Bast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bast i hieroglyfer
 
X1
X1
W1

eller
med determinativ
X1
X1
W1
A40
Se også: Bast (botanikk)

Bast var en egyptisk gudinne for sola og fruktbarhet. Hun vernet over svangre kvinner og hadde makt over solformørkelser. Bast var også gudinnen for katter, og disse hellige dyrene ble mumifisert til ære for henne. Navnet ble også stavet Bastet, Ubasti, og Pasht.

Bast som løvinne

Bast ble framstilt som en kvinne med kattehode. Kattehodet symboliserte en fornøyd gudinne, mens Bast med løvehode kunne være farlig. Bastkulten hadde sitt hovedsenter i Bubastis. Gudinnen er blitt dyrket siden det andre egyptiske dynastiet (rundt 2890–-2686 f.Kr.), og kanskje også tidligere. I den ene hånden holder hun en sistrum, et slags raslende musikkinstrument som ofte assosieres med gudinnen Hathor, eller en aegis. I den andre holder hun en kurv.

Hun blir ofte forvekslet, kanskje bevisst, med Sekhmet, og ble derfor regnet for å være hustru av Ptah. Hennes popularitet varte gjennom hele den egyptiske periode. Hun hadde en sønn, Mihos, med løvehodet, det «barbariske ansiktet», løvenes gud.

Katter var høyt elsket av egypterne, bilder viser dem sittende under stoler, ventende på goder fra festbordet, og i jaktscener hvor de assisterer deres husbond. Det gamle ordet for katt var «miw», et lydord som reflekterer lyden av en katt. Katter kunne sees på jakt etter slanger, som hadde en spesiell relevans for egypterne, de var ikke bare farlige, men også et symbol på Apep, den demoniske fienden til solguden Ra.

Kattefigurer ble ofret til Bast av hennes tilbedere for å vinne hennes gunst, og tusenvis av katter ble mumifisert og begavet i spesielle gravplasser.

Hun var sett på som datteren til Isis og Osiris, med sterke bånd til Hathor. Bast var kona til Ptah, og sammen hadde de barna Nefertum og Mihos.

Bast kan bli sett på som et aspekt av Sekhmet. Etter lang tids påvirkning fra gresk kultur gikk hun over til å bli en månegudinne som svarte til grekernes Artemis.

Som en solgudinne var Bast gudinne over overflod og glede. Feiringene av hennes ekstatiske eller orgiske festivaler var velkjent for å være de mest ødslede av alle gudene i Egypt. Under disse festivalene var det forbudt å jakte på løver, da en kunne pådra seg hennes vrede. For hennes tilhengere, var Bastet en jomfrugudinne (til tross for aktivitetene under feiringene av henne og hennes våking av kvinner og barn).

I andre myter blir Bast assosiert med månen, snarere enn solen, og blir sett på som månens øye, Horus’ tvilling eller solens øyes tvilling.