Portal:Energi/Utvalgt artikkel/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Energi

Januar[rediger kilde]

Februar[rediger kilde]

Mars[rediger kilde]

April[rediger kilde]

Mai[rediger kilde]

Juni[rediger kilde]

PS10

PS10 er Europas første kommersielle soltårn. Hver av de 624 speilene har en overflate på 120 kvadratmeter, som gir en total reflektiv overflate på 74 880 m² som konsentrerer solstrålene til toppen av det 115 meter høye soltårnet der mottakeren er plassert. Mottakeren er 4 paneler med rør fyllt av vann. Når solen blir fokusert på disse panelen blir vannet omdannet til damp som kan utnyttes til å drive en turbin i en dampsyklus. I PS10 skjer dette under relativt lave temperaturer og trykk, 250°C og 40 bar. Kraften som produseres er tre ganger dyrere enn fra konvensjonelle kilder, men det forventes at prisene skal falle, slik de har gjort med vindkraft, etter hvert som teknologien blir bedre.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Hammeren kraftstasjon

Hammeren kraftstasjon er et kraftverk ved Maridalshammeren i Maridalen i Oslo, plassert i fallet mellom Skjærsjøen og Maridalsvannet. Christiania Elektricitetsværk satte stasjonen i drift i 1900. Kraftstasjonen er det eneste kraftverket innenfor Oslo kommunes grenser. Den regnes som et kulturminne, og er Norges eldste vannkraftverk i daglig drift. Stasjonen eies i dag av Oslo Lysverker AS, et datterselskap av E-Co Vannkraft AS.

Kraftverket nytter fallet på 105 m fra Skjærsjøen til Maridalsvannet, og har en maksimal effekt på 5 MW, mens kraftverket har en årsproduksjon på 16 GWh.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

«Atomdrivstoff»

Kjernekraft (også kalt kjerneenergi eller atomkraft) er en teknologi hvor man utvinner brukbar energi ved spalting av atomkjerner, kalt kjernefysisk fisjon. Prosessen foregår i en kontrollert kjedereaksjon i en kjernereaktor. Energien hentes ut ved oppvarming av vann i reaktoren, som deretter konverteres til mekanisk arbeid til strømproduksjon eller fremdrift i turbiner. Det varme vannet kan også benyttes til oppvarming.

Kjernekraft produserte 14% av verdens forbruk av elektrisk strøm i 2007. I tillegg fins omtrent 150 skip som bruker kjernekraft til fremdrift. Dette er hovedsakelig ubåter, hangarskip og isbrytere.

Det forskes på å utnytte energi fra kjernefysisk fusjon og radioaktiv omdanning.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Fusjonsreaksjon med deuterium-tritium (D-T) betraktes som den mest lovende teknologien for fusjonskraftverk.
I fysikken, er kjernefysisk fusjon en prosess der flere atomkjerner smelter sammen og danner en tyngre atomkjerne. Dette medfører frigjøring eller opptak av energi som avhenger av atomkjernenes masser. Jern og nikkel har den høyeste bindingsenergien per nukleon og er derfor mest stabile. Fusjon av to atomkjerner som er lettere enn jern og nikkel vil frigjøre energi, mens fusjon av tyngre atomkjerner krever energi.

Fusjon krever i motsetning til fisjon alltid en startenergi for å overvinne frastøtning mellom de positivt ladede atomkjernene og går derfor ikke av seg selv under normale forhold på jorden og i universet. Sannsynligheten for at to atomkjerner fusjonerer er en funksjon av tilstrekkelig energi, tilstrekkelig tetthet, og sannsynligheten for at disse to kjernetypene reagerer (tverrsnittet). Disse betingelsene, f.eks. temperatur og trykk, må opprettholdes en viss tid uten at blandingen avkjøles og spres. Dette skjer naturlig i universet når store mengder hydrogen og helium danner en sol (stjerne), men slik fusjon av vanlig hydrogen foregår meget langsomt og kan ikke utnyttes på jorden. Det er årsaken til at normale stjerner kan brenne i mange milliarder år.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

November[rediger kilde]

Desember[rediger kilde]