Hopp til innhold

Kebehsenuf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kebehsenuf i hieroglyfer
oftest bare
W15T22Z2
I9

den som forfriskner sine brødre
eller
W15T22T22T22I9

Kebehsenuf med hodet til falk på en kanopiktisk krukke

Kebehsenuf (også transkribert som Qebehsemuf, Kabexnuf, i betydningen «Han som forfrisker sine brødre»)[1] er i henhold til oldtidens egyptiske religion og mytologi en dødsgud, en av Horus’ fire sønner, og deres mor var gudinnen Isis. Hans tre brødrene var Imset, Hapy og Duamutef, og sitt vesen var de personifiseringen av fire kanopiktiske krukker som fulgte de mumifiserte kroppene til de nylig døde.

Sammen med sine søsken fungerte Kebehsenuf som beskyttende gravvoktere. De hadde ansvaret for hver sin krukke (kanoper) som inneholdt deler av den dødes innmat. Kebehsenuf hadde ansvaret for retningen mot vest og krukken med innvollene.[2] Hans krukke ble prydet med et falkehode og plassert til venstre for sarkofagen med de rituelt begavede.[3]

Framtoning[rediger | rediger kilde]

Kebehsenuf ble først framstilt som et menneske, men siden tiden til Det nye rike ble hans framtoning et menneske med hodet til en falk.[4]

Pyramidetekstene kalt Kebehsenuf for de dødes gud og en hjelper for å komme til himmelen. Han er beskytteren av den fjerde dagen av den fjerde måneden og den fjerde natten av dagen.[5] Mens Kebehsenuf og hans tre brødre beskyttet de døde, sto de selv under beskyttelse av gudinnen Serket, som bar skorpionen som emblem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sammenlign navnet med Kebehut
  2. ^ Budge, E. Wallis (1895): The Book of the Dead: The Papyrus of Ani.
  3. ^ «Qebehsenuef», Ancient Egypt: The Mytology
  4. ^ Drenkhahn, Rosemarie (2000): «Kebehsenuef» i: Lexikon der ägyptischen Religionsgeschichte III. (RÄRG) Nikol, Hamburg, ISBN 3-937872-08-6, s. 379.
  5. ^ Roeder, Günther (1923): Urkunden zur Religion des Alten Ägypten. Jena: Diederichs, s. 36, 43.
Autoritetsdata