Fjord1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fjord1 AS
Fjord1 AS
«M/S Solundir»
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 983 472 583
Etablert 9. mai 2001
Hovedkontor Florø
Bransje Fergedrift
Styreleder Reidar Jørgen Sandal
Adm. dir. Dagfinn Neteland
Nettside fjord1.no

Fjord1 AS er et ferjeselskap i Norge. Det er landets største transportkonsern innenfor ferjedrift, passasjer- og ekspressbåtdrift. I tillegg driver konsernet virksomhet innen andre forretningsområder, herunder reisebyrå, verksteddrift, finans og eiendomsforvaltning. Bussdriften ble i 2011 overtatt av Nettbuss, men Fjord1 er medeier i Nettbuss Ekspress AS. Fjord1 A/S ble dannet ved at de to selskapene MRF og Fylkesbaatane samt morselskapet Fjord1 Nordvestlandske ble slått sammen til ett selskap.[1]

Konsernet har ca. 2 150 ansatte og omsatte i 2010 for 3,0 mrd. kroner. I 2010 opererte selskapene i konsernet 68 ferjer, 13 hurtigbåter og andre båter og mer enn 500 busser og godsbiler.[2]

Fjord1 er eid av Sogn og Fjordane fylkeskommune (59%) og Havila (41%). Fjord1 Nordvestlandske AS, morselskapet i Fjord1, ble stiftet 9. mai 2001 og har hovedkontor i Florø. Aktiviteten til Fjord1 er organisert i fire forretningsområder; sjø, buss, gods land og service, og blir drevet gjennom sju datterselskap med underliggende selskap, i tillegg til eierinteresser i en rekke andre selskap.

Selskapene[rediger | rediger kilde]

Fjord1 har i dag aktiviteter i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Finnmark.

Konsernsjef er Leif Øverland.

Gassferjer[rediger | rediger kilde]

Fjord1 bestilte fem gassferjer etter at selskapet vant det store ferjeanbudet for operasjon av nye gassferjer som trafikkerer strekningen på E39 mellom Stavanger og Bergen. To av ferjene ble satt inn i trafikk 1. januar 2007, da Fjord1 overtok strekningene etter Tide Sjø og Boknafjorden Ferjeselskap. Lengden på hver ferje er 129 meter og kapasiteten er 212 biler. To av ferjene går mellom Mortavika og Arsvågen mens tre går mellom Halhjem og Sandvikvåg.

Den første gassferjen Fjord1 skaffet seg var ferjen MF «Glutra» i 2000. Den gikk i starten i trafikk på sambandet Sølsnes-Åfarnes i Romsdal, men er nå i drift på fergesambandet Flakk–Rørvik.

I 2006 valgte Fjord1 å bestille tre gassferjer til Molde–Vestnes-sambandet. Det er første gang at Fjord1 har bestilt tre ferjer på samme tid. Disse ble levert i 2009 og 2010. I 2011 satte Fjord1 inn gassferjen MF «Boknafjord» på sambandet Arsvågen-Mortavika i Rogaland. MF «Boknafjord» er verdens største gassferje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.fjord1.no/om-fjord1/fjord1-as
  2. ^ Om Fjord1 – Fjord 1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisiell nettside