Hopp til innhold

Norsk Hydro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hydros hovedkvarter
Offisielt navnNorsk Hydro ASA
Tidligere navnNorsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer914778271
BransjeAluminiumsindustri, kraftindustri
Etablert2. desember 1905
Datterselskap
8 oppføringer
Norsk Hydro Deutschland
Hydro Energi
Hydro Aluminium AS (–2021)
Hydro Vigelands Brug AS
Hydro Extruded Solutions
Norsk Kraftaktieselskab
De Norske Salpeterverker
Yara International
Eierandel iRjukanfossen
HovedkontorOslo
LandNorge
AdresseDrammensveien 264 0283 OSLO
Produkt(er)aluminium
aluminiumlegering
fornybar energi
Grunnlegger(e)Sam Eyde
StyrelederRune Bjerke
Adm.dir.Eivind Kallevik (Mai 2024)
Antall ansatte 31 000 (2022)
Resultat13 930 000 000 NOK (2021)[1]
Nettstedhydro.com (no)
Kart
Norsk Hydro
59°54′51″N 10°39′02″Ø

Norsk Hydro ASA er en norsk produsent av aluminium, aluminiumprodukter og kraft. Selskapet har 33 000 ansatte[2] involvert i aktiviteter i mer enn 40 land på alle kontinenter.

Den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet eide pr. 2020 34,26 prosent av aksjene i selskapet,[3] mens Folketrygdfondet eide 7,1 % (pr. 23. oktober 2020).[4]

Hovedkontoret ligger på Vækerø i Oslo. Eivind Kallevik har vært konsernsjef siden mai 2024, da han etterfulgte Hilde Merete Aasheim[5]. Styreleder er Rune Bjerke.

Kunstgjødselproduksjonen ble skilt ut i selskapet Yara International i 2004, og olje- og gassdivisjonen ble innfusjonert i Statoil, som i den forbindelse skiftet navn til StatoilHydro 1. oktober 2007. Sjømatproduksjonen ble solgt i 2000 og er videreført i Marine Harvest.

Norsk Hydro inngikk i april 2010 en intensjonsavtale om å overta Vales aluminiumvirksomhet for 30 milliarder kroner. Transaksjonen gav Hydro full kontroll over og eierskap til bauxittgruven Paragominas, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte og 51 prosent i aluminiumverket Albras.

Den tidligere valsevirksomheten til Norsk Hydro ble solgt ut i 2021 til amerikanske KPS Capital Partners, og videreføres under navnet Speira.[6][7][8][9] Salget omfattet valseverkene på Karmøy og Holmestrand. På Karmøy har Hydro imidlertid fortsatt (per mars 2024) et produksjonsanlegg for aluminium samt to støperier og et forskningsanlegg, med til sammen over 500 ansatte.[10]

Notodden-Admini, Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab første administrasjonsbygg fra 1906
Norsk Hydros hovedkvarter i Oslo fra 1963, kjent som Hydrobygget - Yara International fra 2004
Norsk Hydros fabrikkanlegg på Herøya i Porsgrunn. Gunnekleivfjorden i forgrunnen.
Prøve med tungtvann fra Hydro
Hydros aluminiumverk på Karmøy

Selskapet ble grunnlagt 2. desember 1905 av Sam Eyde og Kristian Birkeland under navnet Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab. Den svenske Wallenberg-familien var med på å finansiere det nye selskapet sammen med franske banker. Sommeren 1905 hadde avtalen med Banque de Paris et des Payes-Bas blitt underskrevet i bankens hovedkontor i Hôtel de Mondragon i Paris. Selskapet var basert på Birkeland–Eyde-prosessen, et patent av Birkeland, hvor man ønsket å benytte en elektrisk lysbue for å fremstille nitrogenbasert kalksalpeter som ble brukt til gjødsel. Produktet fikk handelsnavnet Norgessalpeter. Til produksjonen trengte man elektrisk energi, som man skaffet ved å bygge ut Svelgfossen ved Notodden. Senere bygget man også ut Rjukanfossen og etablerte tettstedet Rjukan med fabrikk og bebyggelse.

Prosessomlegging

[rediger | rediger kilde]

Birkeland–Eyde-prosessen var svært energikrevende og betinget tilgang til billig elektrisk kraft. Lysbueprosessen fikk derfor aldri noen kommersiell suksess utenfor Norge, selv om noen lisensrettigheter også ble solgt utenlands etter at ovnsteknologien var ferdigutviklet ved utbyggingen av «Rjukan II» i 1912. I 1913, året etter at Birkeland–Eyde-ovnen var ferdig utviklet, åpnet den langt mer effektive ammoniakkfabrikken ved Oppau i Ludwigshafen, (Tyskland), som produserte gjødsel etter Haber–Bosch-metoden, patentert i 1910. Hydro hadde gjennom sitt samarbeid med BASF opsjon på Haber–Bosch-metoden. I 1913 besluttet styret å ikke akseptere tilbudet om overdragelse av ammoniakkmetoden fra BASF. Som en del av oppgjøret etter 1. verdenskrig hadde den franske stat sikret seg Haber–Bosch-prosessen, og de ønsket et samarbeid med Norsk Hydro. I 1920 takket Hydro igjen nei til Haber-prosessen, da de selv sammen med svenskene Helge Bäckström og Ivar Cederberg forsøkte å utvikle en ny ammoniakkprosess med lavere trykk. Dette mislyktes, og forsøksprosjektet ble lagt ned i 1924. I 1927 måtte Norsk Hydro også gå over til Haber–Bosch-prosessen og inngå et samarbeid med kjemigiganten IG Farben. Produksjonen på fabrikkene på Rjukan og Notodden ble lagt om, og flytende ammoniakk ble transportert til Hydros nye anlegg på Herøya, hvor produksjonen av Norgessalpeter startet i 1929.

Fullgjødsel

[rediger | rediger kilde]

Odda-prosessen var utviklet av sjefkjemiker Erling Johnson ved Odda Smelteverk i årene 1927–28 og la grunnlag for industriell produksjon av fullgjødsel, tresidig kunstgjødsel med delkomponentene nitrogen, fosfor og kalium. I 1930 fikk Hydro anledning til å studere Odda–prosessen, inkludert Johnsons forsøksprotokoller. Det ble innledet forhandlinger om å lisensiere prosessen, men Hydro krevde å få overdratt lisensrettigheten overfor utlandet, noe ledelsen i Odda ikke kunne godta. Samtidig som forhandlinger pågikk ble det satt igang forsøk på Hydros laboratorium på Rjukan, hvor en systematisk arbeidet for å omgå Johnsons patenter. I november 1931 søkte Olaf Jensen og Hydro om å få patent på en lignende NPK-prosess som innbefattet tilsetting av ammoniumnitrat som dannet et dobbeltsalt. Odda-patentene hadde også anbefalt tilsetting av ammoniumnitrat i prosessen, men ikke beskrevet selve dannelsen av dobbeltsaltet. I 1934 ble Hydros patentsøknad først innvilget, men etter klage fra Odda Smelteverk ble vedtaket opphevet i 1935, og Hydro nektet patent. På tross av dette startet Hydro produksjonen av Fullgjødsel uten lisens ved en forsøksfabrikk på Herøya i 1936 og ved fullgjødselfabrikken som startet i 1938. Høsten 1945 ble Hydro stevnet for retten for patentinngrep av Odda Smelteverk og Erling Johnson. Saken ble forlikt i 1947 ved at Hydro betalte Odda Smelteverk 175 000 kr, samt inngikk en 10-årig samarbeidsavtale der en åpnet for å kunne benytte hverandres patenter og erfaringer med fullgjødsel. I 1951 gikk også Hydros fullgjødselfabrikk over til å bruke den umodifiserte Odda-prosessen. I 1955 fikk Erling Johnson Norsk Hydros ærespris for arbeidet med Odda-prosessen.

Tungtvann

[rediger | rediger kilde]

I første del av 2. verdenskrig hadde Hydro et tett samarbeid med Tyskland. I tillegg til eierselskapet IG Farben samarbeidet Hydro med selskapet Nordag (Luftwaffe) om bygging av aluminium- og magnesiumfabrikker, samt at det leverte tungtvann til det tyske atomvåpenprogrammet. Norsk Hydros fabrikk på Rjukan (Vemork) ble åsted for flere aksjoner (Vemork-aksjonen) fra den norske motstandsfronten for å hindre produksjon og transport av tungtvann. Samarbeidet med Tyskland ble tonet ned etter hvert som den tyske krigslykken snudde.

Norsk Hydro produserte tungtvann for eksport fra 1950-årene. Tungtvannet ble solgt til land over hele verden. I 1960 kjøpte Israel 20 tonn tungtvann. Betingelsen var at det måtte brukes til sivile formål, men mest sannsynlig ble det brukt til å lage atomvåpen.[11]

Nye produkter

[rediger | rediger kilde]

I 1951 begynte selskapet å produsere magnesium. Det ble vedtatt å bygge et aluminiumverk på Karmøy i 1963. Etter den første konsesjonsutdelingen på norsk kontinentalsokkel i 1965 har Hydro også produsert olje og gass, blant annet fra Ekofiskfeltet. Oljefunnene førte til Hydros satsing på petrokjemi. Dette området ekspanderte betydelig da Hydro overtok Saga Petroleum i 1999. Satsingen på aluminium ble forsterket i 1986 da lettmetalldivisjonen ble fusjonert med Årdal og Sunndal Verk, og i 2002 da man gjorde et oppkjøp av tyske Vereinigte Aluminium Werke. I 2004 ble landbruksseksjonen skilt ut som eget selskap og børsnotert under navnet Yara International. I 1969 kjøpte Hydro 50% av oppdrettsselskapet MOWI, senere 100 % i 1985, i 1990 endret de navnet til Hydro Seafood. Denne virksomheten ble solgt til nederlandske Nutreco i 2000 og fikk da navnet Marine Harvest.[12]

Konsernsjefer

[rediger | rediger kilde]

Inntil mai 2006 ble konsernsjefen titulert «generaldirektør».

Moderne tid

[rediger | rediger kilde]

Hydro ble utsatt for dataangrep i mars 2019 som skadet produksjon og satte elektronisk utstyr ut av spill. Angrepet påvirket driften i flere av selskapets forretningsområder, og produksjonen måtte kjøres manuelt.[13] Hydro har estimert den totale kostnaden av cyberangrepet til rundt 550–650 millioner norske kroner.[14] Etterforskning ga resultat i 2021.[15]

Forretningsområder

[rediger | rediger kilde]

Hydro Bauxite & Alumina

[rediger | rediger kilde]

Hydro utvinner bauxitt fra en 100 % selveid gruve like ved den brasilianske byen Paragominas, i delstaten Para. I tillegg mottas en del bauxitt fra gruven Mineração Rio do Norte, som Hydro eier 5 % av. Bauxitten foredles videre til alumina ved Hydros aluminaraffineri Alunorte, som ligger omtrent to timer utenfor byen Belém. Bauxitt fra Paragominas transporteres til Alunorte i en 244 kilometer lang rørledning. Alunorte er verdens største aluminaraffineri med en maksimal produksjon på 6,3 million tonn alumina. Med dette raffineriet er Hydro helt selvforsynt med alumina, som er råvaren for aluminiumproduksjon. Forretningsområdet Bauksitt & Alumina har hovedkontor i Rio de Janeiro.

Bauxittressursene i Para-regionen er en av verdens største, og regnes[av hvem?] som en sikker ressurs de neste hundre årene.

Hydro Energy

[rediger | rediger kilde]
Røldal kraftverk i Odda kommune, 1965.

Energidivisjonen forvalter Hydros vannkraftressurser og energikontrakter. Hydro eier 20 kraftverk i Norge, fordelt på fire hovedområder; Telemark, Røldal-Suldal, Sogn og Vennesla. Hydro er Norges nest største vannkraftprodusent, med en årlig produksjon på 10 TWh i et normalår.[16] Hydro kjøper og selger ikke opprinnelsesgaranti.[17]

Hydro Aluminium Metal

[rediger | rediger kilde]

Forretningsområdet Aluminium Metal har ansvaret for produksjon av primæraluminium, støping av aluminium til pressbolt, støpelegeringer og valseblokk samt nedsmelting av resirkulert aluminium (Re-melt). Forretningsområdet har også ansvaret for de kommersielle aspektene knyttet til salg av aluminium fra heleide og deleide primærverk, samt resirkulering.

Total årsproduksjon av primæraluminium fra eide og deleide smelteverk (produksjon i henhold til eierandel av verket) er rundt 2,3 million tonn, og produksjon av resirkulert aluminium (Re-melt) var 0,9 million tonn. Produksjonen i Norge er 1,125 million tonn.[18]

Norsk Hydro har pr. juni 2022 aluminiumsmelteverk i Norge ved Sunndal, Årdal, Høyanger, Husnes, på Karmøy og Vigeland, og ellers utenfor Norge i Slovalco (Slovakia, 55,3 % eid),[19] Albras (Alunorte)[20] (Brasil, 51 % eid),[21] Quatalum (Qatar, 50 % eid), Aluminerie Aluette (Canada, 20 % eid)[22] og Tomago (Australia, 12,4 % eid).[23]

Ved Hydro Vigelands Brug raffineres aluminium til super-ren kvalitet (99,99 %).[24] Ved Hydro Aluminium High Purity (Grevenbroich, Tyskland) produseres kvaliteter på 99,998–99,9999 %. Hydro er en ledende leverandør av dette produktet som benyttes til produksjon av diverse elektriske produkter.

Norsk Hydro har verdens laveste karbonfottrykk på produsert aluminium.[23] Dette er hovedsakelig på grunn av bruk av vannkraft i produksjonen i Norge.[23]

Hydro Extrusions

[rediger | rediger kilde]

Forretningsområdet Hydro Extrusions har ansvaret for ekstruderte produkter. Forretningsområdet driver med videreforedling av aluminium til produkter som for eksempel benyttes i avanserte bygningskonstruksjoner, solcellepaneler, drikkebokser og ulike bildeler. Hydro og Orkla annonserte i slutten av 2012 at Hydro Ekstruderte Produkter skulle slås sammen med Orklas heleide aluminiumsselskap, Sapa. Fusjonen ble ferdigstilt 1. september 2013. Hydro overtok Sapa i oktober 2017, og selskapet ble innlemmet som en avdeling i Norsk Hydro ASA.


Litteratur

[rediger | rediger kilde]
 • Ketil Gjølme Andersen og Gunnar Yttri Et forsøk verdt – forsøk og utvikling i Norsk Hydro gjennom 90 år, 1997 ISBN 9788200127789

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ https://www.hydro.com/en-NO/media/hydro-at-a-glance/; besøksdato: 1. juni 2022.
 2. ^ «About Hydro». www.hydro.com (engelsk). Besøkt 29. juni 2024. 
 3. ^ Nærings- og fiskeridepartementet (16. juli 2018). «Selskaper». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 31. oktober 2018. 
 4. ^ «Aksjonærer». Besøkt 25.10.2020. 
 5. ^ a b c Vestrheim, Annvor Seim (14. mars 2024). «Hydro-sjefen går av». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 14. mars 2024. «Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim går av, skriv selskapet i ei pressemelding. | Aasheim går av etter fem år som konsernsjef. Ho har jobba i selskapet i 17 år. [---] Eivind Kallevik er utnemnd til ny sjef for Hydro. Han er i dag konserndirektør og leiar for Hydro sitt forretningsområde Aluminium Metal. [---] Han tek over for Aasheim 13. mai. | Aasheim har planlagt avgangen sidan i fjor haust, opplyser informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til E24.» 
 6. ^ Nadine Bloxsome (3. juni 2021). «New ownership, new name – aluminium rolling and recycling by Speira» (engelsk). Aluminium International Today. Arkivert fra originalen 9. november 2021. Besøkt 1. desember 2021. 
 7. ^ Tanja Schmitt (2. juni 2021). «Eigentümerwechsel: Aus Hydro wird Speira» (tysk). Automobilindiustrie. Arkivert fra originalen 2. juni 2021. Besøkt 1. desember 2021. 
 8. ^ «Pressemelding: Hydro fullfører salget av forretningsområdet Rolling til KPS Capital Partners». www.hydro.com (norsk). Norsk Hydro. 1. juni 2021. Besøkt 31. januar 2022. 
 9. ^ «Pressemelding: Nytt navn og nye eiere – resirkulert og valset aluminium fra Speira | Speira». kommunikasjon.ntb.no (norsk). Norsk Hydro. 1. juni 2021. Besøkt 14. mars 2024. «Den 5.mars 2021 offentliggjorde Norsk Hydro ASA (Hydro) en avtale mellom Hydro og KPS Capital Partners (KPS) om å selge selskapets valsevirksomhet til KPS. Salget av selskapet er nå fullført, og fra og med i dag er valsevirksomheten et separat selskap eid av KPS. Navnet på det nye selskapet er Speira.» 
 10. ^ «Karmøy». www.hydro.com (norsk). Norsk Hydro. Besøkt 14. mars 2024. «Hydro har et anlegg for for produksjon av primæraluminium på Karmøy.» 
 11. ^ Norgeshistorie.no, Finn Erhard Johannessen, «Norsk eksport av tungtvann». Hentet 6. jul. 2017.
 12. ^ «History». marineharvest.com (engelsk). Besøkt 5. november 2018. 
 13. ^ a b Haugstad, Tormod (17. november 2019). «Vi har heldigvis ansatte som husker hvordan man skal håndtere produksjonen manuelt. De ble våre helter». Teknisk Ukeblad. 
 14. ^ «Hydro er fortsatt ikke friskmeldt etter dataangrepet i mars». Teknisk Ukeblad. 
 15. ^ Braathen Røise, Martin (17. november 2019). «Det er tatt store beslag i kontanter og dyre biler etter angrepene mot Hydro». Teknisk Ukeblad. 
 16. ^ «Fakta om vannkraft». Norsk Hydro. 16. oktober 2013. Arkivert fra originalen 8. februar 2015. Besøkt 8. februar 2015. 
 17. ^ «Hydro sier nei til millioninntekt fra opprinnelsesgarantier». Montel.no. 26. april 2016. Arkivert fra originalen 1. juni 2016. Besøkt 27. april 2016. 
 18. ^ «Third quarter 2020 Investor presentation» (PDF). Besøkt 25.10.2020. 
 19. ^ «Slovalco». Hydro.com. Besøkt 19. mai 2020. 
 20. ^ Bryhn, Rolf (15. september 2021). «Norsk Hydro». Store norske leksikon. Besøkt 29. desember 2021. 
 21. ^ «Albras». Hydro.com. Arkivert fra originalen 11. juni 2020. Besøkt 19. mai 2020. 
 22. ^ «Aluminerie Alouette Inc.». Hydro.com. Besøkt 19. mai 2020. 
 23. ^ a b c «Third quarter 2020 Investor presentation» (PDF). Besøkt 25.10.2020. 
 24. ^ «Hydro Vigelands Brug AS». Besøkt 19.05.2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]