Jordsvin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jordsvin
Jordsvin
Vitenskapelig(e)
navn
:
Orycteropus afer
Pallas, 1766
Orycteropodidae,
Tubulidentata
Norsk(e) navn: jordsvin
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Afroinsectiphilia
Gruppe: Tubulidentata
Familie: Orycteropodidae
IUCNs rødliste:
Livskraftig
Habitat: savanne
Utbredelse: Afrika sør for Sahara
Utbredelseskart for jordsvin

Jordsvinet er et eiendommelig pattedyr som hører hjemme i Afrika. De er en del av gruppen Afrotheria, en dyregruppe som også omfatter elefanter, sjøkyr og en del mindre insektetende grupper som tenreker. Dyret klassifiseres som en helt egen orden, med bare én familie, og det fins bare én slekt og én art.[1]

Biologi[rediger | rediger kilde]

Tross navnet er ikke jordsvin i slekt med svinene. Dyret har en lang og tynn snute som ender i en nese som kan minne om en svinenese. Dyret har også to ører som kan minne om svineører. Ellers ligner det lite på svinene. Det har små kraftige graveføtter med klør og en lang, spiss, og bred hale. Dets tunge er lang og klebrig og blir brukt til å stikke inn i hulrom for å lete etter insekter. De viser enkelte fellestrekk med maurslukere, men dette er et spørsmål om konvergent evolusjon siden begge hovedsakelig lever av termitter.

Jordsvinene er nattaktive og oppholder seg mest i ganger i jorden om dagen. De kan stenge åpningen med jord når de befinner seg i gangene. Jordsvin spiser først og fremst termitter, men spiser også maur og andre virvelløse dyr. Individene lever mest alene og møtes kun til paring. Hunndyrene går drektige i syv måneder og føder en unge om gangen.

Kjøttet har noen ganger vært ettertraktet av mennesker, og smaken skal minne om flesk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lehmann, Thomas (2009). «Phylogeny and systematics of the Orycteropodidae (Mammalia, Tubulidentata)». Zoological Journal of the Linnean Society. 155 (3): 649–702. doi:10.1111/j.1096-3642.2008.00460.x. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]