Arbeid (fysikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Symboler

W = arbeid
F = kraft
s = vei
α = vinkelen mellom kraft og vei

I fysikken er arbeid definert som skalarproduktet av vektorene kraft og vei:

W=\vec F \cdot \vec s

Det betyr at arbeid er lik

W= \left| F \right| \cdot \left| s \right| \cdot \cos \alpha.

Enheten for arbeid er joule, J.

Sagt på en enklere måte er arbeid kraft anvendt gjennom en strekning. Altså: Arbeid = kraft · strekning. Det innebærer for eksempel at hvis man bruker en kraft for å flytte på et legeme, så har man utført et arbeid på legemet.

Arbeid er mekanisk energioverføring, det vil si energioverføring som skyldes påvirkning av krefter. Et positivt arbeid betyr at energi tilføres en gjenstand. Negativt arbeid betyr at gjenstanden mister energi; man sier gjerne at gjenstanden gjør et arbeid på omgivelsene.

Når kraften og veien virker i samme retning, er arbeidet bare \ F \cdot s fordi \ \cos 0 = 1

Når kraften og veien virker i motsatte retninger, er arbeidet negativt, fordi \ \cos 180 = -1

En kraft gjør ikke arbeid på en gjenstand hvis ikke gjenstanden har en forflytning i samme dimensjon som kraften virker i. Det forstår vi utfra definisjonen, for hvis kraft og vei står vinkelrett (90 grader) på hverandre, vil arbeidet bli \ F \cdot s \cdot \cos 90, og fordi \ \cos 90 = 0, er det ikke noe arbeid.

Det er egentlig kraftens virkning i veiens retning som er arbeidet. Hvis man dekomponerer kraften i to, i en kraft som virker vinkelrett på veien (som ikke gjør arbeid, og kan sees bort fra), og en kraft som virker langs veien, er arbeidet lik \ {F_s} \cdot s der Fs er kraften som virker langs veien. \ {F_s} = F \cdot cos \alpha .


fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.