Røldal-Suldal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Røldalsvatnet er regulert som del av anlegget

Røldal-Suldal er et vannkraftanlegg eid og utbygd av Norsk Hydro, som strekker seg langs Røldal- og Suldalvassdraget og ned til Suldalsvatnet. Formålet med utbyggingen var å sikre strøm til aluminiumsverketKarmøy. Kraftverket henter vann fra et nedbørsfelt på 793 km², og har en samlet magasinkapasitet på 833 millioner m³. Hydro eier nå 95,2 % av anlegget. Statkraft eier resten, og de fordeler strømmen i samme forhold. Kraftverkene har konsesjon frem til 2022.

Anlegget omfatter åtte kraftverk. Middyr og Svandalsflona ligger på vestsiden av Haukelifjell. Novle utnytter fallet fra Votna, mens kraftverket i Røldal blant annet får vann fra Valldalsvatnet, som er det største reguleringsmagasinet. Alt vannet fra disse kraftverkene ender så via Røldalsvatnet opp i Suldal I kraftverk, som ligger inn i fjellet fra Kilen på Nesflaten. Her ligg også Suldal II kraftverk som får vann fra Kvanndal kraftverk, med Holmavatnet og Sandvatnet som reguleringsmagasin. I tillegg ble Vasstøl kraftverk (med Finnabuvatnet som magasin) satt i drift i juni 2012[1].

Arkitekten Geir Grung var involvert i prosjektet, og han utformet kraftverk, administrasjonsbygg, turbinhaller, og arbeiderboliger i karakteristisk stil[2]. Bruken av rå betong, geometriske figurer og funksjonelle løsninger gjør arkitekturen typisk modernistisk.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]