Heh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Heh i hieroglyfer
Heh
C11

Heh var en egyptisk guddom som står for uendeligheten og tilhørte ogdoaden, det vil si de åtte dyadiske guddommene som ble tilbedt i Hermopolis. Disse var organisert som fire mann-kvinne-par der mennene ble assosiert med frosker og kvinnene med slanger. Deres ektemann er Hah.

Navnet Heh, også stavet Hee, Hmm, eller Hrm, betydde i seg selv uendelig og må ikke forveksles med en gud med samme navn, Hu, en gud i Ennead-systemet. Som et konsept var han androgyn, og hans kvinnelige form er kjent som Hauhet som ganske enkelt er hunkjønnsformen av navnet hans.

Som andre konsepter i ogdoaden var hans hankjønnsform ofte avbildet som en frosk, eller et menneske med froskehode. Andre vanlige representasjoner av ham var i en sammenkrøpet stilling og med et palmeblad i hver hånd (eller kun ett blad), noen ganger med en palmestilk i håret ettersom palmen representerte et langt liv for egypterne og hvor årene ble representert av palmeskårene. Hans avbildninger i denne formen hadde også en ring ved roten av hver palmestilk som representerte uendeligheten. Avbildninger av Huh ble også brukt i hieroglyfer for å representere en million, noe som ble betraktet som tilsvarende uendelig i egyptisk matematikk. Således ble denne guddommen også kjent som «guden av millioner av år».