Bat (egyptisk mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bat
Bat
TrossystemEgyptisk mytologi
ReligionssenterEgypt (7. nome)
AspektKu, stjerner
SymbolerSistrum[a]
Bat (eller Hathor) som emblem på et sistruminstrument. (Metropolitan Museum of Art, New York)
Malt terrakotta kvinnefigur som antas å fremstille Bat, ca. 3500-3400 f.Kr. (Brooklyn Museum)

Bat er en ku-gudinne i oldtidens egyptiske religion og mytologi som er framstilt med et menneskelig ansikt og kuører og horn, eller som en kvinne. Beviser på dyrkelsen av Bat eksisterer fra de tidligste bevarte tegn på religiøs virksomhet i oldtidens Egypt. Under Mellomriket i Egypt (ca. 2050-1650 f.Kr.), etter gjenforeningen av Øvre Egypt og Nedre Egypt, ble hun og hennes attributter erstattet av gudinnen Hathor[1], en tilsvarende gudinne som hadde blitt dyrket i en annen av Egypts nomer. Billedlige fremstillinger av Bat på instrumentet sistrum, et hellig instrument som ble brukt i religiøse seremonier, fortsatt i lang tid.

Dyrkelse[rediger | rediger kilde]

Dyrkelsen av Bat kan dateres tilbake til de tidligste tider i det gamle Egypt og kan ha sitt opphav tilbake til tidlige husdyrholdende samfunn i paleolittisk tid (eldre steinalder). Bat var den mektigste guddommen i Seshesh, den 7. nome i Øvre Egypt.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Bat knyttes til begrepet «ba» som betegner personligheten eller sjelen i egyptisk mytologi, etterfulgt av suffikset «t» som angir hunkjønn.[2]

Avbildninger i tidlig egyptisk kunst[rediger | rediger kilde]

Bat (til høyre), Hathor (til venstre) og kong Menkaure (ca. 2530-2510 f.Kr.), statue fra det fjerde dynasti. Gudinnene ga Menkaure kongemyndighet og er identifisert ved sine kroner. Emblemet på Bats krone er det hellige instrumentet sistrum, hennes zoomorfiske ansikt, og Maats fjær.

Selv om Bat sjelden ble avbildet i maleri eller skulptur, fins det noen eksempler (slik som den øverste delen av Narmerpaletten) inkludert noen hvor hun er fremstilt som ku, men også som kvinne, og noen ganger med stjerner rundt seg. Mer vanlig var amuletter hvor hun var avbildet med menneskelig ansikt, men med kuører og innovervendte horn slik datidens egyptiske storfe hadde.

Bat var sterkt assosiert med instrumentet sistrum og sentrum for hennes kult var kjent som «Sistrum-palasset».[3] Sistrum er et ankh-formet musikkinstrument[4] som var det mest brukte hellige instrumentet i egyptiske templer. Noen instrumenter kunne ha avbildning av Bat med hennes hode og hals som håndtak og rangler mellom hornene. Ansiktet er gjengitt på begge sider av instrumentet som da får to ansikter slik det er nevnt i pyramidetekstene:

I am Praise;
I am Majesty;
I am Bat with Her Two Faces;
I am the One Who Is Saved,
and I have saved myself from all things evil.[5][b]

Forholdet til Hathor[rediger | rediger kilde]

Forestillingen om Bat som en guddommelig ku er bemerkelsesverdig likt forestillingen om Hathor, en parallell gudinne fra et annet område (nome). I todimensjonale avbildninger har begge gudinnene ansiktet rett fram, mot seeren, i motsetning til den vanlige og karakteristiske avbildningen i profil slik vi kjenner den fra egyptisk tradisjon. Det er ellers en tydelig forskjell i og med at hornene til Bat vender innover, mens hornene til Hathor vender litt utover. Det er mulig at dette gjenspeiler forskjeller i husdyrene man hadde i forskjellige tidsrom.

Hathors kultsenter var i det 6. nome i Øvre Egypt, like ved det 7. nome hvor Bat var ku-gudinnen. Dette kan indikere at de en gang var den samme gudinnen, eller av samme opphav, i det førhistoriske Egypt. Under mellomriket i Egypt hadde Hathor-kulten absorbert Bat på samme måte som enkelte andre guddommer i det egyptiske pantheon ble absorbert.

Bat flankerer toppen på begge sider av Narmer Paletten, ca. 3200–3100 BC

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Sistrum er et rytmeinstrument kjent fra Egypt og Midtøsten, benyttet i religiøs sammenheng i templer o.l.
  2. ^ Dette er R. O. Faulkners oversettelse. I Samuel A. B. Mercers oversettelse (fra 1952) er Bat erstattet med Hathor: I am Praise; I am Appearance; I am Hathor-symbol-of-the-female-soul, who has two faces; I am he who is to be delivered; I have delivered myself from all evil things.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilkinson, Richard H. The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt, p.172 Thames & Hudson. 2003. ISBN 0-500-05120-8
  2. ^ Barbara Lesko (1999). Great Goddesses og Egypt. University of Oklahoma Press. s. 81. ISBN 9780806132020. 
  3. ^ Georga Hart (2005). The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses. Routledge. s. 47. ISBN 0-415-34495-6. 
  4. ^ Wilkinson, Richard. H. (1992). Reading Egyptian Art. Thames and Hudson. s. 213. ISBN 0-500-27751-6. 
  5. ^ R. O. Faulkner (1969). The Ancient Egyptian Pyramid Texts. Oxford. s. 181, ytring 506. 
  6. ^ «The Pyramid Texts, ytring 506». Oversatt av Samuel A. B. Mercer. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Bat (goddess) – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata