Amenhotep, sønn av Hapu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Amenhotep, sønn av Hapu, var arkitekt, prest, skriver og enstatstjenestemann som hadde en rekke høye posisjoner under farao Amenhotep III, og ble etter sin tid, nær tusen år senere, forfremmet til guddom, tilsvarende sin forgjenger Imhotep.

Skulptur av Amenhotep, sønn av Hapu.

Amenhotep, også stavet Amen-hotep, skal etter sigende ha blitt født i slutten av farao Thutmosis IIIs regime i byen Athribis (tilsvarende dagens Banha i nordlige Kairo). Hans far var Hapu og hans mor var Ipu. Amenhotep ble prest og «skriver av rekruttene», det vil si at han organiserte arbeidet og skaffet arbeidskraft for faraos prosjekter, både de militære og de sivile. På en av sine statuer ble han også kalt for «general av hæren». Han var også arkitekt og hadde ledelsen av flere byggeprosjekt, blant dem Amenhotep IIIs begravelsestempel i det vestlige Theben. Av dette tempelet har det i dag bare overlevd to statuer, kjent som Kjempene av Memnon.

Hans død kan ha skjedd i det 31. året av Amenhoteps regime, i henhold til noen relieffer i gravsteinen til Ramose. Den egyptiske historikeren Manetho nedtegnet at Amenhotep begikk selvmord under Akhnatons regime på grunn av dennes styre.

Amenhotep hadde en betydelig posisjon i sin levetid. Amenhotep III ga ordre om å reise et mindre begravelsestempel ved siden av sitt eget, noe som var en unik ære for en person utenfor den kongelige familie. Etter hans død økte Amenhoteps omdømme ytterligere og han ble belønnet for sin lære og som filosof. Han ble også æret som lege og ble til slutt dyrket som gud for legekunsten, tilsvarende hans forgjenger Imhotep.

Det finnes flere statuer av ham som skriver og som avbilder ham både som ung og som eldre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Heinrich Brugsch Bey, Egypt Under the Pharaohs: A History Derived Entirely from the Monuments, 1891
  • J. H. Breasted, Ancient Records of Egypt, Part Two, 1906
  • Warren R. Dawson, Bridle of Pegasus, 1930, pp.55ff.
  • Miriam Lichtheim, Ancient Egyptian Literature: A Book of Readings: The Late Period, 1980, University of California Press, Page 104
  • Siegfried Morenz, Egyptian Religion, 1992 Cornell University Press
  • Margaret Alice Murray, 1931, Egyptian Temples, 2002 Courier Dover Publications
  • Boyo Ockinga, Amenophis, Son of Hapu – A Biographical Sketch, The Rundle Foundation for Egyptian Archaeology Newsletter No. 18, February 1986

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]