Hathor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hathor i hieroglyfer
Ideogram
O10

C9
eller utskrevet
O6 X1
O1
D2
D21
X1
H8
C9

Egypt.Hathor.jpg
Byste av Hathor - Luxor-Museum

Hathor er en egyptisk gudinne.

Hathor var den greske formen av navnet Athyr, som grekerne identifiserte med deres egen gudinne Afrodite. Hathors navn kan oversettes til «Horus’ bolig (eller hus)», fordi det ble tenkt at Horus, solguden, hvilte ved hennes bryst hver kveld før han ble gjenfødt ved morgengry. Andre kilder fremstiller Hathor som den himmelske ku som fødte universet og alle ting. Hun er ofte representert enten i form av en ku eller med attributter som kuhode, kuhorn på hodeplagget eller kuører.

Gjennom den egyptiske perioden ble Hathor regnet for å være gudinne for mange ting, noen som til tider kunne være motsigende. Hun hersket over både himmel- og underverdenen, hun var månegudinne, himmelgudinne og til og med solgudinne. Som modergudinne kunne hun bli forvekslet med Nut og Isis, men hennes hovedattributter avslører at hun var en månegudinne, og hodeplagget hennes består ofte av et par horn (et gammelt måne-symbol) med en måneskive mellom dem. Hun avbildes ofte i en båt, ettersom vannet var hennes element.

Mytene gjør det klart at hun var både en som ga og en som tok liv, og hun var forbundet med jordbrukets sykluser som gudinne av fuktighet og vegetasjon. I underverdenen hang de dødes sjeler fra bladene på palmer og sikoritrær, og hun gikk blant dem og ga dem tørstslukkende vann. Hennes omtanke for de døde ga henne tilnavnet dronningen av vesten, der det ble trodd at de døde holdt til. Ifølge De dødes bok ble de døde som kom til underverdenen møtt av Hathor i form av en ku. De som ba om hennes assistanse ved bruk av korrekte ritualfraser kunne vente seg å bli båret av henne på deres vei.

Hun var gudinnen for glede og kjærlighet, musikk, dans og sang. Tempelet hennes i Dendera var huset for beruselse og nytelse. Hun er også forbundet med sistrumen, som ble brukt i hennes ritualer og som hun brukte til å tildele velsignelser.

Hathor var gift med Horus av Edfu, og fikk en sønn, Ihy eller Ahy, sistrumspilleren.

Hathor var forbundet med stjernen Sirius, som står opp rett før morgengryet på den første dagen av Toths måned. Denne dagen var av særskilt betydning for tilhengerne hennes, ettersom dette var dagen for festivalen som feiret hennes fødsel.