Flickr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flickr
Flickr wordmark.svg
URLhttps://www.flickr.com
Tilgjengelige språkengelsk, kinesisk, spansk, fransk, koreansk, italiensk, portugisisk, vietnamesisk, indonesisk
Lansert10. feb. 2004
Global Alexa-rangering421

Flickr er en internettjeneste hvor brukerne kan laste opp fotografier og video (på inntil 90 sekunder) og dele dem med andre.[trenger referanse] Flickr er eid av SmugMug.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Flickr ble utviklet av Ludicorp, et selskap dannet i 2002 i Vancouver i Canada. Ludicorp lanserte Flickr i februar 2004. Tjenesten ble utviklet ved hjelp av verktøy originalt laget for Ludicorps Game Neverending, et nettbasert MMOG (Massive Multiplayer Online Game). Flickr viste seg å være en større suksess, og Game Neverending ble etter hvert skrinlagt.

Amerikanske Yahoo kjøpte Ludicorp og dermed Flickr i mars 2005. Alle servere ble flyttet fra Canada til USA i juni samme år, og alt innhold ble dermed underlagt amerikansk lov.

Yahoo la ned sin egen bildedelingstjeneste Yahoo! Photos 20. september 2007 for å satse helt på Flickr. Dette har ført til en sterk økning i antall medlemmer av Flickr, og det regnes med at tjenesten har over 10 millioner brukere og ca. tre milliarder opplastede bilder.[2]

Struktur[rediger | rediger kilde]

Flickr kan sees som en type blogg der hovedvekten legges på det visuelle uttrykket. De siste opplastede bildene vil alltid ligge først på brukerens egen side, men man kan organisere bildene som man selv ønsker i album, såkalte sets.

Flickr er en gratis bildedelingstjeneste som gir alle brukerne 1TB gratis bildelagring.

Brukeren kan selv bestemme hvem som skal ha tilgang til bildene som lastes opp gjennom å merke dem som offentlige eller private. For å hjelpe brukeren i organiseringen av bildene og gjøre dem søkbare for andre, er det mulig å angi såkalte tags, nøkkelord som beskriver bildet. Det er mulig for andre brukere å legge igjen en kommentar til hvert bilde (hvis brukeren tillater dette).

En viktig del av Flickr er de såkalte pools, en slags gruppe med diskusjonsforum med egne bildebanker for ulike formål. Alle brukere kan opprette grupper, og de kan være både private og offentlige. Deltakerne i hver gruppe kan sende sine bilder fra sin egen side og inn gruppens bildebank.

En annen viktig del av Flickr er det som kalles gallerier, her kan medlemmer samle sammen inntil 18 bilder eller videoer de finner interessante, fascinerende eller spesielt fine fra andre brukere, og sette disse sammen i et galleri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]