Duamutef

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Duamutef i hieroglyfer
oftest
N14G14X1
I9

Duamutef
(dw3-mwt=f)
Den som ærer/tilber sin mor
også
N14
D37
X1
I9

Duamutef dekorert på en kanopiske krukke

Duamutef er i henhold til oldtidens egyptiske religion og mytologi en av Horus’ fire sønner[1] og en beskyttende gud for kanopiske krukker.[2] Hans brødre het bror til Kebehsenuf, Hapy og Imset. Som oftest ble han framstilt som sønn av guden Horus den eldre og Isis. Det er en annen mye som beskrev Duamutef og hans brødre som sønner av Osiris. I henhold til denne myten ble de født fra en liljeblomst som reiste seg fra det opphavelige vann før skapelsen.

Sammen med sine søsken fungerte Duamutef som gravvoktere. De hadde ansvaret for hver sin krukke (kanoper) som inneholdt deler av den dødes innmat. Han ble assosiert med sjakalen og avbildet som en mumifisert mann med et sjakalhode. Hans egen skytsgudinnen var Neith.[3]

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Sammen med sine tre brødre beskyttet Duamutef de mumifiserte indre organer til de avdøde. Hans særskilte plikt var å beskytte maven.[4] I krig var de hyppigste årsakene til død skader i torsoen og maven, og guddommen som disse organene ble assosiert med død i krig. Navnet er forstått som patriotisk, «[Han som] tilber sin mor», i overført betydning sitt eget land.

Framstilling[rediger | rediger kilde]

I de eldste representasjonene ble Duamutef forestilt som et menneske inntullet i mumiebandasjer. Fra Det nye rike av og framover ble han forstilt som et menneske med hodet til en sjakal.[5] I en del tilfeller ble hans framtoning forvekslet med eller byttet om med Kebehsenuf, og fikk da hodet til en falk mens han bror fikk hodet til en sjakal.

Duamutef ble vanligvis avbildet på kister og på lokket av de kanopiske krukker som de indre organene ble lagret i. Mange av bildene i De dødes dom viser ham sammen med sin brødre foran Osiris på en liten liljeblomst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]