Montu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Montu i hieroglyfer
Ideogram
C17
eller også
Y5
N35
V13
G43

Montju
(mnṯ.w)
eller
med determinativ
Y5
N35
V13
G43
A40

Montu var en egyptisk gud.

I egyptisk mytologi var han en solgud og krigsgud som ble dyrket i Øvre Egypt. Selv om han nevnes i tidligere skrifter, var det ikke før seinere at han fikk noe særlig tilhengere. Kongene i det ellevte dynastiet promoterte ham som deres egen lokale gud.

Montu ble sammenlignet og likestilt med Ra, Amun og Horus, og en av hans titler var «Horus med den sterke armen», og som Ra dro han over himmelen i et gyllent lys.

Han ble dyrket enten som en mann med hauke- eller oksehode, eller i form av en okse, men da var hodet hans prydet med solskiven og to høye fjær. En hellig okse ble faktisk holdt i templene hans. Det var et sterkt og vilt dyr, med en pels som var kjent for å skifte farge med hver time av dagen.

Ved det ellevte dynastiets fall falmet Montus' kult og han ble overskygget av Amun. Likevel var han fremdeles populær hos de mer krigerske kongene.

Montus navn er teknisk sett transkribert som mntw, men ettersom egyptisk språk er vanskelig å transkribere er det ofte stavet som Menthu, Montju, Menthu, Ment, Month, Montu, Monto, Mont eller Minu'thi. Han var en gammel gud. Hans navn betyr nomade, opprinnelig en manifestasjon av den glovarme effekten av solen, Ra, og ofte opptrer han under epitet (beskrivende ord) Montu-Ra.