Mafdet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mafdet i hieroglyfer
Førdynastisk
U2I9
D46
S40E24

Det gamle rike
U2
D4
I9
D46
X1T18G7

Mellomriket
E22
T18

Det nye rike
U1G1I9
D46
X1E13

Sentiden
U1G1M17I9
X1
F27

Gresk-romersk
Y5
N35
I9
X1H8
E13

Mafdet
M3fd.t
Pantherkatze
Mafdets hode (venstre) på dødssengen til Sennedjem som blir stelt av balsameringsguden Anubis

Mafdet er i henhold til oldtidens egyptiske religion og mytologi en gudinne som beskyttet mot slanger og skorpioner og ble ofte representert som en enten form for katt eller mungo.[1] Hun var tilstede i den egyptiske gudeverden så tidlig som i det første dynasti. Mafdet var guddommeliggjøringen av juridisk rettferdighet, og muligens også fysisk avstraffelse, inkludert henrettelser.[2][3] Hun ble også assosiert med beskyttelsen av kongens kammer og andre hellige steder, og med beskyttelse av giftige dyr, som ble sett på som overtredere mot Maat.

Slangedreperen[rediger | rediger kilde]

Ettersom dyr med gift, slike som skorpioner og slanger ble drept av katter, ble Mafdet sett på som kattegudinnen, skjønt det er usikkert hvilken form for kattedyr hun representerte, en vanlig huskatt, en leopard, en gaupe eller selv en mungo.[1][3] I refleksjon av disse dyrene som drepte slanger, ble hun gitt titler som «slangedreper».

Mafdet var en av de eldste guddommer og antatt være den første kattegudinne, før Bast og Sekhmet.[3] Hun var framtredende under styret til farao Den under det første dynasti. Hennes bilde framstår på et fragment av steinkar fra hans grav og er omtalt i en dedikasjon på Palermosteinen.[4] Hun er også omtalt på pyramidetekstene i Det gamle rike som beskytter av solguden Ra mot giftige slanger.[1] Hun ble betraktet som en datter av Ra.

I kunsten[rediger | rediger kilde]

I kunsten ble Mafdet vist som et kattedyr, som en kvinne med hodet til en katt, eller en katt med hodet til en kvinne. Hun kan også tatt formen av en leopard i en del bilder. Hun hadde flettet hår som endte opp i en skorpionhale eller sammenknyttete skorpioner som hun kan ha drept. Tidvis hadde hun en hodekledning gjort av slanger.[3]

Hun ble også avbildet som en katt som løp ved siden av bøddelens kjenningsstav. Navnet Mafdet er noe uklart, enten «panterkatt» eller «hun som løpet», kanskje med henvisning til rask dom og henrettelse.[3] Det ble sagt at Mafdet rev ut hjertene til de som har syndet eller gjort galt, overleverte dem til farao ved hans føtter, kanskje på lik linje som huskatter kan komme med småbyttedyr til sine eiere.

I løpet av Det nye rike ble Mafdet oppfattet som den som styrte dommens hall i Duat og hvor faraos fiender fikk halsen skåret over av hennes klør. I mange henseende må hun ha vært en guddom som passet inne i faraos politiske propaganda for å beholde ro og orden i sitt rike. Hennes kult ble etter hvert erstattet av Bast, en annen kattegudinne som ble sett på som faraos beskytter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Wilkinson, Richard H. (2003): The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, s. 196.
  2. ^ Wilkinson, Toby A.H. (1999): Early Dynastic Egypt, s. 251
  3. ^ a b c d e «Egyptian Gods: Mafdet» Arkivert 21. april 2017 hos Wayback Machine., Egyptian Gods and Goddesses
  4. ^ Wilkinson, Toby A.H. (1999): Early Dynastic Egypt, s. 249-250

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wilkinson, Richard H. (2003): The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, Thames & Hudson, ISBN 0-500-05120-8
  • Wilkinson, Toby A.H. (1999): Early Dynastic Egypt, Routledge, ISBN 0-203-20421-2