Nedre Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Nedre Egypt og Øvre Egypt. Nedre Egypt ligger øverst ettersom Nilen flyter fra sør og nordover.

Nedre Egypt (arabisk: الدلتا‎; al-Diltā) er den nordligste regionen i Egypt; det fruktbare Nildeltaet, mellom Øvre Egypt og Middelhavet — fra El-Aiyat, sør for dagens Kairo, og Zawyet Dahshur. Nedre Egypt ligger nord for Øvre Egypt ettersom Nilen flyter fra sør og nordover.

Geografi[rediger | rediger kilde]

I dag er det to hovedkanaler som fører elven Nilen gjennom elvedeltaet: den ene er i vest ved Rashid og den andre i øst ved Damietta.

I antikken skrev den romerske forfatteren Plinius den eldre i Naturalis Historia[1] at ved komme fram til deltaet delte Nilen seg i syv grener (fra øst til vest): Pelusiak, Tanitik, Mendesian, Fatnitik, Sebennytik, Bolbitine, og Kanopik. I dag er deltaregionen godt vannet via små og store kanaler på kryss og tvers.

Klimaet i Nedre Egypt er mildere i Øvre Egypt grunnet hovedsakelig nærheten til Middelhavet. Temperaturen er mindre ekstrem og nedbøren er mer rikelig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nedre Egypt var kjent som Ta-Mehu hvilket betyr «Papyruslandet». Det var delt inn i tyve distrikter kalt for nomer. Den første var el-Lisht. Ettersom Nedre Egypt var hovedsakelig underutviklet landområder bestående av buskskog, var det lite egnet for menneskelig liv og dekket av alle typer av planteliv som gress og planter, gjennomgikk organiseringen av nomer flere endringer i årenes løp.

Hovedstaden i Nedre Egypt var Memfis. Dets skytsgudinne var kobragudinnen Wadjet. Nedre Egypt var representert av Nedre røde krone Deshret, og dets symbol var papyrus og bie.

Byer[rediger | rediger kilde]

Byer i Nedre Egypt:

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funnsteder:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plinius den eldre: Naturalis Historia, 5.11