Heka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Heka i hieroglyfer
oftest
V28 D28

Heka
(hk3)
en korrekt fremstilling kan sees her
eller
med determinativ
V28 D28
A40

Heka var en egyptisk guddom.

Heka.

I egyptisk mytologi var Heka, også stavet Hike, en ormegud, magien og legekunstens beskytter. Han var selve guddommeliggjøringen av magi, og hans navn var det egyptiske ordet for magi. Heka betyr bokstavelig å aktivisere Ka, slik egypterne tenkte seg at magi virket, ved at Ka som et aspekt av sjelen, men mer betydningsfylt enn sjelen var makt og påvirkning, spesielt i henhold til Kas guder.

Hieroglyfen for Hekas navn var tvinnet lin med et par oppreiste armer, skjønt det kunne også vagt minne om et par sammentvinnede slanger innenfor ens armer. Således ble det sagt at Heka hadde kjempet med og overvunnet to slanger og ble vanligvis avbildet som en mann med to sammentvinnede slanger. Medisin og leger ble tenkt på som en form for magi, og Hekas prester utførte disse aktivitetene.

I sin forbindelse med Ka ble Heka sagt å være sønn av Atum, skaperen av alle generelle ting, men stundom også som sønn av Khnum, den som skapte den spesifikke og individuelle Ba, et annet aspekt av sjelen. Som sønn av Khnum ble det sagt at hans mor var Menhit.