Naqada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plasseringen i Egypt
Naqada
Naqada
Plasseringen i Egypt

Naqada er en by på vestbredden av Nilen i det egyptiske guvernementet Qina. Det var kjent i oldtidens Egypt som Nbwt og i den klassiske antikken som Ombos. Dets navn er avledet fra gammelegyptisk som nbw, i betydningen gull, grunnet nærheten til gullgruver i den østlige ørken.

Naqada innbefatter en del landsbyer som Tukh, Khatara, Danfiq og Zawayda. Den ligger i nærheten av det arkeologiske stedet Naqada som er en stor gravplass, nekropolis, fra den forhistoriske og førdynastiske perioden, en gang mellom 4400–3000 f.Kr. Grunnet disse gravene og hva arkeologien har forstått av fortidens samfunn, har Naqada har gitt sitt navn til Naqadakulturen som eksisterte, ikke bare her, men også mange andre steder i oldtidens Egypt, som el Badari, Gerzeh og Nekhen (Hierakonopolis). De store mengder med levninger som er funnet blant annet som gravgods i gravene, har gjort det mulig å datere hele kulturen over hele Egypt.

Byen var et sentrum for kulten til guddommen Set, og et stort antall graver ble bygget i tiden rundt 3500 f.Kr.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rice, Michael (2003): «The Royal Power Centres» i: Egypt's Making: The Origins of Ancient Egypt 5000-2000 BC (2. utg.). Routledge. s. 75.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]