Sokar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sokar i hieroglyfer
som oftest
O34
V31
D21

Seker / Soker / Sokar
(skr)
eller
med determinativ
O34
V31
D21
A40
gresk Sokaris
Ramses VII Sokar.jpg
Sokar malt på veggen i graven til Rameses VII i Kongenes dal

Sokar, også stavet Seker og på gresk Sokaris, var en gud i det gamle Egypt.

Malt relieff i Anubis-kapellet i Hatshepsut-templet i Dayr al-Bahri (Nekropolis i Theben) som viser farao Thutmosis III, som regjerte 1479 f.Kr.-1427 f.Kr., med offergaver til guddommen Sokar (med haukehode). Begge er iført korte schenti med belter. Farao bærer også nemes, kongelig klaft, på hodet.

I egyptisk mytologi var Sokar en underjordisk vokter framstilt som hauk. I Det gamle kongedømmet en guddommeliggjøring av handlingen som atskilte Ba fra Ka, det vil grovt sett si delingen av sjelen fra kroppen etter døden. Dette ble gjort under begravelsesseremonien ved å åpne munnen, og således fikk Sokar også navnet «Munnens renselse».

Ba, grovt sett tilsvarende sjelen, ble framstilt i kunsten som fugl med menneskehode som svevde over Ka, grovt sett tilsvarende til den nå mumifiserte, tomme skallet av kroppen. Som en konsekvens ble Sokar avbildet som et mumifisert menneske med hodet til en falk, og hadde grønn hud, symbolet på gjenfødelse. Den vanlige avbildningen av Ba i denne formen førte til at Sokar fikk beskrivelsen eller epitet «store herre med to åpne vinger». En statue av Sokar ble ofte plassert i gravkamre, bunnen av den innholdt den avdødes Dødeboken, for å oppmuntre den suksessfulle delingen og frigjøringen av Ba.

I Memfis ble Sokar dyrket som beskytteren av Nekropolis, og var således kjent som «(den som er) på sanden», Nekropolis i seg selv, deretter kjent som Sakkara etter hans navn. I Theben hadde han en egen festival kjent som Henufestivalen der et bilde av ham ble fraktet i en båt som et symbol på den fergen som fraktet de døde gjennom Aaru (underverden).

Sokars navn kan også bli tolkes som «den prydelige», og således ble Sokar gradvis også assosiert med den sekundære funksjonen av å være beskytteren til gullsmeder, rustningssmeder og andre metallsmeder. I løpet av Det midterste kongedømmet da Ptah ble sett på som en gud for håndverkere og en gud for reinkarnasjon, ble Sokar tett assosiert med Ptah. Til slutt ble Sokars identitet absorbert av Ptah og ble Ptah-Seker. Ved begynnelsen av Det nye kongedømmet ble Ptah-Seker, som en begravelsesgud, blitt absorbert inn i en enda mer betydningsfull dødsgud, Osiris, og ble Ptah-Seker-Osiris.