noe som indikerer at Khonsu betyr «han som vandrer», en passende tittel for en månegud. Khonsu hjalp Toth med å skrive ned passerte tider og hendelser, og han var også de sykes lege, og beskyttet mot onde ånder. I tillegg ble han brukt i eksorsisme. Onde ånder ble ofte regnet som kilden til en sykdom, så leger måtte være i stand til å utføre magi. De syke ble brakt til Khonsus' templer av hele deres familie for å bli frisk. De som ikke hadde anledning til å reise ble tilsendt en statue. Khonsu ble forbundet med Horus, Osiris og Isis’ sønn, kanskje fordi han som Horus var barnemedlemmet i triaden, og ble så avbildet med falkehode. Men mer passende var bavianen, hellig for månen, ett av hans dyr.