Røldal-Suldal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røldal-Suldal
LandNorge
Byggestart15. februar 1963
Røldalsvatnet er regulert som del av anlegget

Røldal-Suldal er et vannkraftanlegg utbygd av Hydro Energi, som strekker seg langs Røldal- og Suldalsvassdraget og ned til Suldalsvatnet. Formålet med utbyggingen var å sikre strøm til aluminiumsverket på Karmøy. Kraftverket henter vann fra et nedbørsfelt på 793 km², og har en samlet magasinkapasitet på 833 millioner m³.

Anlegget eies 45,21 % av Hydro Energi og 54,79 % av Røldal-Suldal Kraft AS (RSK). RSK eies igjen 91,26 % av Hydro Energi og 8,74 % av Statkraft Energi, noe som gir Hydro Energi en total eierandel på 95,21 %. RSK har ingen ansatte, og Hydro Energi ivaretar operatøransvaret.[1] Strømmen fordeles i samme forhold som eierandelene. Kraftverkene har konsesjon frem til 2022.

Anlegget omfatter åtte kraftverk. Middyr og Svandalsflona ligger på vestsiden av Haukelifjell. Novle utnytter fallet fra Votna, mens kraftverket i Røldal blant annet får vann fra Valldalsvatnet, som er det største reguleringsmagasinet. Alt vannet fra disse kraftverkene ender så via Røldalsvatnet opp i Suldal I kraftverk, som ligger inn i fjellet fra Kilen på Nesflaten. Her ligg også Suldal II kraftverk som får vann fra Kvanndal kraftverk, med Holmavatnet og Sandvatnet som reguleringsmagasin. I tillegg ble Vasstøl kraftverk (med Finnabuvatnet som magasin) satt i drift i juni 2012[2].

Arkitekten Geir Grung var involvert i prosjektet, og han utformet kraftverk, administrasjonsbygg, turbinhaller, og arbeiderboliger i karakteristisk stil[3]. Bruken av rå betong, geometriske figurer og funksjonelle løsninger gjør arkitekturen typisk modernistisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Årsrberetning 2016 – Eierforhold». Røldal-Suldal Kraft AS. 22. juni 2017. «RSK AS eies av Hydro Energi AS med 91,26 % og Statkraft Energi AS med 8,74 %. Kraftverkene i Røldal-Suldal eies av Hydro Energi AS med 45,21 % og Røldal-Suldal Kraft AS (RSK AS) med 54,79 %. Selskapet driver kraftproduksjon i 9 kraftstasjoner i Odda og Suldal. Operatøransvaret for de samlede anlegg ivaretas av Hydro Energi AS.» 
  2. ^ Suldalsposten: Nytt kraftverk i drift Arkivert 26. februar 2014 hos Wayback Machine.
  3. ^ Kraftens arkitektur

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]