Gjensidige Forsikring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gjensidige Forsikring ASA
Organisasjonsform Allmennaksjeselskap
Nøkkelopplysninger 995 568 217
Etablert 23. april 2010
Morselskap Gjensidigestiftelsen (62%)
Datterselskap(er) Gjensidige Bank
Gjensidige Norge
Gjensidige Pensjon og Sparing
Hovedkontor Schweigaards gate 21
0191 Oslo
Bransje Skadeforsikring
Produkt Forsikring, bank, pensjon, sparing
Styreleder Inge Ketil Hansen
Adm. dir. Helge Leiro Baastad
Antall ansatte 3479 pr 30. september 2014
Nettside Gjensidige.no

Gjensidige Forsikring ASA OSE: GJF er et norsk skadeforsikringsselskap som tilbyr forsikring til privatpersoner og næringslivet i Norge, Sverige, Danmark og de tre baltiske landene. I Norge tilbys også banktjenester, pensjon- og spareprodukter. I 2010 ble Gjensidige Forsikring omdannet fra et gjensidig selskap til et allmennaksjeselskap, største aksjonær er Gjensidigestiftelsen med om lag 62 % av aksjene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gjensidige Forsikrings tidligere hovedkontor i DrammensveienSollerud.

Forsikringsvirksomheten går tilbake til 1820-tallet til lokale brannforsikringsselskaper på bygdene (brannkasser). Selskapet gjennomførte en rekke fusjoner med forskjellige selskaper frem til 1976 da Gjensidige-navnet ble tatt i bruk for første gang. Dette skjedde etter en fusjon med Livforsikringsselskapet Gjensidige. Selskapene fikk felles ledelse i 1985. Gjensidige overtok i 1992 Forenede Forsikring og i 1993 startet man også bankvirksomhet etter å ha overtatt Inter Nordisk Bank.

Finanskonsernet Gjensidige NOR ble etablert i 1999 ved samordning av virksomhetene i Gjensidige og Sparebanken NOR. I 2002 fusjonerte Gjensidige NOR ASA med Den norske Bank (DnB) under navnet DnB NOR. Samarbeidet mellom DnB NOR og Gjensidige NOR forsikring ble avviklet i 2005, og merkenavnet Gjensidige ble igjen tatt i bruk. Gjensidige er i dag Norges største forsikringsselskap med en markedsandel på ca. 27,9%.[1]

Gjensidige Bank ble lansert i 2007 som et samarbeid mellom Gjensidige Forsikring og Sparebanken Sogn og Fjordane. Citibanks virksomhet innen forbruksfinansiering ble overtatt av Gjensidige Bank i desember 2009. Gjensidige Bank er eid av Gjensidige Holding, som er et datterselskap av Gjensidige Forsikring.

I 2007 kjøpte Gjensidige opp aksjer i Storebrand og eier i dag 24,33 % av selskapet, noe som gjør Gjensidige til den største aksjonæren i Storebrand.

Virksomhet i utlandet[rediger | rediger kilde]

Baltikum[rediger | rediger kilde]

Gjennom datterselskapet Gjensidige Baltic driver selskapet salg av forsikring til private og forretningsdrivende i Latvia, Litauen og Estland.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Gjensidige entret det danske markedet ved å kjøpe Fair Forsikring i 2006, og oppnådde en markedsandel på 3% ved å kjøpe KommuneForsikring året etter. 29. april 2010 ble Nykredit Forsikring en del av Gjensidige, etter godkjennelse fra det danske og norske Finanstilsynet, og doblet sin markedsandel i Danmark.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Gjensidiges svenske virksomhet har sine røtter i selskapet Tennant Forsikring, som var et svensk forsikringsselskap som ble etablert i 2001 av Björn Johansson, gjennom en fusjon av Tennant Forsikring i Norge og Scandinavian Underwriting Services i Sverige. Virsomheten ble kjøpt opp av Gjensidige i 2007 og er i dag drevet som en filial.

Logo og slagord[rediger | rediger kilde]

Vekteren har vært Gjensidiges logo og varemerke for forsikringsvirksomheten i mer enn 75 år. Slagordet «Tiden går, Gjensidige består.», ble innført i 1932.[2]

Fakta[rediger | rediger kilde]

  • Kontornettet: 36 kontorer, i tillgg kommer samarbeidende brannkasser og sjøtrygdelag.
  • Kunder i Norge: ca. 1 million
  • Ansatte: 3 479 pr 30. september 2014, inkludert datterselskaper
  • Produkter: Alle typer ting- og personforsikringer for privat-, landbruks-, nærings- og organisasjonsmarkedet. Pensjonsprodukter til næringslivet, pensjon- og fondsparing til privatpersoner. Bankprodukter til privatpersoner og landbruket.
  • Virksomheten er medlem av interesseorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Premie- og markedsstatistikk, Finansnæringens hovedorganisasjon
  2. ^ https://www.gjensidige.no/konsern/om-oss/virksomheten#Section5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]